Acum 140 ani se nastea regina Maria: Suverana din transee si artizana Romaniei Mari

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 08:27
4285 citiri
Acum 140 ani se nastea regina Maria: Suverana din transee si artizana Romaniei Mari
Foto: Casa Regala

In ziua de 29 octombrie 1875, se nastea la Eastwell Park, Kent, Marea Britanie, principesa Maria Alexandra Victoria de Saxa Coburg si Gota, viitoarea sotie a regelui Ferdinand I al Romaniei, mama a regelui Carol al II-lea si bunica regelui Mihai I.

Se tragea din personalitati de distinsa obarsie europeana, fiind nepoata directa a reginei Victoria a Angliei. Tatal Mariei era duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, era unica fiica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

S-a casatorit la 18 ani cu principele mostenitor al tronului Romaniei, care in 1914 va deveni regele Ferdinand. S-a implicat din plin in Primul Razboi Mondial, sustinand intrarea Romaniei in conflict, alaturi de Antanta si impotriva Puterilor Centrale.

Dupa cum se cunoaste, augurii n-au fost de partea Romaniei in prima parte a razboiului. Dupa cateva succese romanesti in Carpati, inamicul s-a napustit asupra micii Muntenii atat dinspre Carpatii Meridionali, cat si de peste Dunare. Muntenia si Oltenia erau stranse ca intr-un cleste.

Momentul culminant l-a constituit ceea ce istoricii numesc adesea "dezastrul de la Turtucaia", respectiv o grava infrangere in confruntarea cu trupele bulgare si aliatii acestora.

Intreaga armata romana s-a retras in Moldova, dupa ce lasase in urma zeci de mii de victime. Capitala insasi s-a mutat la Iasi. Regina a dat exemplu personal altor doamne, activand ca sora de caritate in spitalele militare, acordand asistenta si alinare ranitilor. Prezenta reginei printre miliari era binevenita, dar principalele efecte apareau mai mult pe plan moral.

Ele nu sunt de neglijat, dar nici suficiente ca sa castigi un razboi. Asta cu atat mai mult cu cat aliatul nostru din cadrul Antantei, Rusia, ne-a parasit brusc.

Lenin a reusit lovitura de stat pe care a numit-o revolutie, iar trupele rusesti stationate intre Prut si Carpati, pentru a ne sprijini intr-o eventuala contraofensiva, au fost abandonate de comandantii lor. Debandada era totala, militarii rusi au inceput sa jefuiasca populatia si chiar depozitele.

Astfel, in afara inamicului din exterior, mai aparea unul grotesc in interiorul tarii: dezertorii rusi, deveniti jefuitori.

Romania n-a avut alta solutie decat sa incheie Tratatul de la Buftea-Bucuresti, in primavara 1918, acceptand importante pierderi teritoriale si concesionarea tuturor exploatarilor petroliere pe urmatorii 90 de ani.

Tratatul, semnat de diplomati, n-a fost insa nici aprobat in Parlament si nici promulgat de regele Ferdinand. A ramas fara nicio explicatie, iar memorialistii sustin ca aceasta nevalidare este opera reginei, care nu se indoia de victoria finala a Antantei.

Din nefericire, dupa mult asteptata victorie, unii aliati ai nostri din Antanta au gasit cu cale sa conteste statutul nostru de beligerant. Situatia punea in pericol confirmarea dreptului nostru asupra teritoriilor ce urmau a fi realipite tarii si indeosebi Transilvania, Maramuresul, Crisana si Banatul.

Intr-un asemenea moment de criza, regina a socotit ca este momentul sa arate ce poate, intervenind in sprijinul diplomailor romani care duceau tratative pregatind conferinta de pace.

Statutul reginei i-a permis sa stabileasca rapid contacte directe cu presedintele SUA, presedintele Frantei si suveranul Angliei, cu care de altfel se inrudea. Interventiile acestor potentati ai zilei au fost hotaratoare pentru orientarea lucrarilor Conferintei de la Paris in favoarea noastra.

Astfel, putem spune ca succesul diplomatiei romane la incheierea tratatului de pace se datoreaza in mare masura interventiilor reginei pe langa marile personalitati ale vremii.

Iata cum o caracterizeaza in chip magistral memorialistul Constantin Argetoianu:

"... razboiul ramane pagina ei, pagina cu care se poate fali, pagina care se va aseza in istorie la loc de cinste. O gasim in transee printre combatanti in randurile inaintate, o gasim in spitale si in toate posturile sanitare printre raniti si bolnavi. (...) Nu a cunoscut frica de gloante si de bombe, cum nu a cunoscut teama si scarba de molima (...). Se poate afirma ca, in rastimpul pribegiei noastre in Moldova, regina Maria a intrupat aspiratiile cele mai inalte ale constiintei romanesti.

Prin modul cum a influentat in 1916 intrarea Romaniei in razboi si din nou in 1918, cand aproape numai datorita ei, regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la Bucuresti, regina s-a asezat ca ctitorita a Romaniei intregite si ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre nationale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#Maria regina Romaniei, #documentar regina Maria, #regina Maria Primul Razboi Mondial , #documentar