Peste 1 milion de români afectați de sărăcie absolută, departe de țară: Stat occidental, 1 din 10 persoane în dificultate

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 01:20
5054 citiri
Peste 1 milion de români afectați de sărăcie absolută, departe de țară: Stat occidental, 1 din 10 persoane în dificultate
Peste 5,7 milioane de oameni sunt în sărăcie absolută în Italia FOTO X

Crizele multiple lovesc într-o țară occidentală cu putere, acolo unde trăiesc peste 1 milion de români. Autoritățile locale anunță că numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie a crescut la cel mai ridicat nivel din aproximativ un deceniu, în Italia anul trecut.

Cei care trăiesc în „sărăcie absolută” - care nu au putut cumpăra bunuri și servicii esențiale - au crescut la 5,75 milioane, sau 9,8% la sută din populație, a raportat biroul național de statistică ISTAT.

Aceasta este o creștere marginală de la 9,7% în 2022 și cea mai mare de când a început seria actuală de date înregistrate, în 2014, potrivit MSN.

Economia Italiei și-a revenit mai puternic dintr-o recesiune indusă de COVID din 2020-21 decât vecinii precum Germania și Franța, cu o creștere însoțită a ocupării forței de muncă, dar raportul ISTAT a arătat că revenirea nu a ajutat prea mult pentru a-i ajuta pe cei mai săraci.

Amenințare a Rusiei către o țară cu 125 de milioane de locuitori: ” Veți suporta represalii, dacă livrați o armă Ucrainei” VIDEO

Procentul celor aflați în sărăcie absolută a fost de 9,1% în 2020 și 9,0% în 2021, în apogeul pandemiei, când impactul recesiunii asupra familiilor a fost parțial compensat de numeroase măsuri de sprijin guvernamental.

ISTAT definește sărăcia absolută ca fiind condiția celor care nu pot cumpăra bunuri și servicii necesare pentru „un standard de trai acceptabil” care să asigure că nu se limitează la marginile societății.

Cu excepția unei scăderi în 2019, sărăcia a crescut constant de la 6,9% în 2014, când a început seria de date a ISTAT.

Putin se scufundă tot mai mult: Arma de temut a Rusiei devine inactivă

Anul trecut, guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni a început să elimine treptat o subvenție de reducere a sărăciei - „venitul cetățenilor” - introdusă în 2019, ignorând avertismentele unor economiști și ale Băncii Italiei cu privire la impactul asupra săracilor.

Schema, despre care ISTAT a spus că a ajutat aproximativ un milion de familii să iasă din sărăcie în 2019, a fost abandonată complet de la începutul acestui an și înlocuită cu o subvenție limitată destinată în mare parte celor incapabili de a munci.

Defalcați pe regiuni, cei aflați în sărăcie absolută au fost anul trecut la 9,0% în nord, 8,0% în centru și 12,1% în sudul istoric mai sărac. În timp ce nivelul sărăciei în 2023 a crescut în nord și centru față de anul precedent, a scăzut în sud, arată datele ISTAT.

România a intrat în vizorul lui Putin: Rusia amenință direct țara noastră din pricina unei mutări a NATO

Pe de altă parte, ministrul de Finanțe al Italiei consideră că economia națiunii va crește cu 1% în acest an, cel mai rapid ritm prevăzut pentru cele trei mari economii din regiunea euro.

„O rată de creștere modestă de 1% reprezintă foarte mult în comparație cu Germania”, a declarat Giancarlo Giorgetti la un eveniment de la Roma de sâmbătă, confirmând un raport anterior al Bloomberg.

Noua estimare, puțin mai mică decât prognoza actuală, va fi inclusă într-o perspectivă economică revizuită, pregătită de Giorgetti și premierul Giorgia Meloni, care urmează să fie publicată în aprilie.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#criza Italia, #criza economica Italia, #romani Italia, #saracie Italia, #criza Europa, #Italia romani, #Italia criza economica , #Italia