În toiul neajunsurilor energetice, trei hidrocentrale stau nefolosite în România. ”Aproape că apeşi butonul şi o pui în funcţiune”

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 18:05
9068 citiri
În toiul neajunsurilor energetice, trei hidrocentrale stau nefolosite în România. ”Aproape că apeşi butonul şi o pui în funcţiune”
Hidrocentrală pe Defileul Jiului FOTO: romaniacurata.ro

Premierul Nicolae Ciucă a tras un semnal de alarmă după ce proiectul privind construcţia de hidrocentrale mici pe arii protejate a fost declarat neconstituţional. Dacă legea nu va fi aprobată, sute de milioane de euro au fost investiți degeaba.

Este vorba despre trei centrale aflate pe râurile Jiu şi Mureş, care stau cu lacătul pe uşă, potrivit observatornews.ro.

Construcţia centralelor din Defileul Jiului a început în 2004, cu doar un an înainte ca zona să devină arie protejată. Lucrările au fost tărăgănate ba de insolvenţa Hidroelectrica, ba de procese deschise de organizaţii de mediu.

În 2017, lucrările au fost blocate în instanţă. De atunci, şantierele au fost abandonate cu toate că hidrocentralele sunt într-o fază avansată de execuţie. Acest lucru înseamnă că peste 150 de milioane de euro ce riscă să ajungă ”pe apa Jiului”.

”Cea de la Dumitra e într-un stadiu fizic de 98%. Este atât de simplu. Aproape că apeşi butonul şi o pui în funcţiune”, a spus Constantin Bobaru, primar Bumbeşti-Jiu.

În vară, au dat o lege prin care sunt permise lucrările chiar şi într-o arie protejată. Însă, la sesizarea USR, Curtea Constituţională a constatat că legea nu este bună.

”De ce nu finalizează alte două hidrocentrale, 7 kilometri mai jos de pe Defileu: Valea Sadului şi Curtişoara, care sunt 55, respectiv 65% şi care au o capacitate de producere mult mai mare şi nu sunt în arii protejate”, a spus deputatul USR Radu Miruţă.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă spune că ”avem nevoie de aceste hidrocentrale. Sunt bani ai României care au fost investiţi în aceste hidrocentrale. Avem în momentul de faţă cel puţin 11 care sunt asumate prin a fi repuse în funcţiune. Avem nevoie de energie. Energia este o cerinţă strategică pentru noi şi Uniunea Europeană”.

Partidele de la guvernare refac legea şi vor să o adopte în regim de urgenţă. Deputatul PSD Claudiu Manta crede că în cursul anului viitor aceste hidrocentrale ar putea funcționa.

Centralele au o putere instalată de 80 de megawatti.

Proiectul constă în devierea Jiului printr-un tunel, prin munte, şi apa să ajungă în cele două hidrocentrale care, spun cei de la Hidroelectrica, ar fi aprins becul în 200.000 de case.

Însă activiştii de mediu tot nu sunt de acord. Spun că debitul râului nu mai e atât de mare astfel încât investiţia să fie şi rentabilă.

Hidrocentralele asigură un sfert din producţia de energie a României, iar costurile sunt cele mai reduse. Tot în arie protejată a fost ridicată o hidrocentrală şi pe râul Mureş. Iar istoria se repetă şi acolo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#criza energetica, #hidrocentrale nefunctionale, #Defileul Jiului , #criza energie