Nu s-a schimbat nimic în lumea comunistă. Cubanezii stau la coadă în 2022 precum românii în anii '80

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 22:31
3854 citiri
Nu s-a schimbat nimic în lumea comunistă. Cubanezii stau la coadă în 2022 precum românii în anii '80
Cubanezii stau cu orele la cozi pentru a cumpara alimente

Cozile au devenit un calvar agravat de pandemie în Cuba. Cubanezii stau și până la opt ore în picioare, în ciuda căldurii, fără acces la toalete sau apă, și cu angoasa de a pleca cu mâinile goale.

În jurul orei opt dimineața, cu o oră înainte de deschiderea magazinelor în Havana, angajații și poliția încep să organizeze cozile, care se întind pe lângă blocuri. Este o imaginea întâlnită pretutindeni în Cuba, condusă de mai bine de șase decenii de un regim comunist. Unii cubanezi se așază la coadă cu diverse gustări, apă, cafea și chiar cu un scăunel, în condițiile în care perioada de așteptare poate dura până la opt ore.

Edelvis Miranda, o mamă casnică în vârstă de 47 de ani, a venit încă din zorii zilei pentru a prinde un loc în față. Femeia face parte din cele 250 de persoane norocoase care au reușit să cumpere ceva. Restul sunt îndemnați să revină a doua zi. „Este dur, un sacrificiu atât de mare pentru a putea mânca ceva”, deplânge această locuitoare din capitala Cubei, Havana.

Ochii roșii îi trădează oboseala la ieșirea din magazin, dar se întoarce acasă mulțumită, cu doi litri de ulei, două pungi de pui, carne tocată și detergent.

Rolando Lopez, un pensionar în vârstă de 66 de ani, este din nou lipsit de șansă. „De două zile tot încerc să intru. Este adevărat că ne confruntăm cu penurii, cu blocada, dar este scandalos”, se revoltă el.

La fel ca milioane de cubanezi, Edelvis Miranda și Rolando Lopez suferă din cauza celei mai grave crize economice care afectează Cuba în ultimii 30 de ani. Din cauza pandemiei, țara a fost nevoită să-și reducă drastic importurile. În paralel, o reformă monetară nu a făcut decât să explodeze inflația, până la 70% în 2021 conform datelor oficiale.

Alimente pe cartelă

Pentru a evita „abuzurile”, adică achiziționarea aceluiași produs din alt loc în zilele următoare, autoritățile cubaneze scanează buletinele la intrarea în magazin.

Unele produse, precum puiul, sunt înregistrate direct în cartela de aprovizionare, necesară fiecărui cubanez pentru a putea cumpăra o mică cantitate de produse subvenționate.

În pofida acestor controale, „unii profită de situație pentru a se îmbogăți”, denunță Rolando Lopez.

Plasarea a 100 de pesos (patru dolari) în cartelă pentru ca achizițiile să nu fie marcate este cel mai folosit truc de către „coleros”, persoane care stau la coadă cu intenția de a face rost de produse pe care să le vândă apoi la prețuri exorbitante. Această situație a intrat în atenția președintelui Miguel Diaz-Canel, care a denunțat recent o „deturnare a resurselor”.

Așteptarea nu garantează achiziționarea produsului dorit. Lazaro Naranjo, în vârstă de 77 de ani, a așteptat două ore să cumpere pui și a plecat cu punga goală”. „Asta te nenorocește”, spune septuagenarul aproape lăcrimând.

„Este o luptă cotidiană a cubanezului. Nu avem de ales!”, spune Maria Rosabal, o casnică în vârstă de 55 de ani.

Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Este o dilemă cu care majoritatea oamenilor s-au confruntat: care alimente rămase de la o masă sunt sigure pentru a fi reîncălzite și care nu sunt. Orezul a fost în atenția publicului...
#cuba, #penurie, #alimente, #Cozi, #magazin , #stiri externe
Comentarii