Cristian Busoi: Factura la caldura se poate ieftini cu 30%! Iata cum

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 12:19
4466 citiri
Cristian Busoi: Factura la caldura se poate ieftini cu 30%! Iata cum

Fostele administratii ale capitalei au subventionat risipa si nu au luat nicio masura pentru a eficientiza functionarea operatorului de energie termica, RADET, si a furnizorului de energie termica, ELCEN, atrage atentia candidatul PNL la alegerile locale, Cristian Busoi. El subliniaza ca, prin eficientizarea functionarii RADET si ELCEN, factura la caldura a bucurestenilor se poate ieftini cu 30%.

"Factura la energie termica este o povara foarte mare pentru majoritatea bucurestenilor. Ea reprezinta, in prezent, peste 25% din salariul minim pe economie (peste 300 de lei poate insuma intretinerea pentru caldura si apa calda a unei familii care locuieste la bloc intr-un apartament cu doua camere).

De mai multi ani, bucurestenii primesc energie termica scumpa, pe care o platesc de doua ori, o data prin factura si inca o data indirect, prin bugetul primariei. Energia pe care o primesc provine dintr-un sistem de termoficare invechit, in care se pierde un sfert din totalul cantitatii de energie", declara Cristian Busoi, potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit acestuia, ELCEN detine centrale vechi, ineficiente, cu exceptia uneia, care a fost modernizata de curand.

"Aceste unitati au fost puse in functiune intre anii 1970-1980, iar durata lor de viata este depasita. In acelasi timp, din vauza infrastructurii vechi, operate de RADET, se risipesc anual zeci de milioane de lei", adauga candidatul PNL la Primaria Capitalei.

Iata masurile propuse de Cristian Busoi pentru a stopa risipa agentului termic:

1. Modernizarea infrastructurii. Investitii in cei aproape 4.000 de km de infrastructura - 180 milioane de euro, bani europeni, si 180 milioane euro, bani de la buget, esalonati pe 4 ani.

2. Construirea pe bani europeni a incineratorului de deseuri care va produce in cogenerare caldura ieftina.

3. Eficientizarea RADET si functionarea in sistem integrat - costurile cu personalul, achizitiile supraevaluate, corelarea furnizarii agentului termic cu temperaturile exterioare, mai ales pe durata perioadei de tranzitie oamna/primavara, stabilirea unui prag minim de confort, monitorizarea functionarii punctelor termice.

4. Eficientizarea ELCEN - functionarea cazanelor de apa fierbinte (CAF) doar in conditii meteo deosebite, montarea unor cazane dimensionate la capacitatea de deservire a punctului termic in zonele strategice (Colentina) si in punctele termice, promovarea investitiilor in ciclu combinat.

5. Subventia de 50% din bugetul Primariei Capitalei trebuie mentinuta doar pentru consumatorii casnici, nu si pentru firmele private sau institutii.

6. Investitii in regim public-privat. Incurajarea investitiilor private in noi capacitati de productie, mai ales in zonele care se afla departe de centrele de productie deja existente.

7. Reabilitarea termica a blocurilor intr-un ritm sustinut.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Cristian Bosoi factura caldura, #Cristian Bosoi primaria Capitalei , #PNL