Cum ar mai putea Europa să evite transformarea crizei energetice într-una economică. Să te joci cu prețurile nu este o soluție

Sambata, 10 Septembrie 2022, ora 18:23
2851 citiri
Cum ar mai putea Europa să evite transformarea crizei energetice într-una economică. Să te joci cu prețurile nu este o soluție
Bec economic FOTO: pixabay.com

Întreruperea gazului rusesc, a energiei nucleare franceze și a hidroelectricității norvegiene provoacă ravagii pe piețele energetice din Europa.

Prețurile de referință ale gazelor naturale au crescut cu 30% săptămâna trecută, titrează The economist.

În vara trecută, contractele franceze și germane pentru energie electrică s-au tranzacționat cu un an în avans la aproximativ 100 EUR (118 USD) pe megawat oră. Recent, au crescut peste 1.000 de euro. Prețurile au scăzut de atunci, dar gazul încă se tranzacționează la echivalentul a aproximativ 400 de dolari pentru un baril de petrol. Șeful Shell a avertizat că criza va dura mai mult de o iarnă.

Mulți economiști prevăd o recesiune în următoarele câteva luni, iar moneda unică cochetează cu cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimele două decenii. Perspectiva tulburărilor și disputelor între statele membre se profilează.

Ce poate face Comisia Europeană

Până acum răspunsul Comisiei Europene nu a fost suficient de ambițios. Cea mai recentă idee a acesteia este o limitare a prețului gazului utilizat pentru generarea energiei electrice, care va fi discutată la un summit al miniștrilor din 9 septembrie.

Comisia poate încerca, de asemenea, să revizuiască piața de energie electrică, astfel încât prețurile spot să nu mai fie stabilite de costurile producătorului marginal, care este adesea alimentat de gaz.

Plafonarea prețurilor sună bine, dar ar putea fi contraproductivă. Asta pentru că plafoanele nu vor reduce cererea de energie limitată.

Potrivit unui studiu, un plafon implementat în Spania a dus la o creștere cu 42% a producției pe bază de gaz din iunie. O politică la nivelul UE nu ar face decât să crească și mai mult cererea de gaze, crescând șansele de raționalizare în timpul iernii.

Este adevărat, configurația actuală permite unor firme care produc energie regenerabilă la un cost marginal aproape de zero, să obțină profituri. Dacă prețurile la gaze ar rămâne ridicate ani de zile, astfel de avantaje ar putea fi descrise drept chirii nejustificate. Dar același semnal de preț asigură că centralele pe gaz generează energie atunci când vântul nu bate și stimulează mai multe investiții în surse regenerabile.

Analiștii The economist mai spuc că guvernele ar trebui să se concentreze pe două sarcini mai mari.

Primul este de a permite mecanismului pieței să reducă cererea, sprijinind în același timp persoanele cele mai vulnerabile. Vor fi necesare ajutoare mari, dar asistența direcționată poate limita factura: conform FMI, politicile care oferă reduceri și transferuri de numerar celor mai săraci 40% dintre oameni ar fi mai ieftine decât mixul de politici de astăzi, care include în mare parte reduceri de taxe pe combustibil, sau plafoane ale prețurilor cu amănuntul.

A doua prioritate este creșterea ofertei, lucru care nu este doar în cadoul lui Vladimir Putin. Se pot avea în vedere și alte surse de gaze naturale: acesta este unul dintre motivele pentru care președintele Franței, Emmanuel Macron, tocmai a vizitat Algeria.

În Europa, țările pot ajuta la atenuarea blocajelor, cum ar fi interconexiunile transfrontaliere inadecvate de gaze. Astăzi, investițiile insuficiente și diferențele de standarde împiedică fluxul din Spania și Franța către Germania și Europa de Est.

Uniunea Europeană trebuie să se asigure că, în cazul raționalizării, există un acord la nivelul întregului continent cu privire la care utilizatorii sunt tăiați mai întâi: fără aceasta, pericolul este ca țările să-și aprovizioneze proviziile.

Toate acestea vor costa bani. Până acum, Grecia, Italia și Spania, printre cei mai îndatorați membri ai zonei euro, și-au cheltuit 2-4% din pib -ul lor pe ajutoare fiscale pentru a amortiza șocul energetic. Din fericire, UE are puterea de a ajuta. Fondul său de recuperare a pandemiei de 807 de miliarde de euro este distribuit sub formă de împrumuturi și granturi. Cu toate acestea, până acum, mai puțin de 15% din pot a fost plătit.

Plățile pentru proiectele energetice ar putea fi accelerate, iar comisia ar putea oferi împrumuturi ieftine pentru a ajuta la finanțarea sprijinului fiscal vizat. UE s-a unit pentru a aborda consecințele economice ale blocajelor din cauza pandemiei. Nu vă faceți iluzii: criza energetică necesită un răspuns la fel de îndrăzneț.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministrul Burduja anunță o nouă schemă de investiții pentru energie regenerabilă: ”Este un exemplu al succesului”
Ministerul Energiei a lansat luni, 25 martie, schema pentru Contracte pentru Diferenţă (CfD) în domeniul energiei regenerabile, un instrument financiar menit să stimuleze producţia de energie...
#criza energie, #criza economica evitata, #Uniunea Europeana, #gaze ieftine, #energie regenerabila , #criza