Academia Romana va modifica in DEX definitiile pentru "tigan" si "jidan"

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 15:47
8098 citiri
Academia Romana va modifica in DEX definitiile pentru "tigan" si "jidan"
Foto: ghimpele.ro

Academia Romana va face modificarile solicitate de mai multe organizatii si institutii pentru cuvintele "tigan" si "jidan" pe care acestea le considera jignitoare la adresa etniei rrome si evreilor, intr-un nou tiraj al Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX).

Marius Sala, vicepresedinte al Academiei Romane si director al Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti", a precizat pentru Mediafax ca un nou tiraj DEX va iesi "in curand" de la tipografie si va cuprinde "toate modificarile solicitate".

Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" a transmis o scrisoare deschisa Institutului "Iorgu Iordan-Al. Rosseti" in care se precizeaza: "Va solicitam sa luati masuri pentru a rectifica imediat definitia cuvantului 'tigan', dupa cum urmeaza: sa consemnati caracterul peiorativ al cuvantului 'tigan' atunci cand acesta din urma este folosit pentru a denumi o persoana care apartine minoritatii rome si sa specificati ca folosirea acestui cuvant nu este recomandata deoarece este considerat ofensator (discrimineaza impotriva minoritatii rome), sa consemnati caracterul peiorativ sau depreciativ pentru epitetul de la punctul 3 din definitia cuvantului 'tigan', care in prezent apare: 'Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele', sa definiti minoritatea nationala in dreptul cuvantului 'rom', care va deveni astfel termenul de referinta (termenul principal) in locul cuvantului 'tigan'".

De asemenea, in scrisoare se mai precizeaza ca "Pastrarea situatiei actuale in ceea ce priveste definirea cuvantului 'tigan' perpetueaza promovarea unor atitudini cu caracter profund discriminator si degradant de catre cea mai inalta institutie de cultura a statului cu rol formator".

Solicitarea este sustinuta de mai multe organizatii si asociatii, printre care Fundatia Soros Romania, Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice - Marko Attila, presedinte, Institutul Intercultural Timisoara, Liga Proeuropa, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

De asemenea, in 8 august, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania a solicitat Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan-Al. Rosetti", din cadrul Academiei Romane, sa schimbe din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane definitia cuvantului "jidan", considerat insultator la adresa evreilor, si sa specifice clar ca este vorba de un termen peiorativ.

In raspunsul Academiei Romane la aceasta scrisoare se preciza: "In editiile viitoare ale tuturor dictionarelor elaborate de Institutul de Lingvistica, sub egida Academiei, vom include indicatii care sa nu lase loc unor interpretari discriminatorii, adoptand formulari de tipul '(cu sens peiorativ, nerecomandat)'. In ce priveste corectarea imediata, fara intarziere si in mod permanent a definitiei cuvantului 'jidan', tot ce putem face este sa publicam o nota explicativa in media sau pe Internet".

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#modificare dictionar jidan, #modificare dictionar tigan, #modificari dictionar , #academie