4 luni, 3 saptamani si 2 zile, intre cele mai bune 100 de filme din secolul al XXI-lea - sondaj BBC Culture

Marti, 23 August 2016, ora 19:40 4712 citiri
Foto: Hepta.ro

Lungmetrajul "4 luni, 3 luni si 2 zile", regizat de Cristian Mungiu, recompensat cu trofeul Palme d'Or la Cannes, in 2007, a fost inclus in topul 100 al celor mai bune filme din secolul al XXI-lea, potrivit unui sondaj realizat de BBC Culture.

Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu, se afla pe pozitia a 15-lea in top.

Pelicula este inspirata din drama avorturilor ilegale din Romania comunista si ii are in rolurile principale pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu si Vlad Ivanov. Acest lungmetraj, lansat pe marile ecrane in anul 2007, a castigat prestigiosul Palme d'Or, cel mai important trofeu decernat la Festivalul de film de la Cannes.

Alte pelicule cu participare romaneasca se afla in topul intocmit de BBC Culture - "Son of Saul" (regizat de Laszlo Nemes, in 2015), cu actorul roman Levente Molnar in distributie, ocupa locul al 34-lea, "The Master" (regizat de Paul Thomas Anderson, in 2012), al carui director de imagine a fost Mihai Malaimare Jr., se afla pe locul al 24-lea, iar "Toni Erdmann" (regizat de Maren Ade, in 2016), al carei producator roman a fost Ada Solomon, ocupa locul 100.

Sondajul BBC Culture a fost realizat pe baza voturilor exprimate de un numar de 177 de critici de film provenind din 36 de tari.

Pe primul loc in acest sondaj se afla filmul "Mulholland Drive", regizat de David Lynch, in 2001. Filmul ii are in rolurile principale pe Justin Theroux si Naomi Watts si i-a adus lui David Lynch o nominalizare la Oscar, la categoria "cel mai bun regizor". Pelicula spune povestea unei actrite aspirante care se muta la Los Angeles si se imprieteneste cu o femeie amnezica. "Mulholland Drive", desi nu a avut incasari spectaculoase, i-a incantat pe criticii de specialitate si a generat cronici elogioase in publicatiile cinematografice.

Filmul "In the Mood for Love", cu Maggie Cheung si Tony Leung in rolurile principale, are o actiune plasata in Hong Kong, in anii 1960, si ocupa locul al doilea in sondajul BBC Culture. Pelicula, lansata in anul 2000, a fost regizata de cineastul Wong Kar-wai si a fost nominalizat la trofeul Palme d'Or.

Filmul "There Will Be Blood", lansat pe marile ecrane in 2007, se afla pe pozitia a treia. Regizat de Paul Thomas Anderson, filmul ii are in rolurile principale pe actorii Daniel Day-Lewis si Paul Dano si spune povestea unui reprezentant al industriei petrolului, nemilos si aparent lipsit de omenie, aflat in cautarea bogatiei.

"Spirited Away" (2001), o animatie japoneza regizata de Hayao Miyazaki, ocupa locul al patrulea, iar pelicula "Boyhood" (2014), regizata de Richard Linklater - cel mai recent film din Top 10 - se afla pe locul al cincilea.

Topul 10 al celor mai bune filme din secolul al XXI-lea este completat de peliculele "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" (2004), "The Tree of Life" (2011), "Yi Yi: A One and a Two" (2000), "A Separation" (2011) si "No Country for Old Men" (2007).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News