A murit unul dintre cei mai mari regizori ai lumii

Marti, 05 Iulie 2016, ora 11:16 6520 citiri
Foto: Hepta.ro

Regizorul iranian Abbas Kiarostami, cunoscut pentru pelicula "Gustul cireselor" si multipremiat international, a incetat din viata la 76 de ani, la Paris.

Cineastul fusese diagnosticat cu cancer gastrointestinal in martie, suferise mai multe interventii chirurgicale si se afla la Paris tot pentru o operatie, potrivit The Guardian.

Cotidianul britanic l-a clasat in 2003 pe locul sase printre cei mai buni regizori inca activi.

Saptamana trecuta, Kiarostami s-a numarat printre cei 683 de cineasti invitati sa faca parte din Academia americana de film, care acorda Oscarul. Din acest grup a facut parte si romanul Cristian Mungiu.

Kiarostami s-a nascut la Teheran, a studiat pictura si a inceput prin a filma reclame si documentare. A facut primul sau film, "The Report", in 1977, iar dupa Revolutia islamica din 1979 a decis sa ramana in Iran si sa continue sa creeze acolo, in ciuda noii cenzuri impuse.

"Nu a fost doar un regizor, a fost un mistic modern, atat in creatia sa, cat si in viata sa privata", a spus regizorul iranian Asghar Farhadi, premiat cu Oscar, adaugand ca Kiarostami a incurajat generatiile ulterioare de regizori din tara sa.

Cel mai cunoscut film al sau, "Gustul cireselor", a fost premiat cu Palme d'Or in 1997. "The wind will carry us" a luat Leul de Aur la Venetia doi ani mai tarziu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News