Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Cine va participa în locul demisionarului Dîncu

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 07:21
3532 citiri
Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Cine va participa în locul demisionarului Dîncu
Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT FOTO Facebook/Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat marţi, de la ora 14.00, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe agenda discuţiilor aflându-se evoluţia privind situaţia de securitate, în contextul războiului din Ucraina şi îmbunătăţirea rezilienţei energetice a României. Reuniunea CSAT vine după ce Vasile Dîncu a demisionat, luni, din funcţia de ministru al Apărării, iar portofoliul a fost preluat interimar de către premierul Nicolae Ciucă, care va participa la şedinţă.

Conform Administraţiei Prezidenîiale, pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la:

- Evoluţii privind situaţia de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Implicaţii pentru România;

- Îmbunătăţirea rezilienţei energetice a României pentru asigurarea securităţii în domeniu prin adaptarea operativă şi dezvoltarea de noi capacităţi de producţie energetice, în contextul războiului din Ucraina;

- Raport privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimului de sancţiuni, instituit pe plan internaţional, în perioada octombrie 2021 - septembrie 2022;

- Măsuri privind modernizarea Armatei României”, potrivit anunţului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

La şedinţa CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

Social-democratul Vasile Dîncu a anunţat, luni pe Facebook, că şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al Apărării Naţionale. El a precizat că l-a informat pe premierul Nicolae Ciucă despre decizia pe care a luat-o. Acesta a invocat „imposibilitatea colaborării” cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a mulţumit premierului pentru colaborare.

Vasile Dîncu a afirmat, luni, după ce şi-a anunţat demisia de la conducerea Ministerului Apărării Naţionale, că nu a primit niciun reproş concret din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi nici nu a vorbit cu şeful statului, nici în week-end, nici luni. Acesta a adăugat că nu i-a solicitat nimeni să demisioneze din funcţia de ministru al Apărării.

Totodată, Marcel Ciolacu nu a dorit să înainteze nume privind viitorul social-democrat care să conducă ministerul, întrebat dacă Mihai Tudose ar putea fi înlocuitorul lui Vasile Dîncu la acest portofoliu.

Chestionat dacă este posibil ca PNL să preia portofoliul Apărare, liderul PSD a răspuns: „Este posibil orice în politică”.

Pentru moment, interimatul la Apărare a fost preluat de către premierul Nicolae Ciucă, care a mai deţinut acest portofoliu înainte de a deveni premier.

Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, la evenimentul "Viitorul Moldovei în UE'' organizat la Chişinău de Alianţa Dreapta Unită, că "de când a apărut...
#CSAT, #Klaus Iohannis, #razboi Ucraina, #Rusia , #CSAT