Greii au liber la scos intelectualii din PDL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 07:37
4542 citiri
Greii au liber la scos intelectualii din PDL (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

"Greii" din Partidul Democrat Liberal au mana libera, ori ce-o fi nevoie, la bagat si scos in si din intelectuali.

Odata mandria partidului, astazi cand dezintegrarea ameninta pana si indivizii membri de partid, "intelectualii" au ajuns ciuca batailor si razbunarilor.

In vremuri de criza, intotdeauna se cauta tapi ispasitori si se gasesc foarte usor vrajitoarele vinovate de prabusirea lumii. Intelectualii o stiu. Tot ei ar trebui sa stie la fel de bine ca un partid aflat pe moarte nu isi mai poate permite luxul de a suporta critica din interior. E cu supra masura cea care vine din exterior.

"Eu nu impart lumea intre intelectuali si neintelectuali. Dar unii imi spun ca sunt intelectual intr-un fel care este incalificabil. Adica, 'baga-mi-as in intelectuali'! Am auzit-o din pacate frecvent. Mult prea des. Si atunci cand este acompaniata de o excludere sau de o propunere de excludere nu mai este o gluma facuta la sprit", a rabufnit Theodor Paleologu.

Personal, imi este tot mai simpatic Paleologu. Si ii apreciez si puterea de a vorbi liber, de a recunoaste punctele uneori corecte ale adversarilor, rezonabilitatea in general a pozitiilor si judecatilor domniei sale.

Paleologu a fost, alaturi de Blaga, printre putinii care au avut o atitudine rationala, omeneasca si onesta fata de plecarea lui Sorin Frunzaverde. Or tocmai lipsa unor astfel de reactii si exacerbarea contrariilor lor au contribuit si au condus partidul la dezastrul din prezent.

Eu pot sa-i dau dreptate si sa-i apreciez sustinerea si votul sau la sedinta in care a fost decapitat Cristian Preda, chiar daca considera ca Preda isi merita cu varf si indesat soarta. Pentru ca problema poate fi redusa la atat: nu poti sa-i penibilizezi pe toti care tie nu iti plac din partid, nu poti sa critici non-stop PDL din interior, beneficiind in acelasi timp de avantajele muncii unei echipe in timp.

Din acest punct de vedere, mi se pare infinit mai morala atitudinea unui Sebastian Lazaroiu, chiar daca si consideratiile politice ale acestuia din urma seamana mai degraba cu sentintele unei vrajitoare angajate ideologic.

Revenind, sa incercam sa ne pastram intr-un registru cat de cat serios al discutiei, pentru ca tema de fond este serioasa si, pentru unii cel putin, destul de grava. Sa nu ne intrebam deci, in consecinta afirmatiilor lui Paleologu, cine a spus literalmente ca isi baga, in cine si-ar fi manifestat sa isi introduca si, mai ales, ce anume si-ar fi bagat.

Sa nu lasam tentati nici de o declaratie de-a lui Emil Boc, pentru care PDL este "pe de-a-ntregul si in integralitate un partid de intelectuali". Oricat de greu ne-ar fi sa nu ne amintim de vocabularul din 5 cuvinte ale Elenei Basescu, de stilistica si gramatica lui Traian Igas, de arta oratoriei si inventiile semantice ale lui Daniel Funeriu si de restul gangavilor cu mii de diplome si doctorate de prin PDL, sa ne pastram echilibrul si sa nu cedam ispitei de a ne aminti miliardele de perle ale 'telectualilor pedelisti.

Sa plecam de la premisa ca avem de-a face cu un partid alcatuit in totalitate din intelectuali. Fie inchipuirea lor, faca-se voia greilor.

Problema e ca aici unii sunt mai grei, intelectual vorbind, decat altii. Si, desi au fost maziliti o perioada de timp, ei au revenit la butoane, apasa cu forta si isi baga tot ce le-a mai ramas in fostii reformatori "subtiri" (desigur, nu din punct de vedere intelectual, ci, evident, estetic) care au vrut sa-i trimita la lada de gunoi a istoriei.

Boc a predat partidul greilor din momentul in care gatuit de panica dupa plecarea lui Frunzaverde a numit celebra tripleta - invechita, prafuita si atat de hulita chiar de intelectuali - BVB ca fiind adevarata definitie a democrat liberalului.

Ca astazi Blaga a fost numit sef de campanie e doar o consecinta logica a haosului, spaimei si fricii care au pus stapanire pe fiecare membru al PDL.

Traind alaturi de greii partidului cuprinsi de teroarea desfiintarii, intelectualii ar fi trebuit sa intuiasca un adevar simplu si elementar din orice manual si indreptar de practica politica - critica din interior este constructiva, atat timp cat ea nu provoaca mai multe daune decat aduce beneficii, si este un lux pe care nu si-l permit decat partidele foarte puternice, nu si cele amenintate cu disparitia si construite pe genunchi. Altfel, e doar un alt sut aplicat unui muribund.

Si, nu in ultimul rand, tinerii reformisti ar fi trebuit sa poata adulmeca, daca tot se cred inzestrati cu simt politic, ca PDL s-a folosit de imaginea intelectualilor atata timp cat temele "reformarii" si "modernizarii" aveau un sens, faceau priza la public si erau cerute de electorat. In prezent, ele cred ca au fost distruse si banalizate, iar promotorii lor sunt numai buni de aruncat ei la groapa cu "grei" a partidului.

In schimb, Preda nu are de ce sa isi faca griji. A profitat destul pana acum de pe urma intereselor celeilalte tabere din partid. Frumusetea cazului sau vine din faptul ca a fost executat de un om din aceeasi tabara a lui Traian Basescu. Udrea, forma fara fond, i-a pus capat si l-a executat pe Preda - intelectualul care si-a abandonat morala de dragul privilegiilor si carierei garantate de partid.

E un pret pentru fiecare ticalosie, indiferent din ce tabara faci parte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cristian Preda exclus PDL, #Theodor Paleologu intelectuali PDL, #Boc excluderi PDL , #exclus PDL