Cum ar putea reduce Europa consumul de energie după modelul japonez aplicat în criza dezastrului nuclear de la Fukushima

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 10:56
3576 citiri
Cum ar putea reduce Europa consumul de energie după modelul japonez aplicat în criza dezastrului nuclear de la Fukushima
Oamenii sting lumina pentru a face economie la energie FOTO / Unsplash

În timp ce Europa se pregătește pentru penuria de energie din cauza reducerilor de gaze din Rusia, criza energetică a Japoniei în urmă cu un deceniu oferă o lecție de supraviețuire cum ar fi diminuarea luminii și urcarea scărilor.

Miniștrii Energiei din UE au aprobat marți o propunere prin care țările membre se angajează să scadă consumul de gaze cu 15% din luna august și până în martie din cauza nesiguranței aprovizionării cu energie provocată de războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Economisirea energiei, cunoscută sub numele de „setsuden” în Japonia, a devenit un proiect național pentru niponi după cutremurul și tsunamiul din 2011 care au provocat dezastrul de la centrala nucleară din Fukushima.

În săptămânile și lunile care au urmat, centrele comerciale au închis scările rulante, fabricile și-au redus activitatea, iar saloanele de jocuri de noroc pachinko au fost închise temporar.

„Trebuie să facem ceva, ori altfel va fi un dezastru” - aceasta a fost atitudinea multor japonezi în acea perioadă, potrivit lui Koichiro Tanaka de la Institutul de Economie Energetică din Japonia.

Presiunea socială intensă, aceeași care i-a făcut pe oameni să se conformeze restricțiilor din timpul pandemiei de Covid-19, a jucat și ea un rol important.

Tokyo Electric Power Co., operatorul centralei Fukushima-Daiichi, a pierdut în jur de 40% din capacitatea sa de generare de electricitate.

Oamenii au mers pe scări și au oprit aerul condiționat

Imediat după ce a avut loc accidentul, compania de electricitate a întrerupt curentul pentru prima dată în istorie și a introdus alte întreruperi în regiunea capitalei țării în următoarele săptămâni. Într-un final, a repornit centrale mai vechi pe bază de cărbune și gaze naturale pentru a suplini deficitul energetic.

În luna mai a acelui an, guvernul japonez i-a rugat pe cetățeni săi și întreprinderile din Tokyo și nordul Japoniei să reducă din consumul de electricitate cu 15% în intervalele cele mai solicitante din timpul verii. Măsuri similare au fost adoptate anul acesta în timp ce Japonia se confruntă cu o aprovizionare cu energie deficitară.

Cele mai multe companii japoneze au aplicat măsuri de austeritate din momentul în care dezastrul din 2011 a lovit națiunea, cum ar fi stingerea luminilor și oprirea lifturilor.

Ministerul Mediului a țintit pentru o reducere și mai drastică a consumului de energie de 25%, cerând populației să închidă peste jumătate din imprimante în timpul orelor de vârf și să vină la serviciu cu propriile băuturi răcoritoare ca aparatele automate să poată fi scoase din priză.

Echipele de baseball și fotbal nu au mai jucat noaptea pentru a reduce nevoia pentru aprinderea nocturnei. Administratorii de la birou au crescut temperatura în termostate și i-au încurajat pe angajați să adopte campania guvernamentală „Cool Biz”, care presupunea purtarea de haine mai subțiri pe timpul verii.

Japonia a închis 54 de reactoare

Opinia publică s-a întors împotriva energiei nucleare și până la finalul anului 2013, Japonia a închis 54 dintre reactoarele sale nucleare care aprovizionau cu electricitate un sfert din țară. O mică parte dintre ele au fost repornite între timp.

Pentru a putea umple golul lăsat de închiderea centralelor nucleare, Japonia a apelat la combustibilii fosili, precum gazele naturale lichefiate (GNL), cărbune și petrol. Importurile de GNL din Qatar s-au dublat în 2012 la 15,66 milioane de tone, față de 2010.

Creșterea importurilor de energie a fost unul dintre factorii care au dus în 2011 la înregistrarea primului deficit comercial al Japoniei din ultimii 31 de ani. Economia a alunecat în recesiune în perioada care a urmat cutremurului, iar lipsa rezervelor de energie a sugrumat renașterea economică a Japoniei după criza financiară globală.

PIB-ul a scăzut cu 0,9% în sfertul de an în care a avut loc accidentul de la Fukushima și a rămas neschimbat pentru restul anului 2011.

„În cazul europenilor, din moment ce ei sunt conectați prin rețele, ar putea avea impresia că se vor putea baza în ultimă instanță pe ajutorul venit din altă parte”, a spus Tanaka. „Aici în Japonia, noi nu ne permitem acest lux. Suntem doar noi.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#criza energie, #economie energie, #modelul japonez, #accident nuclear fukushima , #criza energie