Cine va plăti mai mult pentru curent la iarnă. Analist: ”Schema de ajutor contribuie la îmbogățirea băieților deștepți din energie”

Joi, 15 Septembrie 2022, ora 21:50
11149 citiri
Cine va plăti mai mult pentru curent la iarnă. Analist: ”Schema de ajutor contribuie la îmbogățirea băieților deștepți din energie”
Un specialist repară cablurile de curent FOTO / Unsplash

Avem inflație de 15%, iar un război sângeros se duce la granițele României. Mai grav este că vine iarna și deja suntem și în plină criză energetică.

Guvernul anunță măsuri de ajutor pentru populația vulnerabilă, însă acestea sunt de fapt o sabie cu două tăișuri. Situația va fi foarte complicată.

Analiștii avertizează că cei care consumă cu 2kw mai mult pe lună decât cei care sunt în situația de compensare vor plăti de câteva ori mai mult, deși poate situația financiară este asemănătoare.

În plus, politica Guvernului nu pare să-i încurajeze pe oameni să facă economie la energie ci, din contră, unii vor consuma la fel, poate și mai mult față de cât consumă în prezent.

Analistul economic Christian Năsulea a explicat într-un interviu pentru Ziare.com cât de gravă este situația economică în care ne aflăm, cum am ajuns aici și ce se va întâmpla dacă nu vor fi luate măsuri bine gândite pentru ieșirea din criză.

Christian Năsulea: Schema de plafonare și compensare pentru energie nu descurajează, de fapt, consumul

În ceea ce privește consumul de energie, se pare că vom plăti cu toții pentru ca cei care intră în grupul vulnerabil să poată consuma ca și până acum.

”De fiecare dată când avem măsuri care determină un comportament care nu este eficient din punct de vedere economic, acest comportament va agrava situația mare de criză cu care ne confruntăm în ansamblu.

Și aici vă dau un exemplu foarte important pe tema aceasta: schema de compensare și plafonare pentru energie pe care o avem în România, care nu este unică în Europa, însă în forma care există aici este doar în Grecia. Restul țărilor nu s-au dus chiar atât de departe. Este o schemă care nu descurajează consumul de energie. Practic, limitând prețul, ce au înțeles consumatorii români este că pot să continuie să consume energie exact așa cum făceau și până acum pentru că oricum prețul este mic.

După estimările făcute, aproximtiv 40% din gospodării vor beneficia de plafonare și compensare chiar și cu limita de 255 de kw.

Ca să simplificăm, putem spune că pentru jumătate din gospodăriile din România, nu contează că este criză energetică. Vor consuma în continuare cum consumau și înainte și se vor comporta în continuare ca înainte.

Ceea ce face ca acest cost pentru compensare să fie transmis de fapt întregii populații. Vor plăti și cei care beneficiază de compensare, într-o oarecare măsură, prin taxe și impozite, dar va plăti toată lumea, ca ei să-și mențină acest comportament pe care îl aveau înainte. Atunci acesta este un factor de risc pentru că nu lăsăm cumva prețul să-i învețe pe oameni că trebuie să facă economie pentru că s-au schimbat datele economice”, a spus analistul economic.

Avem efectiv o schemă de ajutor care o să contribuie la îmbogățirea ”băieților deștepți din energie”

Pe de altă parte ”băieții deștepți” din energie sunt lăsați să-și facă de cap. Și asta se întâmplă pentru că nu sunt reguli clare privind limitarea prețului pe care o cer companiile din domeniul energetic.

”Dincolo de acest lucru mai avem o problemă foarte mare cu această schemă de plafonare și compensare. În esență, pentru compensarea facturilor de la energie, guvernul le-a spus companiilor din domeniul energetic că le va compensa costurile indiferent cât de mari sunt acestea. Adică avem efectiv o schemă de ajutor care o să contribuie la îmbogățirea ”băieților deștepți din energie” de care se plânge toată lumea.

Pentru că ei pot să vină și să ceară orice preț pentru energia respectivă pentru că nu s-a pus vreo limitare. Abia acum se încearcă introdicerea condiției de supraimpozitarea profiturilor în energie.

Însă, modul în care se face acest lucru tot lasă loc pentru niște mecanisme prin care aceste firme să își poată muta banii dintr-o parte în alta să folosească niște contracte futures ca să câștige în continuare bani cât pot de mulți pe alte părți. Acesta este de altfel un alt exemplu de intervenție care nu are nici efectul dorit și cel mai probabil va avea un efect negativ foarte mare pentru că va crea o presiune financiară suplimentară pe bugetul țării. Pentru că de acolo vor trebui plătite aceste sume.

Bugetul nu era pregătit să plătească aceste sume, ceea ce ne duce spre un scenariu negativ și mai grav în care, având în vedere că nu au fost compensate facturile deloc până acum. Este o lege dar ea nu a fost respectată de către ministerele de la noi, acest lucru s-ar putea să ne aducă în situația în care distribuitorii de energie să refuze să mai vândă curent electric sau gaze”, a mai spus expertul.

Și cu toate acestea, politicienii susțin acest mod de abordare a crizei energetice din România și unii chiar ar putea să spună că ”de fapt este corect să plătească cei care au mai mulți bani pentru cei care au cei mai puțini bani, adică pentru jumătatea de populație care este mai săracă decât jumătatea cealaltă”.

”Nici moral nu este un argument care să fie valabil pentru că sunt oameni care consumă 256 kw/lună și nu sunt deosebit de bogați. Însă ei vor trebui să plătească, probabil, de 4 ori mai mult așa în fel încât decât cei care consumă 254 kw/lună să poată să nu se gândească să își ajusteze consumul la realitatea în care trăim”, a mai explicat Christian Năsulea.

Christian Năsulea: Războul din Ucraina este un ”dar” pentru politicieni

”Suntem într-un moment de criză din care este foarte greu de ieșit pentru că toate măsurile pe care le imaginează politicienii noștri, cei europeni, etc, țin de un anumit tip de ajutor, însă tocmai acest ajutor ne-a dus către zona aceasta de inflație”, a mai spus expertul economic.

Cum am ajuns aici?

Christian Năsulea a mai arătat că ”toate lucrurile care se întâmplă cu inflația țin de un complex de împrejurări”.

”Nu este vorba doar de carburanți și de război. De fapt problema foarte mare este legată de injecția foarte mare de bani pe piață făcută de către toate băncile centrale în perioada pandemiei.

Statul român a dat tot felul de ajutoare pentru anumite sectoare economice. A plătit o parte din salarii pentru lucrătorii care stăteau în șomaj tehnic, a făcut tot felul de lucuri care erau măsuri necesare la momentul respectiv, însă acești bani intrau pe piață în condițiile în care productivitatea economică nu era acolo ca să păstreze echilibrul.

Războiul din Ucraina este un ”dar” de la Dumnezeu pentru politicieni pentru că pot să arate cu degetul în direcția aceasta și să ne distragă atenția de la faptul că planul european de reziliență a băgat foarte mulți bani pe piață, că în SUA Rezerva Federală Americană a introdus extrem de mulți bani în plus pe piață dezechilibrând, de fapt, balanța dintre productivitatea economică, adică ce produse și servicii se pot cumpăra cu banii, și volumul de bani care ”plutesc” pe piață, care sunt în buzunare oamenilor și în conturile companiilor și care pot să cumpere produsele și serviciile respective”, a arătat expertul.

Problema este că pentru a asigura o pătură de siguranță pentru cei săraci, guvernul va decide să se pompeze din nou bani în piață.

”De fapt, aici este marea problemă cu care ne confruntăm acum. Avem în continuare un dezechilibru și avem și o situație în care măsurile care sunt propuse pentru a-i salva pe cei mai săraci de la faliment, înfometare, se bazează tot pe introducerea unor bani în plus pe piață. Ar trebui să le dăm celor mai săraci niște bani să se poată descurca, mai dăm și niște bani companiilor pentru că avem și criză energetică, însă lucrul acesta nu poate face altceva decât să alimenteze inflația în continuare”, a spus expertul.

Și ce este de făcut, cum îi putem ajuta pe oameni altfel?

”Avem într-adevăr o problemă aici. Mă gândesc la riscurile pentru sănătatea concetățenilor noștri care își vor putea permite și mai puțină mâncare. Și așa avem mulți oameni care trebuie să aleagă între mâncare și medicamente în țara aceasta. Situația care îi va duce pe aceștia într-o stare și mai gravă. Atunci ar trebui să încercăm să facem astfel încât situația să nu se agravaze și mai tare. Însă este foarte dificil de spus care sunt lucrurile pe care le putem face.

Ca regulă generală din economie, soluțiile care tind să funcționeze în aceste situații sunt cele care determină oamenii să aibă un comportament economic cât mai bun. Dacă nu reușim să determinăm oamenii să nu cheltuie bani prea mulți pe lucruri care nu sunt esențiale sau să consume produse care nu sunt de maximă necesitate și urgență”, a precizat Năsulea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#criza energie, #facturi curent, #baietii destepti energie, #plafonare pret energie , #criza energie