PSD e la scor maxim. PMP nu e in situatia de a impune prezidentiabilul dreptei Interviu cu Cristian Preda

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Mai 2014, ora 12:05
11808 citiri
PSD e la scor maxim. PMP nu e in situatia de a impune prezidentiabilul dreptei Interviu cu Cristian Preda

PMP a obtinut un scor bun la europarlamentare, dar este sub cota presedintelui Traian Basescu si nici nu este in pozitia sa impuna un prezidentiabil al dreptei, afirma europarlamentarul PMP, Cristian Preda, reconfirmat pentru un nou mandat in urma scrutinului de duminica.

"Nu suntem orbi sa nu vedem ca PDL a facut scor dublu, ca PNL a facut tot scor dublu fata de noi, nu suntem in situatia de a spune - dati-va la o parte ca avem noi solutia", a declarat Cristian Preda intr-un interviu acordat Ziare.com.

Europarlamentarul PMP a comentat situatia Elenei Udrea in PMP si a explicat diferenta mare dintre scorul partidului din sondajele preelectorale si cel realizat duminica.

Cristian Preda considera ca ne aflam intr-o situatie similara cu aceea din anul 2004 si singura solutie este formarea Uniunii pentru Majoritatea Prezidentiala: "Nu cred ca e posibila acum o majoritate daca incepem sa taiem capete. Ca sa-l invingem pe Ponta, avem nevoie de solidaritate, nu de macel".

Sunteti multumit de rezultatul obtinut de PMP la alegeri?

Sunt multumit, cred ca e un scor bun, chiar daca mi-am dorit un scor mai mare.

Traian Basescu spunea in martie: "Nu puteti sa fiti urmasii mei daca nu castigati. Asta inseamna doua cifre la europarlamentare". L-ati lasat fara urmasi?

Se pot intampla multe pana isi termina Traian Basescu mandatul, iar "urmasii" vor lucra foarte probabil cu presedintele. Nu cred ca Traian Basescu se va lasa de politica la terminarea mandatului.

Totusi, nu i-ati provocat o dezamagire in raport cu tinta fixata?

Sa se pronunte presedintele! Mie mi se pare un scor bun, avand in vedere ca din 2000 incoace cartelul partidelor politice, bazat pe o lege electorala si o lege a partidelor foarte rigide, a facut ca foarte putine partide noi sa treaca de pragul electoral.

Dar iata ca Mircea Diaconu a luat singur mai mult ca PMP.

Eu nu pot pune pe acelasi plan Antena 3 si vocea presedintelui Romaniei. M. Diaconu a fost candidatul partidului Antena 3, partid organizat sub forma unei televiziuni, asa cum era Romania Mare sub forma unei gazete. E posibil ca acest sprijin sa fi fost suplimentat de votul PSD, de votul PNL, de votul spontan al celor care considera ca e bine sa fii reprezentat de un actor.

Pot exista pesedisti care cred ca Diaconu, lansat de Voiculescu, e mai interesant decat Corina Cretu, lansata de Ponta. Increderea in Ponta e mai mica decat in PSD, deci exista pesedisti care nu sunt incantati de Ponta, ci mai degraba de Voiculescu si au gasit alternativa.

Dl Lazaroiu, fondator al Fundatiei MP, spune ca PMP putea lua 8-9%, ca e in pericol sa devina un partid irelevant si pune scorul pe seama "gafelor penibile de campanie. Si pe strategia ca pe Ponta il bati cu armele lui. Fals. Pe Ponta il bati prin contrast, nu prin asemanare".

Regret ca am dezamagit prin performanta, care mie mi se pare foarte buna, oameni foarte fideli proiectului PMP, precum Lazaroiu si Funeriu. Mai mult decat atat nu vreau sa spun.

Vorbeati de dl Funeriu. A luat la Timisoara, in alegerile partiale, 18%. Mai mult decat PMP, 11%. Cum explicati diferenta?

Este un candidat foarte bun. Si m-as fi bucurat sa intre in Parlamentul de la Strasbourg.

Daca e foarte bun de ce nu a fost pe primele locuri pe lista europarlamentara a PMP?

E o situatie pe care o regret enorm. Il felicit pentru scorul de la Timisoara, dupa cum regret ca acest scor l-a plasat doar al treilea, dupa candidatul PSD si PDL. Au mai fost scoruri foarte bune in tara. De exemplu, Ruxandra Dragomir a luat 12% in fata lui Ilie Nastase. Sunt multe locuri in urban unde am iesit pe locul al doilea dupa PSD. Am avut 13% la Ploiesti, 18 la Timisoara.

18% a avut Daniel Funeriu. PMP a fost la 11%

El e cu PMP, sper ca nu se dezice.

Ati captat tot bazinul electoral al lui Traian Basescu?

Evident nu, presedintele are o cota mai mare.

De ce nu l-ati captat?

Exista inca "basisti" care nu s-au despartit de PDL, desi sunt simpatizantii presedintelui. Si mai sunt simpatizanti ai presedintelui care nu au venit la vot.

De ce nu i-ati antrenat?

Nu stiu, cred ca e loc de mai bine pana in 2016.

Sunt voci, inclusiv comentatori politici, care pun decalajul intre electoratul presedintelui si cel al PMP pe seama Elenei Udrea, care ar alunga electoratul exigent de dreapta. Cum comentati aceasta ipoteza?

Sociologic e inexact. De cand Elena Udrea, eu si alti deputati am intrat in PMP, s-a produs o deplasare a electoratului catre PMP, cu o simpatie de 10-12 in sondaje.

Cine, ce a injumatatit procentul la urne?

Dezinteresul fata de alegeri al unor oameni care il respecta pe Traian Basescu, dar nu sunt interesati de europene, efortul colosal facut de primari PSD, PDL, PNL, PP-DD de a scoate lumea la vot, in conditiile in care noi nu avem structuri bazate pe primari. Numarul primarilor care au trecut la noi, prin Fundatia MP, este infim fata de restul, care au mobilizat cu structuri cunoscute un electorat foarte ascultator.

Dar aveti in Fundatia MP primari mari de la PDL, Gh. Stefan, Boc, Falca.

Am avut doar 10% la Piatra Neamt, sub 10% la Cluj, si mai putin la Arad. E infim. Teodor Baconschi a scos mai mult la vot in Sectorul 1 decat organizatia PMP care ar fi mizat pe votul lui Emil Boc. Sunt sub 100 de primari care au trecut cu o jumatate de gura la noi.

Liderii partidelor din care fac parte nu i-au exclus ca sa nu le permita trecerea de partea PMP. Ii santajeaza tinandu-i pe loc. Blaga stie ca Boc nu mai e cu PDL, dar nu-l exclude, cum m-a exclus pe mine de exemplu, pentru a nu-i face un cadou.

De ce nu pleaca dl Boc daca nu mai e cu PDL?

Daca Boc ar demisiona, ar provoca o cheltuire inutila a banului public pentru o realegere sigura.

Dar nu asa ar fi moral? Daca nu te mai simti parte din partidul sub sigla caruia ai castigat, nu pui mandatul pe masa? S-au mai cheltuit bani publici si cand dl Boc a plecat premier.

Situatiile sunt diferite. Vorbiti de numirea intr-o functie de demnitate publica pe care nu o poti cumula cu functia de primar. Eu cred in mai multa libertate in viata politica. Romania este un caz de functionare paradoxala a regulilor democratice cu constrangeri nefiresti asupra partidelor si asupra liderilor.

Mandatul imperativ pentru alesii locali, in conflict cu Constitutia, impus de Adrian Nastase, este un asemenea caz. Si atunci primarii, consilierii locali sunt siliti sa fie duplicitari. In aceasta campanie au fost primari de la diferite partide care se intalneau cu mine in clandestinitate.

Cine conduce in acest moment in mod real PMP?

Deciziile se iau in comitetul executiv national, nascut in urma valurilor de intrare in partid. Am decis sa nu facem congres inainte de alegeri, urmeaza sa-l facem foarte curand.

Mesajul partidului e purtat de dna Udrea. Chiar in seara europarlamentarelor, domnia sa a tras concluziile, nu dl presedinte Tomac, nu dvs, cap de lista. Nu creeaza asta impresia ca este presedinte de facto al PMP?

Colega noastra are un plus de notorietate in raport cu noi. Ne-a ajutat foarte mult din ianuarie incoace. Proiectia publica este ceva mai nuantata pentru ca mie mi se pare ca avem un numar de personalitati, Funeriu, Papahagi, Baconschi.

Eugen Tomac este liderul care a construit imaginea publica a partidului, a dus greul pana la constituirea lui juridica, iar faptul ca i s-au alaturat deputati e un plus pentru partid. Imaginea e mai diversa decat a unui partid de lider.

Faptul ca dna Udrea este figura centrala inclusiv a afisului electoral, desi nu a candidat, nu proiecteaza tocmai un partid de lider?

Pe afisele celorlalte partide au fost oameni care nu candidau. Au fost milioane de afise pe care era doar Victor Ponta. De ce e mai putin legitim sa avem o figura din partid foarte influenta in public, care atrage presa cum niciunul dintre noi nu o atrage?

Elena Udrea este, ca si mine, un membru simplu al PMP, care a stiut sa profite de notorietatea sa publica sprijinind campania pentru europarlamentare si cred ca a fost o formula potrivita.

Cum vedeti viitorul dreptei?

Ar trebui sa se constituie UMP, adica Uniunea pentru Majoritatea Prezidentiala, pentru ca la toamna ne paste riscul de a repeta ce a fost la europene, adica un candidat de stanga si sase-sapte candidati de dreapta. De aceea, UMP ar trebui constituita acum, nu intre cele doua tururi.

PSD are scorul pe care il avea in vremea lui Adrian Nastase, scorul maxim din 1992 incoace. Cu 37% in 2000, dar cu o dreapta divizata, PSD a castigat prezidentialele, in timp ce in 2004, cu acelasi scor, a pierdut in fata unui candidat unic sustinut de opozantii la PSD.

Si cine sa fie prezidentiabilul?

Se pot gasi mai multe nume care sa intre intr-o asemenea analiza, cum s-a gasit si in 1992 candidatul CDR sau in 2004 cel al Aliantei DA. PMP nu a desemnat un candidat. Cred ca putem sa participam la un front comun, cu un scor bun, dar nu suntem orbi sa nu vedem ca PDL a facut scor dublu, ca PNL a facut tot scor dublu fata de noi. Am vazut raportul de forte, nu suntem in situatia de a spune "dati-va la o parte ca avem noi solutia".

UMP trebuie constituita in jurul candidatului sau trebuie ca dupa constituire sa dea candidatul?

Dupa ce partidele se pun de acord, proiectia liderilor anuntati va fi foarte clara. Publicul va identifica mai clar candidatii. De exemplu, una e sa te cheme Predoiu si sa fii sustinut de PDL si altceva e ca acelasi Predoiu sa fie vazut de public drept potential candidat al acestei constructii comune. La fel cu MRU sau cu oricare alt prezidentiabil.

Daca de la inceput spun "candidatul va fi cutare", risc sa blochez perceptia unui front anti-PSD. Toata lumea a realizat despre ce e vorba. Suntem in situatia 2000-2004, cu PSD la cel mai inalt scor si nici PDL, nici PNL, nici noi n-am atins tinta fixata.

Dupa cele intamplate intre PDL si PMP va puteti aseza in jurul aceleiasi mese pentru o constructie comuna?

Eu da. N-am atacat PDL in campanie si voi respecta acest comportament in continuare. Cred ca multi colegi isi doresc acest UMP. Vom vedea. Am remarcat ca din 2012 incoace PDL nu a sustinut explicit niciuna dintre pozitiile clare ale presedintelui si acesta a fost un motiv al crearii PMP. Dar nimeni nu spune ca PDL nu a facut lucruri bune, de exemplu blocand la CCR lucruri pe care Traian Basescu nu le-a putut bloca.

Si in perspectiva prezidentialelor, nu numai ca politician, ci si ca politolog, care considerati ca trebuie sa fie strategia viitorului candidat: strategia Udrea - il batem pe Ponta cu armele lui in mocirla sau strategia Lazaroiu - pe Ponta il bati prin contrast, nu prin asemanare?

Pe Ponta trebuie sa-l surprindem, asa cum Traian Basescu si Emil Constantinescu au facut-o, fiecare in felul lui, in confruntarea cu pesedistii acelor vremuri. Trebuie sa iei initiativa, sa conduci jocul, nu sa fii reactiv.

Si asta se face prin definirea unei misiuni fundamentale, a unei idei-forta - de ce vrei sa invingi stanga? Constantinescu a impus ideea alternantei la putere, Basescu a impus independenta Justitiei. Faptul ca vedem PSD la 37% cu 5 luni inainte, nu cu doua saptamani inainte e un mare avantaj.

Spuneti ca PSD este acum la maximum ca in 2004. Deci Traian Basescu lasa PSD la fel de puternic cum l-a avut la inceputul mandatului. E un esec politic?

Asta e democratia, urci si cobori. E un fapt pe care, ca democrat convins, il respect. E ironia istoriei noastre ca PSD sa fie iar la 37%. Intrebarea e: ii batem acum sau stam doi ani si cu Cotroceni, si cu Palatul Victoria, si cu Parlamentul la ei?

Ca sa ii bateti trebuie sa mobilizati electoratul pasiv. Deocamdata nu pare ca reusiti. PMP+PDL = PDL inainte de ruptura. Cum captati in afara acestui bazin?

Trebuie sa incercam acest UMP si atunci vom raspunde electoratului de centru dreapta dezamagit ca nu suntem uniti.

Ce facem cu figurile uzate, polarizante, Blaga, Udrea, chiar Basescu. Daca ei nu fac pasul inapoi, fara o improspatare, oare electoratul nehotarat face pasul inainte?

Nu cred ca e posibila acum o majoritate daca incepem sa taiem capete. PSD va folosi orice fisura. Ca sa-l invingem pe Ponta, avem nevoie de solidaritate, nu de macel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cristian Preda PMP europarlamentare, #PMP PDL, #Elena Udrea PMP presedintie , #europarlamentar