Top 10 infractori fugiți pe care România se chinuie să-i recupereze în 2022. Numele cele mai grele din „diaspora inculpaților”

Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 03:01
21157 citiri
Top 10 infractori fugiți pe care România se chinuie să-i recupereze în 2022. Numele cele mai grele din „diaspora inculpaților”
Cristian Rizea (4 ani și 8 luni) și Daniel Dragomir ( 3 ani și 10 luni) sunt doar doi dintre cei care formează „diaspora incuplaților”. FOTO: Colaj / Ionuț Mureșan

Un politician șpăgar, patru afaceriști „cu greutate”, o procuroare coruptă, un „prinț”, un fost ofițer SRI și soția unui magician au dispărut ca prin minune, înainte să fie condamnați definitiv, iar de atunci autoritățile se chinuie să-i aducă înapoi în țară, fără prea mare succes.

Lista penalilor care au fugit din România este tot timpul deschisă. De exemplu, Sorin Shmuel Beraru a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la 5 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în dosarul privind fraudarea societăţii Cico SA. Omul de afaceri fugise din ţară din 2002, iar autorităţile nu l-au prins nici până acum.

Alți fugari celebri, precum teroristul Omar Hayssam sau directorul FNI Nicolae Popa au fost, în cele din urmă, prinși și repatriați.

În locul lor au apărut alți condamnați care se sustrag executării pedepselor, care în prezent formează „diaspora inculpaților”.

Cristian Rizea trage de timp la Chișinău

Fostul deputat Cristian Rizea trage de timp la Chișinău pentru a amâna pe cât posibil extrădarea în România, unde are de executat 4 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani. Rizea a „spălat putina” înainte ca Înalta Curte să pronunțe decizia definitivă de condamnare, adică pe 18 martie 2019.

Ministerul Justiției al Republicii Moldova a dat publicității un comunicat, pe 31 decembrie 2021, în care arată că Rizea va fi extrădat atunci când vor fi soluționate irevocabil toate cauzele de pe rolul instanțelor.

Cristian Rizea are o contestație la decizia de revocare a cetățeniei Republicii Moldova (hotărâre luată în noiembrie 2021 de președintele Igor Dodon), precum și alte două cereri distincte.

„Aducem la cunoștință că Rizea Cristian a contestat în contencios administrativ, la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani), Decretul Președintelui Republicii Moldova privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova. Totodată, acesta s-a adresat cu două cereri separate către Președintele Republicii Moldova și Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, prin care a solicitat acordarea azilului pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în comunicatul autorităților de la Chișinău.

Presa l-a descoperit pe Cristian Rizea la Chișinău, după ce acesta a fost observat în localuri de lux și la volanul unei mașini scumpe.

Un episod memorabil: cum a dispărut Cristian Rizea

În România, Rizea a fost găsit vinovat pentru acuzația că a primit 300.000 de euro de la defunctul om de afaceri Lucian Colțea, cetățean american, în schimbul urgentării unei proceduri de retrocedare.

Cristian Rizea a plecat din țară de câteva luni, iar în momentul pronunțării deciziei definitive nu era clar unde se află acesta în mod exact. A rămas un episod memorabil cum, la ultimul termen de judecată, avocatul fostului deputat a declarat în fața instanței că acesta „se plimbă din loc în loc”. La dosarul cauzei a ajuns atunci un memoriu scris de Cristian Rizea, în care acesta susținea că nu mai are bani şi nici domiciliu stabil, iar la momentul redactării se afla la nişte rude în SUA.

Avocatul fostului deputat a declarat, atunci, că acesta nu a fugit din țară, ci „își prezervă starea de libertate”, fără a da alte detalii despre locul în care s-ar putea afla clientul său.

Ce s-a întâmplat cu prietenii israelieni ai lui Radu Mazăre

Omul de afaceri Avraham Morgenstern – patron al Shapir Structures, o „firmă de casă” a fostului primar Radu Mazăre – s-ar afla în Argentina, unde se opune procedurilor de extrădare. El este solicitat de autoritățile române pentru executarea unei pedepse de 8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, pronunțată definitiv pe 11 august 2017. Deși era sub control judiciar la vremea respectivă, Avraham Morgenstern a fugit din țară, iar polițiștii n-au făcut altceva decât să-l „pună absent” în ziua în care trebuia să dea cu subsemnatul la secție.

Elan Schwartzenberg a fugit din România și s-a ascuns suficient de mult timp pentru a scăpa de dosarul penal în care era vizat, anume cel legat de construirea campusului de locuințe sociale „Henri Coandă” din Constanța. Schwartzenberg fusese trimis în judecată de DNA în 2017 alături de Radu Mazăre și Avraham Morgenstern. În mai 2020, Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Elan Schwartzenberg, pe motiv că faptele s-au prescris.

În schimb, Radu Mazăre a fost repatriat din Madagascar, unde fugise înainte să fie condamnat la 9 ani de pușcărie în Dosarul retrocedării plajelor din Constanța, iar acum se află „la răcoare”. Ca fapt divers, Radu Mazăre a fost cel care a botezat Arestul Central al Poliției Capitalei cu sintagma „beciul domnesc”.

„Clubul din Londra”: Gabriel „Puiu” Popoviciu și Alexander Adamescu

Extrădarea lui Puiu Popoviciu în România a fost respinsă, definitiv, de Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii, pe motiv că omul de afaceri nu a avut parte de un proces corect în România.

Omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu a primit în România pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul mega-fraudei cu terenurile Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.

Mai exact, între anii 2000 și 2004, Puiu Popoviciu s-a înțeles cu rectorul USAMV de atunci, Ioan Niculae Alecu, pentru a cumpăra la un preț de nimic terenurile universității. Pe terenurile respective au fost construite, în timp, Ambasada SUA și mai multe centre comerciale, cum ar fi Mall Băneasa, Mobexpert, Brico Depot, eMag, Carrefour, Ikea, dar si un cartier de lux.

Alexander Adamescu, aflat în procedură de extrădare din Marea Britanie în baza unui mandat european de arestare, a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi mituit cu peste 20.000 de euro doi judecători de la Tribunalul București.

„Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor și în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reținut de autoritățile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România”, spune DNA.

De atunci, procesul din Marea Britanie s-a încheiat. „Autorităţile din Marea Britanie ar trebui să îl predea pe domnul Adamescu şi am solicitat în mai multe rânduri să ni se precizeze când va avea loc acea extrădare, în mod efectiv. Aşteptăm răspunsul, pentru că până în prezent nu am primit detalii. Sunt mai multe solicitări din partea Ministerului Justiţiei şi colegii din cadrul ministerului fac toate demersurile care ţin de Ministerul Justiţiei”, a afirmat pe data de 16 iunie 2021 Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

În acest dosar, tatăl lui Alexander Adamescu, defunctul Dan Adamescu, fusese condamnat definitiv la 4 ani și 4 luni de închisoare pe 27 mai 2016. Dan Adamescu a decedat în timp ce se afla în executarea pedepsei, pe 24 ianuarie 2017, la un spital privat din Capitală, unde ajunsese să fie internat după ce starea lui de sănătate s-a agravat în timp ce se afla după gratii.

„Clubul din Italia”: Alina Bica și Daniel Dragomir

Italia tinde să devină destinația favorită a fugarilor din România, după ce instanțele din peninsulă au pronunțat decizii favorabile inculpaților condamnați definitiv în România.

Alina Bica a „deschis” drumul exilului liniștit pentru o serie întreagă de penali. După ce a fugit din România înainte să fie condamnată la 4 de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender – pe care tot ea l-a băgat la pușcărie pe vremea când era procuror DIICOT, în Dosarul RAFO-Carom – Alina Bica s-a plimbat prin Costa Rica, Spania și Italia. În acest ultim stat și-a găsit refugiu fosta șefă a DIICOT: pe 16 decembrie 2020, Curtea de Apel din Bari a refuzat să o extrădeze în România pe Alina Bica și i-a permis să execut condamnarea în Italia, sub supraveghere, nu după gratii.

Aceeași instanță a luat o decizie similară pe numele fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat în România, în iunie 2020, la 3 ani și 10 luni cu executare. Daniel Dragomir s-a predat autorităților italiene în februarie 2021 și a ajuns în penitenciar, de unde a început demersurile în justiție pentru a scăpa de condamnare. Asta pentru că Italia are o prevedere legislativă care le permite și celor care sunt rezidenți în peninsulă să nu fie predați statelor solicitante.

„Grecul” Dragoș Săvulescu poate răsufla ușurat

În cazul altui fugar celebru, Dragoş Săvulescu de la Dinamo, judecătorii Curţii de Apel din Napoli au motivat decizia de a nu-l extrăda în România și de a-i permite să execute în Italia pedeapsa de 5 ani de închisoare cu executare primită în România prin faptul că acesta este integrat social în Italia (vorbește limba italiană, locuiește, are afaceri și plătește taxe în Italia).

Cu această decizie „în buzunar” a plecat Dragoș Săvulescu în vacanță în Grecia, unde a fost prins de polițiștii eleni în data de 9 august 2021 pe insula Mykonos. După o scurtă vreme petrecută după gratii, Săvulescu a fost pus în libertate, sub control judiciar. Reamintim că Dragoș Săvulescu a fost condamnat în România la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul retrocedării frauduloase a plajelor din Constanța, alături de Radu Mazăre și de Nicușor Constantinescu.

Dispăruți fără urmă: Paul Al României și Nela Ignatenko

Nepotul ilegitim al regelui Carol al II-lea, auto-intitulatul „prinț” Paul Al României, a dispărut de sub nasul Poliției alături de co-inculpata Nela Ignatenco, înainte ca aceștia să fie condamnați definitiv în Dosarul Ferma Băneasa.

Paul Al României (3 ani și 4 luni de închisoare) a lăsat-o în urmă pe „Prințesa Lia” și pe fiul lor, iar Nela Ignatenko (5 ani de închisoare) l-a lăsat pe singur-cuc pe un ilzionist ucrainean, a cărui titulatură completă e „contele Albert Alexei von Kloss-Ignatenko - savant-cosmist şi om de ştiinţă iluminist”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cristian Rizea, #Avraham Morgenstern fugit tara, #Puiu Popoviciu, #Alina Bica, #Daniel Dragomir SRI, #Dragos Savulescu, #paul al romaniei, #fuga din tara, #condamare, #ICCJ , #justitie