Croația renunță la designul monedelor euro din cauza acuzaţiilor de plagiat

Miercuri, 09 Februarie 2022, ora 14:50 3279 citiri
Controversata moneda euro

Banca națională a Croației a anunțat o nouă licitație pentru designul unei monede de un euro al țării, după ce un scandal de plagiat a dus la retragerea unei cereri anterioare.

Croația se pregătește să adopte moneda euro în 2023 și, săptămâna trecută, a dezvăluit câștigătorii unui concurs ale căror modele urmau să fie bătute în noile monede ale țării balcanice.

Controversa are legătură cu un logo care înfăţişează un jder stând pe o ramură, imagine izbitor de asemănătoare cu o poză făcută de fotograful britanic Iain H Leach, fapt ce a atras acuzații de plagiat.

Imaginea a fost concepută ca o odă adusă monedei actuale a Croației, kuna – care își trage numele de la un carnivor asemănător unei nevăstuici a cărui blană a fost folosită ca monedă de schimb în Evul Mediu.

După scandal, câștigătorul concursului și-a retras designul propus, invocând o „atmosferă neplăcută creată în presă și pe rețelele de socializare”.

Câteva ore mai târziu, banca națională a Croației a declarat că va lansa un nou apel pentru noi modele în zilele următoare.

Leach a salutat decizia designerului de a-și retrage depunerea.

„Nu intenționez să dau în judecată pe nimeni. S-a luat o decizie corectă și pentru mine acesta este sfârșitul poveștii”, a spus el unui post de radio croat.

Celelalte modele câștigătoare au inclus monede cu harta Croației, renumitul inventator Nikola Tesla și scrierea glagolitică – cel mai vechi alfabet slav cunoscut.

Din cele 27 de state membre ale UE, 19 folosesc acum euro ca monedă. Un sondaj Eurobarometru din 2021 a arătat că 61% dintre croați susțin trecerea la euro, în ciuda temerilor că adoptarea monedei ar putea duce la inflație.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Poate ne-o lasă nouă pe-aia cu glagoria, chiar dacă-i cam scumpă la
Emigrantul-Anonim
rank 5