Semnal de alarmă tras de un cunoscut analist economic: România se îndreaptă către o criză profundă!

Joi, 24 Februarie 2022, ora 15:05
14393 citiri
Semnal de alarmă tras de un cunoscut analist economic: România se îndreaptă către o criză profundă!
România se îndreaptă acum spre o criză profundă: în acest moment inflația reală este de 15-20%

Situația economică a României este extrem de delicată, susține cunoscutul analist economic Radu Soviani, care vorbește despre o criză profundă în care va intra țara noastră, în lipsa unor măsuri reale de sprijinire a companiilor și a populației.

Iar factorii de decizie măsluiesc în acest moment datele statistice oficiale, pentru a ascunde dimensiunea dezastrului, a declarat analistul economic în cadrul emisiunii Săptămâna Financiară, difuzată de Profit TV.

Îndatorare excesivă și fără rezultate

”România se îndreaptă acum spre o criză profundă: în acest moment inflația reală este de 15-20%, nu cum în mod mincinos declară Guvernul prin Institutul Național de Statistică, iar creșterea economică reală este mai mică pentru 2021, decât datele anunțate oficial.

Se dorește ”să se pună capacul” pe faptul că economia încetinește și că măsurile luate în pandemie și după pandemie prin îndatorare excesivă, la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, sunt fără efecte.

Este revoltător faptul că INS anunță o inflație anuală de 8,4%, adică din ianuarie 2021 și până în ianuarie 2022, zicând că energia termică s-a scumpit doar cu 21%, iar gazele doar cu 60,99%.

Iar cea mai mare gogoriță pe care o pretinde INS-ul se referă la faptul energia electrică s-a ieftinit cu 2% în ultimele 12 luni!”, a acuzat Radu Soviani.

Falsificarea datelor legate de inflație

”Adică mie îmi vin facturile la curent mai mari cu 200% sau chiar cu 300% în ultimele luni, iar INS (de fapt Guvernul, căci INS este subordonat Secretariatului General al Guvernului) susține că energia electrică s-a ieftinit, deci ceea ce vedem cu toții în facturi de fapt nu este real.

Peste tot statisticile sunt mai mult sau mai puțin umflate, dar INS vine cu niște gogorițe de neacceptat – în momentul în care falsifici în asemenea hal rata inflației, care este un element-cheie, un indicator macroeconomic extrem de important, evident că se pune întrebarea dacă nu a fost falsificată și creșterea economică de 5,6%, anunțată pentru anul trecut.

De fapt, din acest 5-6%, din punctul meu de vedere aproximativ 3-4% e inflație nedeclarată, iar creșterea economică reală e undeva pe la 2-3%.

Or, creștere economică de 2-3%, în condițiile unui deficit bugetar de peste 80 de miliarde de lei (spre 20 de miliarde de euro) și în condițiile în care în decembrie 2021 am avut un deficit bugetar de 4,9 miliarde de euro, cel mai mare consemnat vreodată în istorie, este evident că rezultatele sunt foarte proaste.”, a adăugat analistul economic.

Decapitalizarea firmelor și sărăcirea populației

”Economia românească este decapitalizată prin tot ceea ce înseamnă facturi triple la gaz, la energie electrică și la RCA – sunt bani luați din economie, sifonați în afară și rezultatul este o creștere economică debilă de 2-3%.

Așa-zisele plafonări sunt fumigene aruncate populației – cum să faci lucurl ăsta fără precedent, să plafonezi la nivel maxim istoric al prețurilor (și RCA și energie) rezultate dintr-o evoluție speculativă și non-piață, adică din eșecul de supraveghere al pieței.

Adică vii tu, Statul român și subvenționezi în cazul energiei profituri excepționale, derivate dintr-un eșec de supraveghere?

Contribuabilii, fie că sunt persoane fizice, fie juridice, sunt ”arși” la facturi și pe urmă sunt ”arși” din nou prin bugetul de stat, pentru că plafonările și compensările sunt suportate tot din taxele și impozitele publice, care subvenționează nu pierderi pentru sectoare-cheie, ci profituri dincolo de orice bun-simț rezultate în urma complicității autorităților de supraveghere cu actorii de pe piață.

Astfel de măsuri au ca rezultat 1. decapitalizarea economiei românești, 2. scăderea puterii de cumpărare a românilor și 3. omorârea și a brumei de industrie care a mai rămas în România.

E foarte bine că băncile fac profit, dar totuși, în an de criză să faci cel mai mare profit din istorie? Sistemul bancar din România a avut un profit de peste 8 miliarde de lei într-un singur an de zile.”, a conchis Soviani.

Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos a dezvăluit recent cea mai nouă restructurare a aplicației sale, cu scopul de a optimiza experiența de streaming audio. Noua versiune a aplicației Sonos le permite utilizatorilor să...
#criza economica Romania , #criza economica romania