Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Preda: Ponta - un sinucigas, Tariceanu - aruncat la pubela - Interviu

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 23:58
7010 citiri
Preda: Ponta - un sinucigas, Tariceanu - aruncat la pubela - Interviu

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda vrea sa candideze la Primaria Capitalei. El a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca va intra in competitia interna din partid de desemnare a candidatului pentru Primaria Bucuresti.

Cristian Preda a spus ca ideea organizarii de competitii interne pentru desemnarea candidatilor este foarte buna si ca ar trebui aplicata si la alegerile prezidentiale. In acelasi timp, el a subliniat ca nu i se pare o idee rea ca, la Primaria Capitalei, PD-L sa fie reprezentat de o persoana din afara partidului.

Europarlamentarul PD-L a mai vorbit in interviul acordat Ziare.com si despre o posibila refacere a Aliantei D.A. In opinia sa, o noua colaborare cu liberalii ar fi posibila doar daca in fruntea PNL nu s-ar afla Crin Antonescu.

In ceea ce priveste o colaborare cu social-democratii, Preda a exclus aceasta posibilitate, afirmand ca "o alianta cu PSD ar fi toxica".

Totodata, democrat liberalul a explicat pentru Ziare.com si daca exista in PD-L o persoana capabila sa ii locul lui Traian Basescu, dar si de ce a scazut partidul sau in sondaje.

Veti candida la Primaria Capitalei?

Doresc in primul rand ca in PD-L sa se deschida o competitie pe aceasta tema, vizand cele patru mari orase unde noi nu avem primar: Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta. Deci nu este o chestiune de plasament in sondaje. Eu propun ca in interiorul organizatiilor noastre din aceste orase sa se porneasca un dialog pe marginea proiectelor politice care privesc respectivele orase si sa vedem cum anume un proiect cel mai bun poate fi promovat.

S-ar putea ca unii dintre cei care sunt posibili candidati susceptibili sa nu fie in sondaje pur si simplu. Deci nu asta este chestiunea. Si cred ca o asemenea procedura trebuie aplicata si la prezidentiale, sau si mai clar, cred ca trebuie sa pornim aceasta competitie interna pentru marile orase despre care vorbesc si ca un soi de pregatire pentru alegerile prezidentiale, pentru ca nu are rost sa facem o asemenea competitie acolo unde de pilda avem primari buni, care si-au facut treaba, care sunt respectati si au o cota de popularitate mare.

Sunt primari in foarte multe locuri care sunt foarte bine plasati si nu cred ca trebuie sa le contestam pozitia de candidati. Cred ca trebuie sa facem acest exercitiu angajand o competitie a tuturor celor care doresc sa participe la competitia pentru primarie, stimuland aceasta discutie despre proiectele necesare acestor orase si facand cumva, din perspectiva procedurii, un antrenament pentru ceea ce va insemna stabilirea candidatului la presedintie pentru ca, asa cum stim, Traian Basescu nu va putea sa mai candideze.

E clar, nu avem un candidat si, urmand un asemenea model, mai intai la primarie, putem sa ne echipam foarte bine pentru a purta o adevarata dezbatere a candidatilor la presedintie. Cred ca o asemenea competitie trebuie facuta si voi intra intr-o asemenea competitie pentru orasul Bucuresti.

Elena Udrea ar fi buna la Primaria Capitalei?

Nu stiu daca ar vrea, dar daca ar vrea trebuie sa intre in aceasta competitie. Evident ca oricare dintre membri, nu este vorba doar de Udrea sau de altcineva din conducerea partidului. Oricare dintre bucurestenii care considera ca au ceva de spus pe marginea dezvoltarii Bucurestiului ar fi bine sa intre intr-o asemenea competitie. Este absolut normal, este democratic si este foarte interesant ca exercitiu in primul rand si pentru dialogul cu cetatenii pentru ca asemenea competitie sigur ca ar presupune ca fiecare dintre candidati sa intre intr-un dialog cu cetatenii si apoi in interiorul organizatiei sa confrunte ceea ce intelege din acest dialog cu ceea ce inteleg ceilalti competitori.

Sunteti de acord ca la Primaria Capitalei PD-L sa fie reprezentat de o persoana din afara partidului?

Sigur ca daca e cineva de acest fel ar fi minunat. Ar fi minunat ca oameni care sunt priceputi, oameni care se bucura de un renume sau care vor pur si simplu sa isi expuna ideile, sa intre intr-o asemenea competitie. Asta insemna deschiderea. Si cred ca trebuie sa ne gandim foarte bine la ce inseamna profilul unui asemenea candidat. Eu, de pilda, cred ca in Bucuresti trebuie sa fie un bucurestean get-beget, pentru ca e firesc ca intr-o capitala cum e Bucurestiul, chiar daca e deschis si aduna oameni din toate colturile tarii, e bine sa pastram totusi un anumit profil.

Asa cum la Iasi de pilda ne-ar trebui un iesean. La fel in Constanta sau Timisoara. De fapt, in general in orasele de provincie, se merge pe aceasta idee.

Sorin Oprescu s-a descurcat in functia de primar al Capitalei?

Eu cred ca el tine de o generatie a politicii romanesti careia trebuie sa ii multumim, a facut treaba, dar trebuie sa se mai si odihneasca. Oamenii mai ies si la pensie.

Ati declarat in urma cu cateva zile ca Traian Basescu nu mai poate ajuta PD-L. De ce credeti asta?

Ma refeream ca in felul in care a facut-o. Adica in sensul in care Traian Basescu avea o mare popularitate si PD-L la toate scrutinurile din 2007 incoace a profitat de pe urma acestei popularitati. Asta s-a intamplat. Noi am incercat peste tot unde au fost competitii, fie ca a fost vorba de locale, fie ca a fost vorba de europarlamentare, competitie unde am fost si eu, sa folosim uriasul capital de simpatie pe care l-a avut Traian Basescu in profitul partidului.

Asta s-a intamplat. Acuma, de ce s-a intamplat asta? Pentru ca era presedinte in functie si pentru ca avea in fata lui un viitor politic in sensul in care putea sa candideze din nou, ceea ce s-a si intamplat si a si castigat in al doilea mandat.

Nu o sa mai fim in aceeasi situatie. In 2012 nu mai avem alaturi de noi un potential candidat la presedintie, pentru ca Traian Basescu e la ultimul mandat. Multi din PD-L nu realizeaza acest lucru. Si chiar presedintele ne-a spus-o. Cand ne-am intalnit la Snagov ne-a spus: 'ganditi-va la epoca post Basescu'. Asta inseamna. Nu mai este situatia de a distribui capitalul de simpatie de care beneficiaza catre partid. De altfel el insusi si-a asumat proiectele foarte grele pe care le-a aplicat, stiind ca va pierde din aceasta popularitate.

Exista in PD-L, in momentul de fata, o persoana capabila sa ii ia locul lui Traian Basescu?

V-am spus. Trebuie competitie interna. Trebuie sa vedem foarte cinstit cine are un asemenea proiect prezidential, care sunt resursele si care sunt argumentele in fata altora. Sansa noastra este democratizarea in acest sens si a dialogului cu societatea si a competitiei. Cred ca am putea face acest pas foarte mare catre democratizare, in sensul in care dam sansa oricui, ca are sau nu are o pozitie de conducere in partid, ca are sau nu are o vechime importanta, sa spuna care este proiectul pe care vrea sa il poarte.

Repet, pentru competitia de la Primarie, pentru competitia de la presedintie. Daca nu vom face asa ne diminuam sansele de a produce candidatul care sa fie in acord cu asteptarile societatii. Trebuie sa mizam pe diversitate, trebuie sa mizam pe concurenta proiectelor, pe concurenta viziunilor, pe diversitatea convingerilor si nu pe o formula pe care o dicteaza cineva care temporar este sef la partid. Acesta este mesajul meu fundamental.

In ultima vreme, in ultimele sondaje, PD-L a scazut foarte mult. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?

Cauza principala este lipsa unui dialog cu societatea si refuzul de a asuma diversitatea. Discursul nostru din ultimii doi ani aproape este: 'nu este decat o solutie, nu avem decat o varianta, nu discutam cu nimeni despre nuantarea acestei pozitii'. Ori sigur ca asta creeaza neincredere in societate, cu atat mai mult cu cat situatia este grea. Daca situatia ar fi minunata si am spune ca doar o cale avem, sigur ca lumea ar spune 'asta e, au o cale, sunt unii monomani si o tin pe aceasta cale'.

Dar suntem intr-o situatie grea si, atunci cand oamenii aud ca nu vrem sa discutam despre nicio varianta, despre nicio alternativa, sigur ca isi pierd increderea. Cu atat mai mult cu cat Opozitia practica un boicot foarte sever si nu intra intr-un dialog de substanta.

Deci este vina noastra, pentru ca nu am iesit din acest discurs al unicitatii, ne-am purtat ca si cum am fi infailibili. Ori asta nu creeaza incredere, indiferent ca ai sau nu ai dreptate. Ca poti sa ai dreptate in unele chestiuni, dar daca te plasezi in postura cuiva care se autodescrie ca infailibil nu vei crea incredere, vei crea o respingere din partea celorlalti.

Si care credeti ca ar fi solutia?

Acceptarea acestei diversitati a convingerilor, plecarea urechii catre societate si dialogul. Trebuie sa refabricam o identitate din acest dialog cu societatea.

PNL l-a aruncat pe Tariceanu ca pe un aparat de ras la pubela

Ce parere aveti despre o alianta cu PSD?

Cred ca este toxica. Si aici m-as referi chiar la ultimul gest pe care l-a facut seful PSD, care a fost la Strasbourg si face campanie pentru blocarea accesului cetatenilor romani in Schengen. Pur si simplu pentru ca isi doreste ca Guvernul sa esueze in aceasta privinta, fara sa realizeze insa ca un asemenea esec este un obstacol in calea cetatenilor romani.

De ce spun asta? Pentru ca acum este vorba de o chestiune strict politica. Tehnic, nu avem nicio problema si nimeni nu va putea ridica obiectii de ordin tehnic in privinta intrarii noastre in Schengen. Totul este politic. Acum este da sau nu. Ii placem sau nu pe romani.

Ori sa vii aici la Strasbourg si sa spui socialistilor europeni: 'blocati intrarea tarii mele in Schengen" este dupa parerea mea o eroare grosolana, este intr-o lume rationala o sinucidere politica. Cred ca Victor Ponta si-a pus singur streangul de gat. Pentru ca, repet, a-i cere proprii tale familii politice sa blocheze accesul propriului tau popor in spatiul Schengen este o eroare capitala.

Dar de ce a facut Victor Ponta acest gest?

Pentru ca pur si simplu spera ca un asemenea gest de blocare a Romaniei sa fie trecut in contul Guvernului ca un esec, fara sa se gandeasca la faptul ca un asemenea esec, care ar fi pur politic, ar fi o manevra politica, mai rea decat cea din istoria cu rromii care ar trebui folositi pentru a justifica retinerea Frantei, pur si simplu deci pentru ca un asemenea blocaj politic sa fie contabilizat ca un esec al Guvernului. Dar este absurd. Pentru ca nu poti sa opui Guvernul propriei tale societati.

In Schengen nu intra Guvernul. Intra cetatenii romani. Or, in aceasta privinta, faptul ca Victor Ponta este impotriva intrarii cetatenilor romani in Schengen este un dezastru. Nu se poate colabora cu un asemenea sinucigas.

Ce tari nu ne vor in spatiul Schengen si de ce?

Eu sper ca Victor Ponta sa nu fie luat in seama, pentru ca ar fi dramatic ca unele tari sa foloseasca argumente interne de tipul lui Ponta care este ultimul, cred eu, care ar trebui sa vorbeasca pe tema justitiei. Deja nu exista o legatura intre Schengen si justitie. Dar partidul pe care Victor Ponta il conduce este principalul factor care a blocat reforma justitiei. Repet, este un gest de sinucidere politica si cred ca lumea trebuie sa stie ca PSD vrea sa ne blocheze accesul in Schengen. Doar pentru a contabiliza un esec al Guvernului.

Sunteti de acord cu refacerea aliantei DA?

Fara Crin Antonescu, da. Mi se pare ca Antonescu a intrat intr-un blocaj si ca nu poate iesi din aceasta capcana, realizand in acelasi timp ca este foarte dificil. Trebuie sa asteptam un succesor al lui Antonescu pentru a lua in calcul aceasta unitate a Dreptei.

Ati comunicat mai bine cu fostul lider PNL, Calin Popescu Tariceanu?

Eu personal, da. Si cred ca este cineva mult mai consistent decat actalul sef al PNL, dar ma rog, asta este treaba lor. Asta este situatia, PNL a mers mult doar pe mana lui Tariceanu pe care l-a aruncat ca pe un aparat de ras la pubela, iar acum cultiva aceasta directie asumata de Crin Antonescu si care inseamna opozitia oarba la tot ce inseamna o unitate a Dreptei.

Repet, cred ca intrat abil in orice dialog rational despre ce inseamna o guvernare de dreapta si din pacate va trebui sa asteptam generatia urmatoare de lideri ai PNL pentru a discuta despre un contract politic, o alianta, as spune eu absolut necesara pe termen lung intre cele doua partide de dreapta PD-L si PNL.

Romanii sunt tot mai dezamagiti in ultima vreme de Guvern. Dumneavoastra personal aveti ceva sa reprosati actualului Executiv?

Cand am avut am spus-o.

Acum nu aveti?

Acum astept ca promisiunea unei imbunatatiri a situatiei sa se faca simtita.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Cristian Preda PDL Primarie, #Cristian Preda Primaria Capitalei, #Cristian Preda Schengen , #PDL