Sima, noi dezvaluiri: Daca ramaneam in Bucuresti, riscam sa-mi dea in cap

Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 21:15
9325 citiri
Sima, noi dezvaluiri: Daca ramaneam in Bucuresti, riscam sa-mi dea in cap
Foto: Arhiva

Brokerul Cristian Sima a acordat un interviu in exclusivitate jurnalistului Radu Soviani, in care face noi dezvaluri despre clientii sai si banii pe care i-a pierdut la Bursa, dar si despre presiunile care s-au facut asupra lui si despre relatia sa cu politicienii.

In noul interviu, difuzat pe Realitatea Tv, Cristian Sima a declarat ca pagubitii "trebuie sa aiba rabdare", pentru ca isi vor recupera banii, mentionand, in acest context, ca a plecat din tara de teama sa nu ii "dea cineva in cap".

Cristian Sima si-a facut aparitia: Am fugit de frica! - Dezvaluiri spectaculoase

"Ar trebui ca acesti clienti sa aiba rabdare, ceea ce nu au, sau nu cred ca vor avea. Daca eu as fi stat in tara, toti ar fi fost calmi si as fi putut lungi timpul ca sa-i calmez. Cel mai usor ar fi fost sa am un milion si sa-i calmez si apoi sa continui cu afacerea ca sa-i pot da inapoi", a adaugat fostul sef al Bursei din Sibiu, admitand insa ca nu are in momentul de fata aceasta suma.

De asemenea, Sima a dezvaluit ca cel mai valoros client din punct de vedere al portofoliului avea 1,8 milioane de euro de recuperat, din care a retras 400.000 de euro.

"Nu trebuia sa fiu persoana publica"

Brokerul si-a facut si un proces de constiinta si a mentionat ca, daca voia sa faca "business si bani", nu trebuia sa fie persoana publica. El a mentionant, in acest context, ca are "talentul" de a-si face dusmani si atunci cand participa la o simpla discutie.

"Cee ce am sa imi reprosez de cand sunt in Romania - am vorbit foarte mult, nu trebuia sa fiu persoana publica, nu trebuia sa vorbesc cu nimeni, trebuia sa accept multe compromisuri, care nu erau asa grave, dar fiind orgolios nu le-am putut accepta.

Daianu: Sima ar trebui sa se intoarca si sa ajunga la o intelegere cu clientii

Si nu trebuia sa pun in dificultate interlocutorul, nici la televizor nici la simple discutii. Eu am un talent: reusesc sa imi fac dusmani foarte usor, reusesc sa imi fac dusman stand de vorba la o masa, facand interlocutorul sa se simte inferior", a mai spus fostul sef al Sibex.

Hrebenciuc: Asa eram si eu in politica, sus

Sima a adus din nou in discutie numele social-democratului Viorel Hrebenciuc. Brokerul spune ca pesedistul isi lauda interlocutorul, "il face sa se simta superior", dar precizeaza ca "eu n-am inghitit gogoasa, nu mai cred in complimente".

"Hrebenciuc te face sa te simti superior. Cand m-am intalnit cu el, mi-a zis ca eu sunt undeva sus in tot plutonul de investitori si ceilalti sunt jos, iar cand nu pot sa te ajunga te acuza ca ai furat. Mi-a zis 'Asa eram si eu in politica, sus, cel mai bun si mi-au zis hot'", i-a mai spus Sima lui Radu Soviani.

De ce nu depun clientii plangere? Varianta lui Sima

Brokerul a mai vorbit si despre avantajele fiscale ale clientilor sai si de ce nu depun acestia plangere.

"Foarte multi nu depun plangere, pentru ca au mult mai mare incredere ca eu ma voi intoarce si ne vom intelege, decat daca se duc sa faca plangere penala, ca isi vor recupera banii. Eu undeva, intr-un colt al mintii mele, clar as putea sa ma reapuc de afaceri. Acum nu as mai incepe de la 0", a mai mentionat fostul sef al Bursei din Sibiu.

Sima a subliniat ca este acoperit "100% de contract", acuzand insa ca daca ramanea in tara, isi risca viata.

"Acesti clienti, analizand la rece situatia, ce sanse au? Se duc sa depuna plangere unde? In British Virgin Islands sau la Londra, ca o firma din British Virgin Islands le-a tranzactionat pe niste platforme banii si le-a pierdut. Cu un contract facut de niste avocati londonezi, care ma acopera pe mine 100%. Chiar daca eu spun ca iau riscuri mici, mari sau medii, orice risc mic poate sa devina un risc mare", a spus Sima.

"Si-atunci le spun, bai, aveti speculatii nereusite, stati cu ele, poate cine stie, se intampla si recuperati. Chiar daca eu eram un capitalist feroce, ramaneam in Bucuresti si le spuneam ca am pierdut, dar riscam sa imi dea in cap", a completat brokerul.

Despre relatia cu Basescu

Intr-un alt fragment de interviu, Sima a reiterat ca ar fi trimis un material lui Traian Basescu prin Alexandra Gatej, Catalin Predoiu si Iulian Fota. Sima a precizat ca l-a sfatuit pe Basescu sa isi dea demisia dupa ce revine la Cotroceni, in urma referendumului, si sa organizeze alegeri anticipate.

Amintim ca, dupa ce Cristian Sima a sustinut ca l-a consiliat pe presedintele Traian Basescu pe teme economice, Administratia Prezidentiala a emis un comunicat prin care neaga orice legatura a sefului de stat cu milionarul "disparut".

Basescu dezminte: Nu am primit nicio analiza de la Sima

Despre fostul ministru al Justitie, Catalin Predoi, Sima spune ca este "cel mai cinstit ministru al Romaniei, singurul care a intrat in politica bogat si a iesit sarac".

"Eu am vorbit cu amicul Predoiu, care acum o sa ma renege total. Eu il consider singurul ministru cinstit, atat de cinstit incat era ministru si a fost cu mine in Elvetia si si-a platit singur biletul de avion. Singurul ministru care a intrat in politica bogat si a iesit mai sarac", a mai spus Sima, in interviu pentru Soviani.

De ce a plecat Sima din tara?

Brokerul sustine ca a plecat in Islanda din cauza unui "investitor necivilizat". El si-a exprimat insa speranta ca, daca ar mai fi ramas, Viorel Hrebenciuc l-ar fi ajutat cu un client dispus sa investeasca un milion de euro.

"Eu am plecat in momentul in care unul dintre clienti mi-a spus: 'eu preiau tot controlul la WBS Romania, tu ramai la WBS Romania, le dai banii la aia sau nu le dai, nu ma intereseaza si toate activele ale imobiliare le ipotechezi, contra mea'.

Moment in care, tre' sa recunos, m-am dus pe filiera la domnul Hrebenciuc, poate imi da un investitor mai civilizat, pentru ca aveam nevoie de o suma derizorie, de 1 milion de euro. Cred ca, daca mai stateam in tara, domnul Hrebenciuc m-ar fi ajutat", a completat brokerul.

Scadalul declansat de Sima

Fostul director al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, a declansat o furtuna pe piata de capital din Romania, dupa ce a disparut, se pare, cu banii clientilor firmei WBS Holding.

Cine sunt pagubitii lui Cristian Sima, fost director Sibex?

Printre pagubiti se numara fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu, fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, oamenii de afaceri multimilionari Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu, creatoarele de moda Irina Shrotter si Flora Nastase.

Politia s-a autosesizat, deschizand o ancheta in cazul fostului director Sibex. De asemenea, CNVM a anuntat ca a deschis o investigatie la sediul WBS Romania, pentru a vedea care sunt legaturile cu WBS Holding si daca sunt in siguranta conturile clientilor.

Isi recupereaza pagubitii banii?

Potrivit lui Victor Stanila, reprezentantul de PR al firmei de brokeraj Tradeville, clientii pagubiti nu vor putea sa fie compensati in Romania.

"Avand in vedere ca este vorba de o firma care presta servicii fara autorizatie investitorii nu vor putea fi compensati in Romania, cel mult in Marea Britanie", a spus Stanila, pentru Ziare.com.

"Clientii WBS Holding nu erau protejati de legea romana, nu se aflau sub protectia CNVM. Si-au asumat acest risc in conditiile in care au ales sa lucreze cu o firma neautorizata. Clientii ar fi putut anticipa aceasta situatie si intr-un mod foarte simplu ar fi trebuit sa verifice daca firma este inregistrata. In cazul de fata, probabil ca au mers pe incredere, avand in vedere notorietatea domnului Sima", a adaugat Stanila.

Cristian Sima, amendat in lipsa de CNVM cu 10.000 de lei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#Sima dezvaluiri interviu Soviani, #sima dezvaluiri clienti, #Sima pabi clienti pagubiti , #bani investitori