30 decembrie - ziua cand s-a schimbat, dintr-un condei, forma de stat a Romaniei

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 06:59
7995 citiri
30 decembrie - ziua cand s-a schimbat, dintr-un condei, forma de stat a Romaniei
Foto: Frontpress

In ziua de 30 decembrie 1947, era forfota mare in Bucuresti. Ziarul "Scanteia" aparuse cu tiraj marit si anunta publicul ca Regele Mihai I a abdicat. Un text din cuprinsul ziarului informa ca, in tara, s-a instaurat Republica.

Probabil ca o "instaurase" ziarul, intrucat Marea Adunare Nationala, convocata peste noapte, nu se adunase inca, nu luase act de situatia creata si nu hotarase nimic.

O problema de familie

Iar noi, cetatenii, pluteam in desavarsita secretomanie a vremurilor si nu aveam cum sa stim altceva decat ce scria in ziar. La ceea ce numim astazi "bursa zvonurilor" era periculos sa-ti pleci urechea, iar sa cauti stiri la celebrul "Radio Londra" (nume folosit la acea vreme pentru BBC - n.r.) era un gest temerar.

Abia mult mai tarziu am aflat si noi cum s-au petrecut faptele, multe din amanunte ajungand la urechile noastre dupa '90, prezentate chiar de Rege, in excelentul interviu publicat de istoricul Mircea Ciobanu: Convorbiri cu Mihai I al Romaniei.

Regele venise recent de la Londra, unde luase parte la nunta verisoarei sale, actuala Regina Elisabeta a II-a. Cu aceasta ocazie, a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, actuala regina Ana. La intoarcere, conform legilor din acea vreme, a cerut incuviintarea Guvernului, in vederea casatoriei.

Primul Minstru Petru Groza l-a refuzat, pentru ca, dupa cateva zile, sa-i solicite Regelui o intrevedere la Bucuresti "pentru a discuta o problema de familie". Regele se gasea la Sinaia, unde isi petrecea sarbatorile de iarna.

Un nepoftit se prezinta la Rege

Era din capul locului o impolitete. Niciodata Primul Ministru nu-l convoaca pe Rege. Daca are de discutat, se duce el in audienta. Dar situatia era delicata, iar Regele a crezut ca va primi acodul pentru casatorie. Ce alta problema de familie putea fi la mijloc? A cazut usor in capcana.

Intrevederea a fost relativ scurta. Groza a sosit insotit de Gheorghiu Dej (alta impolitete - la Rege nu aduci o persoana neinvitata si neanuntata), si a inceput discutia cu o butada, explicand ca nu e vorba de o casatorie, asa cum se poate crede, ci de un divort.

Apoi, fara alta explicatie, a scos din buzunarul hainei actul de abdicare, care trebuia semnat in 10 minute. Ultimatum.

Se cunoaste fapul ca garzile palatului fusesera schimbate, liniile telefonice taiate, pe strazi patrulau soldati ai diviziei "Tudor Vladimirescu" instruiti in URSS si, mai presus de toate, exista amenintarea cu cei o mie de detinuti politici care ar urma sa fie executati in cazul cand Groza nu s-ar fi intors cu actul semnat - chipurile era o cerinta a opiniei publice.

Inainte de a semna actul, Regele a atras atentia ca, la un astfel de demers, care determina schimbarea formei de stat a Romaniei, era normal ca mai intai sa existe modificarea Constitutiei, acceptata de tara.

Stalin nu te servea gratis

Petru Groza a raspuns sec ca nu este timp pentru asemenea subtilitati, explicadu-i amuzat Regelui ca "Tara a fost invatata sa va iubeasca. De-acum o s-o invatam sa ne iubeasca pe noi".

Desi cinic, Petru Groza se pare ca spunea un adevar: nu era timp pentru subtilitati. El insusi fusese instalat in fruntea guvernului cam "cu incaltatorul" si impotriva vointei regale, prin demersul ministrului Vysinski, trimis special de Stalin la Bucuresti in acest scop.

E normal sa ne intrebam acum: oare Stalin, care-l recomandase atunci pe Groza cu atata insistenta, ce-i cerea acum in schimb pentru un asemenea serviciu? Ca doar Stalin nu facea nimic gratis, iar pentru el toata viata fusese un targ!

Groza se tine de cuvant

Logica ne spune ca Groza n-avea ce sa-i promita altceva, decat sa transforme regatul in republica, pana la sfarsitul anului 1947. Numai ca, in coditiile relatiilor externe de atunci, dar si a popularitatii regelui in tara, i-a fost greu sa-si indeplineasca promisiuea si s-a pomenit ca se aporpie sfarsitul anului, iar el ramane dator.

Iar Stalin nu tolera sa nu te tii de cuvant. Numai asa se explica graba cu care in ultimele zile ale anului, se semna abdicarea, se convoca Marea Adunare Nationala, se vota in unanimtate infintarea Republicii Populare si chiar se numeau noii ei conducatori.

Totul, rapid, val-vartej, pentru ca revelionul sa nu ne mai apuce cumva Regat si sa afle Stalin de la Moscova ca Groza de la Bucuresti nu s-ar fi tinut de cuvant. Chiar daca ar fi foarte greu sa rezulte asa ceva din documente, este cat se poate de plauzibil.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#rege Mihai I abdicare, #Romania republica monarhie, #Stalin Romania republica, #Petru Groza prim ministru abdicare , #documentar