Criza gazelor poate fi o oportunitate pentru Germania

Autor: Martin Muno (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Marti, 02 August 2022, ora 16:00
3835 citiri

Se anunță o iarnă aspră, cu prețuri mari la benzină și o recesiune profundă? Asta relatează presa tabloidă. Dar criza, parțial autoprovocată, oferă și oportunități, crede Martin Muno.

Se anunță o iarnă teribilă în Germania, așa cum scrie cel mai mare tabloid al țării? Vor fi oamenii nevoiți să înghețe pentru că nu-și mai pot plăti facturile la gaz? Va exista o criză economică majoră din cauza creșterii enorme a prețurilor?

Pe scurt, dacă citiți, ascultați sau urmăriți știrile în acest moment, există un sentiment de criză. Războiul rusesc de agresiune împotriva Ucrainei scoate la iveală fără milă ceea ce a fost făcut greșit, omis sau neglijat în ultimele decenii. La fel cum debutul pandemiei a scos la iveală eșecurile din domeniul sănătății, al educației și al digitalizării.

Cu toate acestea, ar fi o greșeală să ne resemnăm sau să cădem într-un populism de tipul "totul este mizerabil". Dacă se recunosc semnele vremurilor și se iau măsuri, criza poate deveni și o oportunitate.

Gazele naturale: o marfă prețioasă

Este evident pentru noi toți că gazele naturale sunt o marfă finită și prețioasă care trebuie folosită cu moderație. Acest lucru este valabil pentru toți combustibilii fosili. De altfel, am observat deja această penurie în portofele - a se vedea prețul benzinei - și vom continua să o observăm.

Știm că am irosit șansa de a trece din timp la energia regenerabilă, pe fondul schimbărilor climatice. Guvernul precedent, condus de cancelara Angela Merkel, a propagat în repetate rânduri această tranziție energetică. Cu toate acestea, s-a întâmplat prea puțin - mult prea puțin.

De ce ai avea nevoie de o turbină eoliană în fața ferestrei tale, când gazul din Rusia curgea ieftin și fiabil? Germania și-a sporit dependența de gazul rusesc din ce în ce mai mult în ultimele decenii. Se știa de mult timp că Rusia a folosit în mod repetat gazul ca armă în disputele cu vecinii săi și că a închis robinetul în lunile de iarnă.

Obiectivul: neutralitatea din punct de vedere climatic

Prin urmare, oportunitatea pe care o oferă actuala criză este extinderea cât mai rapidă a energiilor regenerabile și obținerea neutralității din punct de vedere climatic înainte de 2045, obiectivul anunțat de guvern. Pentru că vântul, soarele și apa sunt disponibile și atunci când dictatorii pleacă la război.

Acest proiect necesită un efort din partea societății. Însă salvarea lumii nu a fost niciodată ușoară și abia acum aflăm cât de necesar este acest lucru. La 28 iulie au fost consumate deja resursele naturale ale Pământului pentru întregul an. Iar dacă nu vrem să ratăm ținta climatică de 1,5 grade, nu putem arde CO2 cum am făcut-o de obicei decât pentru încă șapte ani.

Totuși, aceasta nu este o soluție pentru următoarele câteva luni. Presiunea actuală de a acționa este foarte mare. O demonstrează faptul că tocmai ministrul economiei, Robert Habeck, un politician ecologist, susține activarea mai multor centrale electrice pe bază de cărbune pentru o perioadă de tranziție.

Ajutarea săracilor și economisirea energiei, în numele democrației

Iarna următoare va fi cu siguranță mai incomodă decât cele precedente, dar panica este calea greșită. Calea corectă este de a aborda împreună o sarcină comună. Sloganul cancelarului Olaf Scholz, "You'll never walk alone", trebuie să fie urmat de acțiuni adecvate. Acestea includ subvenții pentru încălzire pentru persoanele cu venituri mici, precum și reglementări împotriva risipei de energie, cum ar fi încălzirea piscinelor private. Nimeni nu ar trebui să fie nevoit să înghețe.

Dar acest lucru include, de asemenea, punerea în aplicare a tuturor propunerilor rezonabile de economisire a energiei, cum ar fi limitarea vitezei pe autostrăzi sau munca de acasă. Avem nevoie de o abordare în general mai conștientă a energiei. Președintele federal Frank-Walter Steinmeier a început deja să facă acest lucru, reședința sa oficială din Berlin, Palatul Bellevue, stingând toate luminile pe timp de noapte.

Să salvăm și să ajutăm, să trecem împreună prin această iarnă, aceasta este sarcina societății, care este orchestrată de politică, dar pe care trebuie să o stăpânim împreună. Populiștii de dreapta se adună deja pentru a exploata această situație de urgență pentru obiectivele lor de bază. Apelurile lor la proteste se adresează celor nemulțumiți. Dacă acestea ar cădea pe un teren fertil, ar fi fatal, căci democrația noastră este mai importantă decât un grad sau două în plus în casă.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe partea de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#criza gaze, #gaze, #Germania, #economie, #rationalizare gaze , #germania