A murit istoricul George G. Potra

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 20:34
6542 citiri
A murit istoricul George G. Potra
Foto: Ziare.com

Istoricul George G. Potra a murit, joi, la varsta de 75 de ani.

Istoric si cercetator, ziarist si autor al unui mare numar de lucrari stiintifice, George G. Potra s-a nascut la 9 februarie 1940.

Tatal sau George Potra (1907-1990), unul dintre parintii fondatori ai istoriei Bucurestiului, a fost cel care i-a insuflat pasiunea pentru istorie.

George G. Potra a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti in 1962. A facut studii postuniversitare de stiinte politice (1980) si de ziaristica (1987).

Referent relatii in cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1964-1967), a fost numit, apoi, director adjunct al Secretariatului Comisiei Nationale Romane pentru UNESCO (1967-1969).

A fost comentator de politica externa si sef de sectie la saptamanalul de politica externa "Lumea" (1969-1973) si, mai tarziu, redactor sef al "Redactiei publicatiilor pentru strainatate" (1979-1989).

Dupa 1990, a ocupat functia de redactor sef adjunct al cotidianului "Meridian", sectiile stiinta, literatura, arta (1992-1994), apoi a fost redactor sef al Editurii Enciclopedice (1994-1997) si director relatii publice al Societatii Profox (1997-1999).

A devenit consilier stiintific pe langa Directia Arhivelor Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe (2001), membru al Comisiei Nationale pentru Publicarea Documentelor Diplomatice (2002) si consilier personal al primului-ministru al Guvernului Romaniei (2002).

George G. Potra a fost coordonatorul Colectiei de documente politico-diplomatice Nicolae Titulescu, sub egida Fundatiei Europene Titulescu.

A fost director executiv al Fundatiei Europene Titulescu (din 2002) si director stiintific al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale din Romania (din 2003).

A publicat circa 50 de volume, singur sau in colaborare: editii de documente, monografii pe probleme de politica externa sau de istoria culturii, traduceri ale unor lucrari de antropologie, lucrari de istorie politico-diplomatica, ale unor volume dedicate razboiului rece, serviciilor secrete, traduceri din literatura engleza, americana, franceza si rusa.

Activitatea sa sustinuta in domeniul cercetarii i-a adus o larga recunoastere, concretizata intr-un mare numar de distinctii, printre care Premiul national de jurnalistica (1980).

Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Dreapta Unită a pornit la vânat de voturi din diasporă. Tur de forță pentru liderii alianței, în Marea Britanie și Italia
Lideri ai Dreptei Unite s-au întâlnit cu românii din Marea Britanie şi Italia pentru a le prezenta priorităţile pentru diaspora, informează, duminică seară, un comunicat transmis de...
#George Potra murit, #George Potra istoric , #istoria culturii si civilizatiei