Reacția Rapidului în scandalul cu Cristina Neagu: ”Galeria nu e în conflict cu marea handbalistă”

Miercuri, 22 Februarie 2023, ora 14:33
2219 citiri
Reacția Rapidului în scandalul cu Cristina Neagu: ”Galeria nu e în conflict cu marea handbalistă”
Cristina Neagu

CS Rapid a anunţat, miercuri, într-un comunicat, că nu încurajează nicio formă de conflict între suporterii rapidişti şi handbalista Cristina Neagu, însă a subliniat că este exagerată şi chiar manipulatare “prezentarea tendenţioasă a evenimentelor recente: Galeria Rapidului vs un bun naţional”.

Clubul menţionează că Galeria Rapidului nu a intrat în conflict cu marea handbalistă Cristina Neagu, ci cu persoana Cristina Neagu. “Depăşindu-şi cu mult statutul de jucătoare, Cristina Neagu a avut repetate ieşiri publice în care a acuzat direct sau voalat clubul Rapid pentru titlul câştigat sezonul trecut. Dincolo de lipsa de respect faţă de istoria şi tradiţia clubului Rapid, lăsând la o parte şi absenţa fair-play-ului, aceste declaraţii repetate nu doar că au inflamat atmosfera, dar au şi reusit să jignească şi să întristeze în acelaşi timp fetele noastre care au reuşit o performanţă uluitoare sezonul trecut”, a adăugat CS Rapid.

“Nu stăm să analizăm acum că înjurăturile sportivei Neagu au fost la adresa rapidiştilor, la adresa arbitrilor sau a observatorilor. Ne dorim respect din ambele părţi, indiferent de numele celui în cauză”, a menţionat CS Rapid.

Clubul a precizat şi că CSM Bucureşti a avut un comportamentul abuziv faţă de Rapid şi suporterul rapidist.

CSM Bucureşti a sesizat comisiile de specialitate ale FRH pentru a analiza incidentele de la confruntările cu Rapid: Trivialităţile şi atitudinile nesportive nu au ce căuta într-o sală de sport

CITEȘTE ȘI CSM Bucureşti a sesizat comisiile de specialitate ale FRH pentru a analiza incidentele de la confruntările cu Rapid: Trivialităţile şi atitudinile nesportive nu au ce căuta într-o sală de sport

Precizările CS Rapid:

“În speranţa că acest lung material va contribui în mod pozitiv la o mai bună înţelegere a evenimentelor care au ţinut capul de afiş al sportului românesc în ultimile două zile, vă asigurăm că CS Rapid regretă profund escaladarea acestei situaţii. Ceea ce ne dorim este ca toate părţile implicate să reflecteze cu seriozitate la acest subiect, înţelegând cu toţii responsabilităţile pe care le avem în ceea ce priveşte handbalul, sportul românesc şi educaţia tinerei generaţii.

Un prim aspect care necesită clarificări este sintagma “suporterul rapidist de la fotbal”. Este o sintagmă utilizată în spaţiul public (culmea, chiar în presa sportivă!) cu conotaţii peiorative, de parcă a fi suporter de fotbal ar fi un defect, sau o ocupaţie ruşinoasă. Confuzia vine probabil din lipsa de înţelegere a fenomenului. A fenomenului sportiv în general. Nu există noţiunea de suporter al unui sport; există doar aceea de suporter al unul club, sau al unei echipe. Suporterii care umplu etapă de etapă Giuleştiul, sectoarele oaspeţilor pe stadioanele din ţară, sala Giuleşti, sau sectoarele oaspete prin ţară şi prin Europa sunt SUPORTERII RAPIDULUI. Nu suporteri de handbal, de fotbal sau de baschet. A face o astfel de diferenţiere între suporteri este o barbarie şi nu doar una de limbaj. Ca o paranteză, aceşti suporteri rapidişti contribuie prin prezenţa lor nu doar la spectacolul sportiv, ci şi la bugetul clubului. Contractul cu partenerul Superbet (pentru numele stadionului aflat în administrarea CS Rapid), care aduce la bugetul clubului 600,000 euro pe an, se datorează (şi) suporterilor Rapidului, iar CS Rapid este mândru şi recunoscător pentru asta.

Revenind la modul în care evenimentele în discuţie au fost reflectate în spaţiul public, ne dorim ca prin acest comunicat să suplinim o eventuală lipsă de informare a opiniei publice.

Rapid şi CSMB s-au întâlnit de 4 ori în acest sezon. De 3 ori în Sala Polivalentă şi o dată în sala Giuleşti. Ultimele două partide, ambele cu CSMB în calitate de club gazdă (în campionat şi respectiv în Cupa României) au reprezentat din perspectiva organizării un abuz la adresa suporterilor Rapidului. Atât CS Rapid, cât şi CSMB sunt cluburi în care bugetul este, în mare parte, asigurat din bani publici. La CS Rapid înţelegem nu doar responsabilitatea administrării acestui buget, ci şi obligaţiile pe care o finanţare publică le aduce în ceea ce priveşte interacţiunea cu cetăţeanul (fie el suporter sau simplu spectator). În ciuda faptului că cele două meciuri mai sus menţionate au reprezentat evenimente publice, organizate de o instituţie publică, suporterul rapidist (mulţi dintre ei cetăţeni ai Bucureştiului şi deci contribuabili la bugetul din care este finanţat CSMB) a fost abuzat şi discriminat prin măsurile de organizare luate de clubul gazdă.

Iată câteva detalii de organizare, în speranţa că ar putea prezenta interes pentru o mai bună înţelegere a contextului:

- distribuirea biletelor către oficialii Rapidului s-a făcut cu întârziere, şicanatoriu. Ele au fost livrate cu câteva ore înainte de începerea meciurilor, sfidând orice cutumă de protocol. La al doilea meci CS Rapid a primit invitaţiile în format fizic, printate, formatul electronic devenind un lux în anul de graţie 2023.

- distribuirea fanilor rapidişti (galeriei) la al doilea meci în zona din colţ a sălii, în condiţiile în care peluza SUD a fost goală. Misterul a fost desluşit ulterior, în zona aceea fiind montate boxe suplimentare pentru acoperirea fonică a galeriei Rapidului.

- imposibilitatea de a intra în sală pe alte uşi (cu excepţia celei destinate galeriei) a suporterilor cu eşarfe sau însemne vişinii, inclusiv a celor care purtau doar hanorace vişinii. Chiar dacă respectivii aveau bilet în alte sectoare ale săli (loje sau la tribuna 1).

- o desfăşurare de forţe impresionantă până şi pentru un meci de fotbal cu grad ridicat de risc, cu controale extrem de amănunţite. Marius Mitran a sintetizat situaţia existentă: ”asemenea atitudine, controale, cu jandarmi cu pistoalele la vedere, cu imposibilitatea de a intra decât pe o anumită uşă... inclusiv eu am fost controlat până la piele. Mi s-a luat şi fularul să vadă ce scrie pe el. Eu asta am trăit pe vremea lui Ceauşescu.”

Poate dacă formatorii de opinie care reflectă acum o consecinţă regretabilă şi nedorită ar fi luat atitudine împotriva acestor abuzuri şi şicane, situaţia de luni seară ar fi fost evitată. La fel cum, dacă formatorii de opinie ar fi luat atitudine împotriva unei discriminări (recunoscute public!) împotriva copiilor prezenţi la eveniment, surpusul de tensiune nu ar fi existat. Este absolut incredibil faptul că presa nu a găsit de cuviinţă să reflecte măcar la nivel de ştire faptul că preşedintele secţiei de handbal a CSMB a admis în direct că CSMB discriminează accesul pe parchet al copiilor după meciuri în funcţie de simpatii şi emblemă de pe tricouri.

Întorcându-ne la sport, ne amintim cu toţii că “în viaţă nici o faptă bună nu va ramane nepedepsită”. Comportamentul abuziv al CSMB faţă de Rapid şi suporterul rapidist se întâmplă în următorul context, necunoscut poate opiniei publice.

Chiar şi dacă nu am raporta-o la secolul de viaţă al Rapidului, istoria CSMB este una scurtă, începută acum aproape 16 ani, în 2007. După 2 ani de divizie secundă, pentru a face pasul în elită, la CSMB ajunge.…echipa Rapidului (11 jucătoare), cu tot cu antrenor (Vasile Mărgulescu). Cu dl. Mărgulescu pe bancă, Alina Dobrin, Cristina Nicolae sau Andreea Cruceanu în teren, CSMB promovează în liga naţională cu victorii pe linie. Mai mult decât atât, ani de zile echipele de handbal (atât masculine, cât şi feminine) ale CSMB au folosit sala Rapid pentru antrenamente şi jocuri. Ironic sau poate nu, CSMB a primit vestea că Rapid este noua campioană a sezonului trecut în …sala Rapid, acolo unde îşi disputa meciul de campionat din ultima etapă (etapă în care Rapid câştiga la Valcea un meci cât un campionat).

Ajungem acum şi la fondul problemei. Inutil de precizat, CS Rapid nu încurajează şi nu şi-a dorit sub nici o formă un conflict între suporterii Rapidului şi Cristina Neagu. Cum la fel de inutilă e şi precizarea că doar un necunoscător al fenomenului ar putea pune la îndoială valoarea handbalistică şi sportivă în general a Cristinei Neagu. Ceea ce considerăm exagerat şi chiar manipulator este prezentarea tendenţioasă a evenimentelor: Galeria Rapidului vs un bun naţional (Cristina Neagu).

În primul rând pentru că atunci când în materie de handbal spunem bun naţional, pe noi, rapidiştii, gândul ne duce în primul rând la…Rapid. Rapid este nu doar o instituţie, ci un nume sacru nu doar în handbalul românesc, ci în sportul românesc în general. Cu tot respectul cuvenit oricărui mare sportiv, nici o individualitate nu poate fi plasată mai presus decât un club istoric al României.

În al doilea rând pentru că Galeria Rapidului nu a intrat în conflict cu marea handbalistă Cristina Neagu, ci cu persoana Cristina Neagu. Pentru a înţelege mai bine diferenţa, oferim un exemplu – fiscul spaniol nu a intrat în conflict cu marele, uriaşul fotbalist Messi, ci cu contribuabilul cu acelaşi nume. Ne-am oprit la acest exemplu (deşi sportul ne oferă mult mai multe de acest gen), pentru că şi noi apreciem sintagma “Neagu – Messi al handbalului”.

Depăşindu-şi cu mult statutul de jucătoare, Cristina Neagu a avut repetate ieşiri publice în care a acuzat direct sau voalat clubul Rapid pentru titlul câştigat sezonul trecut. Dincolo de lipsa de respect faţă de istoria şi tradiţia clubului Rapid, lăsând la o parte şi absenţa fair-play-ului, aceste declaraţii repetate nu doar că au inflamat atmosfera, dar au şi reusit să jignească şi să întristeze în acelaşi timp fetele noastre care au reuşit o performanţă uluitoare sezonul trecut. Colegele de meserie ale Cristinei Neagu. Poate dacă presa ar fi atras atenţia asupra acestor ieşiri ale jucătoarei Neagu, poate dacă clubul CSMB ar fi avut o poziţie publică pe subiect, în raport cu angajata sa, poate dacă FRH ar fi reacţionat aşa cum a făcut-o ieri, tensiunea nu ar fi escaladat.

Pentru că aşa cum finanţarea publică vine la pachet cu obligaţii, şi statutul de bun naţional atrage după sine obligaţii de conduită publică. Atât în afara terenului (vezi exemplele de mai sus), cât şi pe parchet. Acolo unde, pentru a te bucura de respectul total al publicului, prestaţia sportivă (mai mereu la superlativ) trebuie completată de un comportament la acelaşi nivel. Comportament de care noi, rapidiştii, în confruntările directe cel puţin, am fost văduviţi (cu regretul provenit din uriaşa admiraţie pentru sportiva Neagu admitem asta). Nu stăm să analizăm acum că înjurăturile sportivei Neagu au fost la adresa rapidiştilor, la adresa arbitrilor sau a observatorilor. Ne dorim respect din ambele părţi, indiferent de numele celui în cauză.

În speranţa că acest lung material va contribui în mod pozitiv la o mai bună înţelegere a evenimentelor care au ţinut capul de afiş al sportului românesc în ultimile două zile, vă asigurăm că CS Rapid regretă profund escaladarea acestei situaţii. Ceea ce ne dorim este ca toate părţile implicate să reflecteze cu seriozitate la acest subiect, înţelegând cu toţii responsabilităţile pe care le avem în ceea ce priveşte handbalul, sportul românesc şi educaţia tinerei generaţii”.

Cristina Neagu, care a câştigat de patru ori titlul de cea mai bună handbalistă a lumii, a fost ţinta suporterilor giuleşteni care i-au adresat injurii după fiecare gol marcat în meciul CSM - Rapid, scor 31-24.

Sportiva nu a scăpat de înjurăturile suporterilor celor de la Rapid, nici la interviu, iar jucătoarea de la CSM Bucureşti a avut o replică dură.

”Pentru mine, ei nu înseamnă absolut nimic! Pentru mine nu e dureros. Asta spune totul despre caracterul lor. Eu nu am ce să comentez. Asta spune totul despre ei. Ştiţi foarte bine ce fel de galerie este...În lumea asta, oricine poate fi suporterul oricărei echipe, atât timp cât o faci cu mândrie şi fairplay. Că eu ţin cu o echipă de fotbal care nu e pe placul lor... Pe mine nu mă interesează ce cred ei. Dacă ei că cred că e frumos să vii într-o sală în care sunt atâţia copii şi să adresezi injurii... Repet, asta spune mult despre educaţia şi caracterul lor”, a spus Cristina Neagu după meci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristina Neagu a jucat împotriva Rapidului la câteva zile după decesul tatălui. Cum s-a terminat partida
Cristina Neagu a jucat împotriva Rapidului la câteva zile după decesul tatălui. Cum s-a terminat partida
Campioana CSM Bucureşti este prima finalistă a Cupei României, după ce a eliminat sâmbătă, la Turneul Final Four de la Brăila, vicecampioana Rapid Bucureşti, scor 27-23 (16-10), în prima...
Vedeta Rapidului, Albion Rrahmani, pe lista unui club celebru din Germania. Ce altă echipă a fost refuzată de Rapid
Vedeta Rapidului, Albion Rrahmani, pe lista unui club celebru din Germania. Ce altă echipă a fost refuzată de Rapid
Albion Rrahmani este unul dintre jucătorii de bază ai Rapidului fiind un atacant în mare formă în acest sezon ân ciuda unei accidentări serioase. Kosovarul este dorit de un club mare din...
#Cristina Neagu, #Rapid, #scandal, #galerie , #stiri handbal
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Hai Rapidu, Hai Rapiduletul.
Poza Munteanu7
Munteanu7
rank 5
Galeria Rapid = tzigani