Busoi: Incompetenta si indolenta PSD au blocat Bucurestiul. 7 propuneri pentru a fluidiza traficul

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 16:153247 citiri
Busoi: Incompetenta si indolenta PSD au blocat Bucurestiul. 7 propuneri pentru a fluidiza traficul

Candidatul PNL la alegerile locale, Cristian Busoi, acuza fosta administratie a capitalei ca a blocat traficul in Bucuresti si propune sapte masuri pentru a fluidiza deplasarea in oras.

"Circa 1,2 milione de bucuresteni, atat cat totalizeaza populatia activa a orasului, sunt nevoiti sa infrunte zilnic problemele de trafic pentru a produce un sfert din PIB-ul Romaniei.

Administratia pesedista a lasat o Capitala sufocata de lucrarile neterminate la infrastructura, aglomeratie, blocaje, insuficienta parcarilor, un transport in comun murdar si prost gestionat", sustine Busoi, intr-un comunicat de presa.

Pentru a facilita o deplasare mai buna in oras si a le reda bucurestenilor libertatea de miscare, el prezinta sapte masuri care ar trebui luate de viitoare administratie a capitalei.

Potrivit lui Cristian Busoi, prima propunere vizeaza realizarea "de urgenta", impreuna cu Guvernul Romaniei, a centurii ocolitoare a Capitalei, care "reprezinta de mai multi ani un punct nevralgic pentru administratia locala".

"Traficul intens si timpul de stationare mare pe benzile existente ale centurii actuale ii determina pe soferi sa traverseze orasul prin centru, lucru care sporeste aglomeratia. O centura realizata in regim de autostrada garanteaza un trafic mai redus pe strazile si bulevardele din Capitala", precieaza Busoi.

O alta masura pentru fluidizarea traficului este cresterea numarului statiilor de metrou si urgentarea liniei catre Aeroport, arata Busoi.

"Ultimul termen avansat, anul 2021, este nesatisfacator. Metrorex se afla in subordinea Guvernului, dar primarul general nu poate si nu are voie sa stea cu mainile in san. Este nevoie de o regandire, in parteneriat cu Guvernul, a statiilor de metrou, astfel incat acest mijloc de transport sa aiba statii mai frecvente si sa se extinda intr-un ritm mai alert.

La Paris, metroul are 245 de statii raspandite pe o suprafata de doar 87 km2, in timp ce metroul din Bucuresti acopera, cu doar 51 de statii, o suprafata de 5 ori mai mare.

In concluzie, este nevoie de statii mai dese care sa deserveasca toate cartierele Capitalei", spune candidatul PNL la Primaria Capitalei.

Finalizarea lucrarilor de infrastructura deja incepute, pentru a fluidiza zonele blocate de lucrari si a realiza o coerenta a actului de administratie locala, este o alta masura propusa de Cristian Busoi.

"Capitala noastra s-a transformat intr-un santier din cauza faptului ca termenele de executie nu au fost respectate. Aceasta meteahna a lucrului facut de mantuiala trebuie sa inceteze! Trebuie incepute si finalizate lucrari noi de infrastructura, inchiderea inelului median, pasaje, lucrari mari de infrastructura", subliniaza candidatul liberal la alegerile locale.

Potrivit acestuia, un aspect esential il reprezinta modernizarea transportului public, astfel incat sa fie atractiv pentru bucuresteni, iar acestia sa se simta stimulati sa renunte la deplasarea cu masina personala la serviciu.

"Cresterea numarului de autobuze, tramvaie si troilebuze este o masura non-negociabila pentru un transport in comun eficient. Trebuie implementat un sistem de panotaj care sa indice timpul ramas pana la venirea urmatorului autobuz, tramvai sau troilebuz, solutie adoptata de mai multe capitale europene", declara Cristian Busoi.

El atrage atentia ca sunt necesare si masuri de fluidizare a traficului, precum crearea de benzi unice pentru RATB, pentru a asigura frecventa si predictibilitatea mijloacelor de transport in comun.

"Fluidizarea traficului se poate realiza si prin introducerea de sensuri giratorii in intersectiile de pe strazile secundare. Orase importante ale Romaniei, precum Brasov si Sibiu, au experimentat acest sistem si au avut rezultate eficiente.

In plus, trebuie repus in functiune si extins sistemul computerizat de management al traficului, care sa asigure sincronizarea inteligenta a semafoarelor in functie de conditiile de trafic pe fiecare sens de mers", mai arata Cristian Busoi.

O alta masura prezentata de candidatul PNL la Primaria Capitalei este elaborarea unei strategii menite sa incurajeze transportul alternativ, in defavoarea masinilor personale.

"Prin metode fiscale, companiile private pot fi incurajate sa isi rasplateasca angajatii care nu vin la serviciu cu masina. In cadrul acestui plan, firmele platesc angajatilor o suma de bani pentru a nu veni cu autoturismul personal la serviciu.

Acest comportament poate fi determinat din partea agentilor economici fie prin impozitarea diferentiata a locurilor de parcare, fie prin deduceri de la plata taxelor locale, in functie de metoda considerata mai avantajoasa in urma consultarii mediului privat.

Oamenii trebuie incurajati sa utilizeze bicicletele, prin construirea de piste speciale si locuri de parcare aferente. Pistele de biciclete vor fi realizate prin delimitarea lor in spatiul dintre trotuare si carosabil pentru a nu perturba deplasarea pietonilor, dar nici pe cea a masinilor.

Exemple celebre, precum Amsterdam sau Berlin, ne arata functionalitatea acestui model. Vom avea consultari cu organizatiile societatii civile care reprezinta drepturile biciclistilor pentru a evita greselile realizate in aceasta privinta de catre primarii anteriori", completeaza Busoi.

Pe de alta parte, el precizeaza ca, pentru a descuraja traversarea centrului Capitalei cu autoturisme, este necesar sa se construiasca noi parcari, unele dintre ele gratuite, mai ales la intrarile in oras (supraterane).

"Printr-un parteneriat public-privat se pot construi noi parcari in centrul orasului si vom sustine, in colaborare cu administratiile de sector, masuri de suplimentare a numarului de parcari in zonele aglomerate", adauga Cristian Busoi.

El subliniaza ca "experienta ultimilor 25 de ani de administratie in Bucuresti ne arata clar ca ceea ce i-a lipsit Capitalei noastre nu au fost ideile, ci calitatea celor care le-au pus in practica".

"Au lipsit implicarea si o doza necesara de responsabilitate atunci cand vorbim de administrarea unei comunitati de circa doua milioane de oameni", conchide Cristian Busoi.