Când ajută de fapt cromul în cura de slăbire. Nutriționist: ”Este valabil într-o singură situație. Restul e marketing”

Duminica, 26 Iunie 2022, ora 05:18
5455 citiri
Când ajută de fapt cromul în cura de slăbire. Nutriționist: ”Este valabil într-o singură situație. Restul e marketing”
Medicamentele trebuiesc luate la recomandarea unui medic FOTO: Unsplash.com

Greutatea în exces este una dintre problemele majore ale omenirii în acest moment. Pentru unii este vorba doar de aspectul fizic însă pentru alții obezitatea a devenit o povară greu de îndurat.

Sunt o mulțime de diete, pilule sau ceaiuri pe care, disperați, cei mai mulți dintre cei care vor să slăbească rapid le încearcă, sperând că ajung în scurt timp la silueta pe care o visează sau pe care le-o promit reclamele. Suplimentele cu crom sunt printre cele mai des întâlnite suplimente în dietele pentru slăbit, sub promisiunea că ”reduc pofta de dulce”

În realitate, lucrurile stau diferit.

O parte relativ mică, dar totuși importantă dintre cei care înțeleg că greutatea în plus se traduce ca fiind o problemă medicală, apelează la specialiști. Aceștia îi ajută, cu un plan nutrițional adaptat stării de sănătate și a stilului de viață al fiecăruia să dea jos excesul de grăsime care le afectează organe importante, de fapt.

Cromul este benefic doar dacă este o carență a acestui element în organism

Medicul nutriționist Șerban Damian a explicat într-un interviu acordat Ziare.com de ce nu întotdeauna suplimentele alimentare ajută în diete.

Specialistul a explicat care este de fapt beneficiul cromului în alimentație.

”Cromul este o substanță care se găsește într-o anumită cantitate în organismul nostru, iar când există un deficit, suplimentarea acesteia poate să ajute în special pe secreția cu insulină. Altfel, cromul este promovat în ideea aceasta că îți reduce pofta de dulce, că te ajută să slăbești, însă studiile nu confirmă acest efect. Este mai mult marketing. Producătorii de suplimente se laudă că ar avea aceste efecte dar nu sunt dovedite științific”, a spus medicul nutriționist.

De altfel, dulciurile pot fi înlocuite cu alimente mult mai sănătoase, iar efectul este mult mai benefic.

”Trebuie să le înlocuim (dulciurile n.r.) cu alte surse de dulce mai puțin concentrate, cum ar fi fructele sau putem să recurgem la îndulcitori hipocalorici pentru că au o capacitate mai mare de îndulcire și atunci aportul lor este mult mai redus, se folosește o cantitate mai mică și îți dă aceeași senzație de dulce. De asemenea, este nevoie și de o alimentație echilibrată care practic te ajută să controlezi poftele. Nu există neapărat o nevoie de dulce cât mai ales poftă de dulce”, a mai explicat nutriționistul.

Mai mult, studiile arată că dozele excesive de crom pot de fapt agrava sensibilitatea la insulină, scrie webmd.com.

Din ce alimente poți obține crom

Majoritatea oamenilor primesc suficient crom din alimente. Iar cele care sunt surse bune de crom includ:

  • Legume precum broccoli, cartofi și fasole verde

  • Carne de vită și pasăre

  • Fructe, inclusiv mere și banane; suc de struguri

Care sunt riscurile consumului exagerat de crom

Efecte secundare. Cromul pare să aibă puține efecte secundare. Au existat unele raportări de crom care provoacă bătăi neregulate ocazionale ale inimii, tulburări de somn, dureri de cap, modificări ale dispoziției și reacții alergice. Cromul poate crește riscul de afectare a rinichilor sau ficatului. Dacă aveți boli de rinichi sau de ficat, nu luați crom fără a discuta mai întâi cu medicul.

Interacțiuni. Deoarece cromul poate afecta nivelul zahărului din sânge, este esențial ca oricine ia medicamente pentru diabet, cum ar fi insulina, să folosească cromul numai sub supravegherea unui medic. De asemenea, cromul poate interacționa cu medicamente precum antiacidele, medicamentele pentru reflux acid, corticosteroizii, beta-blocantele, insulina, medicamentele tiroidiene și analgezicele AINS. Aceste interacțiuni pot face ca cromul să fie slab absorbit sau să amplifice efectul celuilalt medicament.

Riscuri. Femeile însărcinate și care alăptează nu trebuie să ia suplimente de crom. Pentru copii, consultați un medic. Unii experți recomandă ca nimeni să nu ia mai mult de 200 mcg/zi fără sfatul medicului.

Ce sunt capsulele pentru slăbit

Sunt multe capsule pe piață care promit slăbirea rapidă. Cele mai multe sunt din plante și nu ar trebui să facă niciun rău. Însă nici nu au rezultate extraordinare în cele mai multe dintre cazuri. Totuși mirajul unui corp perfect fără prea mult efort este foarte mare, mai ales când omul este ”presat de timp”, pentru un eveniment deosebit din viață sau un concediu pe plajă, de exemplu.

”Sunt substanțe termogenice. Efectul lor este nesemnificativ practic. O spun studiile, nu eu. Probabil în dozele recomandate de producător nu fac rău. Însă în dozele mari, probabil că pot avea efecte laxative, efecte diuretice sau pot provoca sensibilitate la un anumit component.

Ele sunt de fapt niște amestecuri de tot felul de plante, pot să aibă cofeină și să te hiperstimuleze, iar dacă ești hipersensibil la așa ceva să îți dea o hiperstimulație cu cofeină.

Însă principala problemă cu aceste suplimente este depărtarea tot mai mare de o atitudine corectă față de alimentație, de schimbare a stilului de viață. Nu poți să nu faci nicio activitate fizică și să te aștepți să slăbești dacă iei nu știu ce capsule”, a mai spus medicul Șerban Damian.

Când produsele de slăbit creează dependență

Achiziționarea de produse pentru slăbit pare să dea în sine o dependență. Tot mai mulți oameni cheltuie, fără să-și dea seama mai mulți bani cumpărând pilule sau ceaiuri care le promit scăderea în greutate decât în cazul în care ar cumpăra alimente sănătoase.

”Produsele luate din plafar nu dau dependență. Erau la un moment dat ceaiuri și pilule chinezești cărora li se adăuga în mod fraudulos amfetamine, acestea fiind cunoscute că reduc pofta de mâncare. Atunci aveau efecte de slăbire dar creau și un soi de dependență, fiind droguri. Din acest motiv au fost interzise.

Mai există ceaiul antiadipos, ceaiul verde. Am auzit foarte mulți pacienți care devin dependenți de ei pentru a avea scaun. Tubul digestiv nu mai reacționează decât dacă iau astfel de ceai sau alte laxative. Iar pe termen lung este un efect secundar complet de nedorit”, a mai spus Șerban Damian, medic nutriționist sportiv.

Specialiștii consideră că atunci când oamenii vor să introducă orice substanțe, fie că vorbim despre suplimente alimentare, ceaiuri sau chiar medicamente, este important să se consulte fie cu nutriționiștii care le urmăresc dietele fie cu medicii.

Chiar dacă astfel de substanțe nu fac neapărat rău organismului, există șansa să nu aibă efectul dorit, iar atunci intervine sentimentul de frustrare care este unul dintre factorii ce împiedică multe persoane să urmeze dietele până la capăt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#crom cura slabire, #suplimente slabit, #serban damian medic nutritionist, #ceaiuri de slabit , #dieta