România, în fața celei mai grave crize economice și sociale din ultimii 30 de ani! Daunele ar putea fi iremediabile

Joi, 17 Februarie 2022, ora 15:11
6816 citiri
România, în fața celei mai grave crize economice și sociale din ultimii 30 de ani! Daunele ar putea fi iremediabile
Din ce în ce mai mulți analiști consideră liberalizarea pieței de energie un eșec, inclusiv Banca Națională exprimându-se în aceste sens.

Liberalizarea pieței de energie stă la baza scumpirilor fără precedent în ultimii ani cu care s-a confruntat economia în a doua parte a anului trecut.

Mai mult decât atât, creșterile de prețuri sunt așteptate să continue și în prima jumătate a anului în curs, ceea ce pune o presiune uriașă atât pe populație, al cărui nivel de trai scade vertiginos, cât și pe agenții economici, care emit semnale disperate că nu mai pot face costurilor de producție uriașe.

Din ce în ce mai mulți analiști consideră liberalizarea pieței de energie un eșec, inclusiv Banca Națională exprimându-se în aceste sens.

Se cere revenirea la piața reglementată

Prin urmare, se cere ca factorii de decizie din zona executivă să vină cu măsuri structurale pe termen lung pentru repararea răului produs, deciziile aplicate deocamdată de Guvern privind plafonarea și compensarea prețurilor fiind considerate insuficiente.

Însuși ministrul de Finanțe vorbește despre revenirea la o piață reglementată a energiei, pentru a pune punct presiunilor inflaționiste uriașe care sufocă economia și populația.

Cât timp Guvernul ezită însă cu adoptarea unor măsuri decisive în acest sens, se înmulțesc avertismentele cu privire la o criză economică de amploare ce este din ce în ce mai aproape în România.

Mai mult decât atât, profesorul de economie Cristian Socol trage un adevărat semnal de alarmă, susținând că, în lipsa unor măsuri urgente de revenire la o piață reglementată a energiei, România se va confrunta cu cea mai gravă criză economică și socială din ultimii 30 de ani.

Plasa de siguranță socială, distrusă

”Şocul creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale este atât de puternic încât va provoca o recesiune mai puternică decât cea trăită de România în perioadele de criză 1997-1999, 2009-2011 şi 2020. Este mai puternic decât orice şoc de natură financiară.

(...)Șocul cauzat de preţurile energiei şi gazelor naturale loveşte direct şi puternic până la nivelul celor mai mici companii şi a celor mai sărace gospodării din România. Loveşte la fundaţie, rupe pânza de păianjen economică şi distruge plasa de siguranţă socială.

Prezentul îl trăim şi observăm cu toţii. Insolvenţe, falimente, restrângerea activităţii, căderea consumului şi a investiţiilor, concedieri.

Explozia inflaţiei (cauza fiind dată în proporţie de 80% de creştere a preţurilor la energie şi gaze) a devenit deja un şoc persistent, ce afectează puterea de cumpărare. Tensiunile sociale se acumulează.”, avertizează Cristian Socol, într-o analiză publicată de adevarul.ro.

”Nu mai există timp”

”La detaliu, lucrurile sunt şi mai grave. Dacă nu se iau măsuri radicale şi urgente privind intervenţia publică / reglementarea preţurilor la energie şi gaze naturale pe durată limitată, din aprilie 2022 – aşa cum prevede Directiva 944 a Parlamentului şi a Consiliului European din 5 iunie 2019, România va resimţi cea mai mare criză economică şi socială din ultimii 30 ani.

Deprecierea dramatică a puterii de cumpărare va fi însoţită de greve şi tulburări sociale zilnice. Se va intra în cercul vicios al morţii economice (reducerea activităţii, PIB mai mic, venituri mai reduse, austeritate, cerere mai mică... ş.a.).

Vom constata înfriguraţi falimentul companiilor de producţie industrială şi servicii suport precum şi al celor din industria alimentară şi auto.

Primul val va lovi 25% din industrie (cu energointensivitate medie si mare) si 33% din industria alimentară si auto (340.000 salariați vor avea locurile de muncă afectate).

Vom asista la probleme în funcţionarea statului român şi furnizarea unor servicii publice esenţiale – vor cădea instituţii publice – școli, universități, spitale, muzee, teatre... şi chiar reţele de infrastructură critică – transport, iluminat...(...)

Nu mai există timp, de cel puţin o lună inacţiunea şi tergiversarea luării unor măsuri radicale provoacă daune iremediabile în economia şi societatea românească (...)”, conchide profesorul de economie.

Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Procurorii americani au cerut marți, 23 aprilie, o sentință de trei ani în închisoare pentru fondatorul Binance, cea mai mare companie de schimb de criptoactive din lume. Recomandarea...
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
Dobânzile au scăzut ușor în ultimele luni, la fel și ratele celor care avea dobânzi variabile. Deși sumele nu sunt considerabile le-au deschis românilor apetitul pentru credite. Una...
#criza economica Romania , #criza economica romania