Cum pierde statul si castiga Culita Tarata

Joi, 03 Iunie 2010, ora 09:39
3932 citiri
Cum pierde statul si castiga Culita Tarata

Afacerea parlamentarului Culita Tarata, aflat mai nou in tabara PD-L, din Insula Mare a Brailei, a generat plati la buget sub forma de arenda in cuantum de 2,2 milioane de lei vechi/ha, dar a supt subventii de la statul roman sau Uniunea Europeana de 4,55 milioane de lei vechi/ha.

TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamt, firma familiei Tarata, a platit arenda statului, din toamna lui 2001, cand a devenit partener de afaceri al statului, de circa 123,3 miliarde de lei vechi, dar a beneficiat de diferite forme de sprijin insumand 255,2 miliarde de lei vechi, adica dublul arendei.

Mai exact este cazul tipic de afaceri de succes pe timp de criza. Cel mai consistent sprijin financiar de care a beneficiat arendasul a fost cel pe unitatea de suprafata, respectiv 123,3 miliarde de lei vechi. Practic, din banii primiti ca subventie la hectar, controversatul Culita Tarata isi achita toate datoriile catre Agentia Domeniilor Statului, proprietarul terenului de 56.000 hectare.

Intre arendasi si agentie exista un litigiu continuu, vechi de mai multi ani, avand ca subiect cuantumul arendei in contextul in care familia Tarata ceruse o compensare a obligatiei de plata a arendei cu "investitiile" facute in insula. In plus, in 2008, cel mai recent an de raportare contabila, TCE 3 Brazi a acumulat datorii de 1.544 miliarde de lei vechi.

Pe fundalul unor nemultumiri de ordin salarial, lucratorii din insula isi acuza angajatorul ca trage in piept statul prin subevaluarea cantitatilor de produse recoltate din insula pentru ca astfel sa-si diminueze obligatiile fiscale.

Si daca tot vorbim despre obligatiile fiscale, trebuie punctat ca la finele primului trimestru al acestui an TCE 3 Brazi inregistra datorii la bugetul general consolidat in cunatum de aproape 120 miliarde de lei vechi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Culita Tarata TCE 3 Brazi, #Culita Tarata afaceri stat , #stiri Culita Tarata
Comentarii