De ce sunt în România medicamentele tot mai scumpe și mai greu de procurat. ”Situația este exclusiv întâlnită la noi”

Duminica, 18 Decembrie 2022, ora 22:12
3943 citiri
De ce sunt în România medicamentele tot mai scumpe și mai greu de procurat. ”Situația este exclusiv întâlnită la noi”
Medicamente uzuale lipsesc de pe piață FOTO: pixabay.com

Virozele au lovit în plin toamna aceasta și în primele săptămâni de iarnă. Spitalele de copii sunt atât de aglomerate încât timpul de așteptare la urgențe trece de șase ore, dacă nu este vorba despre un accident grav sau altă problemă de cod roșu. Și pacienții adulți au mari probleme cu aceste boli sezoniere.

Însă după ce sunt văzuți de medici, românii întâmpină alte probleme. Multe dintre medicamentele prescrise nu se găsesc în farmacii. Iar când este vorba despre copii, părinți caută exact acele medicamente trecute pe rețetă de doctori deși aceștia au informații că sunt goluri de stoc. Pe de altă parte, prețurile medicamentelor care se vând fără rețetă au crescut.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Medicamentele devin nerentabile și încep să dispară de pe piață”

Consultat de Ziare.com, Dragoș Damian, CEO al companiei pharma Terapia Cluj, a explicat cum stă de fapt situația pe piața medicamentelor și de ce avem aceste probleme într-un sezon medical cu multe provocări din punctul de vedere al sănătății.

”Este o mare neînțelegere în piață. De fapt prețul medicamentelor nu poate să crească pentru că sunt înghețate de Guvern, de Ministerul Sănătății. Ce cresc în schimb, sunt costurile acestor medicamente, adică materiile prime, utilitățile, costurile cu angajații, etc. Astfel că prin creșterea acestor costuri, prețurile fiind înghețate, medicamentele devin nerentabile și încep să dispară din piață, în special cele ieftine.

În aceste condiții, oamenii se plâng din ce în ce mai mult din lipsa unor medicamente, iar la aceasta se adaugă și faptul că sezonul de iarnă, de viroze, este extrem de dur și cantitățile de antibiotice și de siropuri, mai ales pediatrice, puse pe piață- paracetamol, ibuprofen, etc- sunt insuficiente. Iar atunci apar aceste probleme”, a explicat Dragoș Damian.

Pe de altă parte, expertul pharma spune că însuși faptul că prețul la medicamente nu poate fi modificat generează golurile de stocuri din farmacii pentru medicamentele esențiale.

”Așadar prețul la medicamente nu poate să crească însă acest lucru este o problemă. Celelalte industrii, alimentară, a bunurilor de larg consum și-au dublat practic prețurile. Acestea au absorbit o parte din costurile despre care am vorbit (utilități, angajați materie primă, etc) în prețul produsului. Dar pentru că la medicamente este imposibil să se facă acest lucru, devin nerentabile și sunt scoase din uz de către producător”, a spus CEO Terapia Cluj.

În cazul medicamentelor eliberate fără rețetă, Dragoș Damian subliniază: ”Acelea nu sunt medicamente esențiale sunt niște suplimente pentru sănătate care sunt comercializate în funcție de cerere și ofertă. Dar nimeni nu moare dacă nu ia acele medicamente. Un pacient răcit nu va muri dacă nu ia o vitamina C, în schimb pacienții cronici au probleme grave dacă le lipsesc medicamentele prescrise de medici”.

Motivul pentru care trei dintre cele mai căutate mărci de medicamente pentru copii sunt extrem de greu de găsit

De când a început valul de îmbolnăviri în rândul copiilor, părinții se plâng pe rețelele de socializare și încearcă să identifice cu ajutorul celorlalți internauți farmacii în care pot găsi Nurofen, Panadol și Flixotide. Acestea sunt cele mai căutate mărci de medicamente în acest sezon și cele mai absente din farmacii.

”Nurofenul este ibuprofen. Există cel puțin alte trei siropuri care conțin ibuprofen și care ar putea să fie folosite la fel de bine. Dar dacă părinții caută doar nurofen s-ar putea să nu-l găsească pentru că sunt goluri de stoc. Există alte mărci de ibuprofen.

Este o realitate dar aceasta ține de alte lucruri mai complexe și anume că se caută o singură marcă din motive pe care nu vreau să le detaliez. Dar farmaciștii spun când lipsește o anumită marcă că poate fi folosită alta.

Despre Flixotide, un medicament utilizat în astm și vine dintr-o sursă unică, dar și acesta are înlocuitori.

Dar vorbim despre două nume de mărci, iar aceasta este o problemă serioasă pentru că sunt prescrise de medici din motive pentru care nu vreau să comentez, dar există și alte mărci de medicamente care au același efect terapeutic, sunt medicamente generice, chiar mai ieftine, care stau în farmacii și nu sunt utilizate. Este păcat că pacienții nu le pot folosi.

Farmacistul, când nu are pe stoc o anumită marfă, are responsabilitatea și de obicei explică pacientului sau aparținătorului că există și un înlocuitor pe care îl poate lua cu încredere. Bine, ideal este să fie întrebat medicul, dar acesta știe despre ce este vorba.

Evident că sunt situații în care nu există niciun fel de produs. Știu că există un gol de sirop de paracetamol. Atunci poate fi luat un sirop de ibuprofen”, a spus Dragoș Damian.

Problema medicamentelor uzuale absente din farmacii este exclusiv specifică României

Se pare însă că absența medicamentelor uzuale din farmacii este o problemă specifică nouă pentru că alte state au stocuri și pot acoperi la nevoie astfel de urgențe.

”Situația în care medicamentele obișnuite, uzuale nu se găsesc, este aproape exclusiv întâlnită în România. Eu nu am auzit de această situație în alte țări. Vorbesc despre țări est-europene. De vestul Europei nici nu se pune problema. Sunt aspecte tehnice care trebuiesc corectate la nivelul Ministerului Sănătății.

Sunt o serie de probleme care țin de calculul de prețuri la medicamente. Sunt probleme legate de acea taxă clawback și aceasta îi descurajează pe producători de a aduce și a produce medicamente ieftine. Aici vorbim despre medicamentele de 25-50 de lei care se adresează marii majorități a pacienților.

De asemenea, dacă vorbim despre medicamentele de sezon, așa cum s-a făcut stoc pentru vaccinul antigripal ar trebui făcute, învățând din lecția din acest an pentru anul viitor, stocuri din anumite preparate antibiotice și antitermice care să poată să fie desfăcute prin farmacii în situația în care nu există pe piața liberă”, a mai explicat expertul.

O altă problemă în ceea ce privește existența medicamentelor pe piață vine din China.

”Agențiile de presă spun că există un deficit enorm în China, o țară de un miliard de oameni, de antibiotice și de paracetamol. Astfel că s-ar putea să fie o problemă și mai mare, la nivel global, pentru că multe materii prime vin de acolo. Lumea a ieșit din pandemie, s-au ridicat restricțiile, toată lumea a reintrat în comunitate și s-au răspândit foarte mult virozele și infecțiile respiratorii de sezon”, a spus Dragoș Damian.

De ce se întâmplă acest lucru?

”Sunt explicații tehnice, nimănui nu-i pasă de ele. Anul trecut, din cauză că erau restricții, producătorii au fabricat foarte puține antibiotice și medicamente anti-febră pentru că oamenii nu mergeau la medic, stăteau în case, ori planificând producția după acest model, anul acesta, când cererea este foarte mare, producătorii nu fac față.

Problema de antibiotice și antitermice în special cele pediatrice este la nivel global. Problema celorlalte medicamente care lipsesc din România ține de politica de prețuri care trebuie schimbată, de taxa clawback care trebuie regândită”, a precizat specialistul pharma.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#criza medicamente romania, #Nurofen ibuprofen, #paracetamol copii, #flixotide, #medicamente copii , #medicamente