DNA cere 7 ani de inchisoare pentru Cristian Rizea. Fostul deputat asteapta sentinta definitiva in SUA

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 04 Martie 2019, ora 14:43
7934 citiri
DNA cere 7 ani de inchisoare pentru Cristian Rizea. Fostul deputat asteapta sentinta definitiva in SUA
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Procurorul DNA a cerut, luni, ca fostul deputat PSD Cristian Rizea sa fie condamnat la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, spalare de bani in forma continuata si influentarea declaratiilor. Fostul parlamenatar este plecat in SUA.

Completul de 5 judecatori a amanat pronuntarea in acest caz pana pe 18 martie. Completul este format din Iulian Dragomir (presedinte), Ionut Matei, Maricela Cobzariu, Marius Foitos si Constantin Epure.

Procuororul DNA a solicitat incetarea procesului penal in cazul afaceristului Lucian Coltea, judecat pentru cumparare de influenta si spalare de bani, care a murit.

Rizea a fost condamnat pe fond la 4 ani si 8 luni de inchisoare cu executare, iar Coltea la 2 ani de inchisoare cu suspendare. Magistratii au decis si confiscarea sumei de 300.000 de euro.

"Sentinta primita de Rizea in faza de fond este o pedeapsa la limita inferioara, apreciem ca, in calitatea acestuia de deputat, traficul de influenta cu suma de 300.000 de euro, fata de primarul din Chiajna si directorul RA-APPS, pentru retrocedarea unor imobile, plus ca a incercat sa ascunda savarsitea infractiunii prin incheierea unor contracte de imprumut, ar trebui data o sentinta mai aspra", a sustinut procurorul DNA.

Aparatorul lui Cristian Rizea a sustinut nevinovatia clientului sau. Pe de alta parte, el a incercat sa nu traga in pronuntare acest caz astazi. Motivul: au fost trei audieri de martori si trebuie sa stabileasca strategia cu clientul sau, care este in strainatate. El a explicat ca discuta cu clientul sau prin telefon si mail.

A disparut Biblia

Instanta a audiat astazi ultimii trei martori. Doi dintre acestia aveau legatura cu infractiunea de "influentarea declaratiilor" de care este acuzat Rizea.

La inceputul declaratiei, unul dintre martori a observat ca a disparut Biblia. Magistratul asistent a adus o alta Biblie din alta sala de judecata, pentru ca martorul sa poata jura pe Biblie.

Plecat din tara

Fostul deputat nu s-a prezentat astazi la proces. Avocatul sau a anuntat la termenul din 4 februarie ca este plecat in strainatate si nu mai vrea sa fie audiat de judecatorii romani.

"Clientul meu mi-a dat un inscris olograf, in care solicita sa fie citat la cabinetul de avocatura. Cristian Rizea nu are un domiciliu fix si a trebuit sa plece din Complexul Stejarii. Se plimba din loc in loc in tara si strainatate. Are probleme financiare.

Este in SUA in vizita la niste rude. Nu are mijloace financiare. Nu vrea sa dea o declaratie in dosar", a spus avocatul Alexandru Morarescu.

Avocatul a explicat ca Rizea platea o chirie de 2.000 euro pe luna pentru o locuinta in clubul rezidential "Stejarii" din Capitala.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Rizea condamnare, #Rizea sentinta, #Rizea SUA, #Rizea coruptie, #Rizea spaga, #Rizea trafic influenta , #DNA