USL: Legea Sanatatii, introdusa in dezbatere intr-un mod meschin, demn de un regim totalitar

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 15:54
2765 citiri
USL: Legea Sanatatii, introdusa in dezbatere intr-un mod meschin, demn de un regim totalitar
Foto: Arhiva

Publicarea proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului de Sanatate din Romania pe site-ul Ministerului Sanatatii cu cateva zile inainte de Anul Nou este dovada unui "mod meschin demn de un regim totalitar", prin care actuala Putere a inteles sa organizeze o dezbatere publica pe un subiect extrem de important, sustin Cristian Busoi, europarlamentar PNL, si Nicolae Banicoiu, deputat PSD.

Cei doi politicieni i-au acuzat pe specialistii din Ministerul Sanatatii ca nu si-au adus contributia in niciun fel la proiectul de lege aflat in dezbatere publica, acceptand pur si simplu varianta venita de la Cotroceni.

"Specialistii de la Ministerul Sanatatii au pus si ei umarul la treaba si au facut ceva pentru sistemul sanitar - au postat pe site-ul ministerului legea pe care Traian Basescu le-a inmanat-o. Plasmuirea materiei cenusie a membrilor Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniul Sanatatii Publice se afla pe agenda Guvernului, iar modul meschin in care acestia organizeaza dezbaterea publica este demna de un regim totalitar", se arata intr-un comunicat semnat de cei doi, remis Ziare.com

In comunicat se mai precizeaza ca prin lansarea in dezbatere publica a legii inainte de Anul Nou s-a redus semnificativ din perioada in care opinia publica ar fi putut amenda proiectul asumat de actuala putere.

"Promulgarea Legii Sanatatii este o decizie extrem de importanta, care afecteaza sanatatea si, implicit, viitorul tuturor romanilor. De aceea, publicarea acestui proiect de lege pe site-ul Ministerului Sanatatii cu cateva zile inainte de Anul Nou nu este decat o stratagema a actualei guvernari de a limita perioada de dezbatere publica a acestei legi esentiale pentru societatea romaneasca.

Mai mult, preconizata asumare a raspunderii guvernamentale pe aceasta lege, in stilul deja caracteristic al actualei guvernari, este o dovada de dispret fata de Parlament, fata de societatea civila si fata de toti romanii care ar fi avut un punct de vedere asupra acestei legi.

Este un atentat la siguranta si sanatatea romanilor ca o lege care schimba radical filozofia sistemului de asigurari din Romania sa fie adoptata pe fuga, fara dezbatere si prin impunerea sa prin procedeul asumarii raspunderii", au adaugat cei doi politicieni ai USL.

In opinia acestora, romanilor li se va restrictiona si mai mult accesul la sistemul public de sanatate, si asa subfinantat, ca urmare a incurajarii aparitiei de case de sanatate private.

"Sistemul de sanatate din Romania este extrem de slab subfinantat, acumuland in mod traditional datorii, cu un grad inca ridicat al platilor informale si cu conditii improprii in cele mai multe dintre unitatile sanitare.

In aceste conditii, in care banii proveniti din contributiile asiguratilor sunt cu mult sub nivelul necesar pentru ca sistemul de sanatate sa poata functiona la un nivel acceptabil, aparitia caselor de asigurari private, orientate in primul rand spre profit, si care vor putea impune prime de asigurari suplimentare, va restrictiona si mai mult accesul romanilor la serviciile de sanatate, iar cei mai vulnerabili vor fi pacientii varstnici si cei cu venituri mici, adica tocmai acei romani care, de obicei, au cea mai mare nevoie de servicii medicale", se mai arata in comunicatul USL.

Nu in ultimul rand, cei doi reprezentanti ai Opozitiei au condamnat intentia autoritatilor de a transforma spitalele in societati comerciale sau fundatii, fapt interpretat drept o "strategie pentru privatizarea pe nimic spre beneficiul clientelei portocalii" a unitatilor medicale.

"In plus, asa cum se arata intr-un document atribuit expertilor FMI, legea nu asigura mecanisme de control al chelturii banilor in Sanatate, nu exista sanctiuni pentru managerii de spitale care depasesc bugetele, nu exista un mecanism bine definit prin care se stabileste si se actualizeaza pachetul de baza, nu se precizeaza cum va fi facuta finantarea spitalelor.

Sistemul de sanatate din Romania trebuie construit pe principiul solidaritatii, iar in centrul sau trebuie plasat pacientul, si nu casele private de asigurari sau clientela portocalie", se mai subliniaza in comunicatul de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#dezbatere publica Legea Sanatatii, #reactie Cristian Busoi, #reactie Nicolae Banicioiu , #stiri Cristian-Silviu Busoi