Cristian Preda: frica de strain a redevenit o problema foarte importanta in Europa

Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 18:17
3013 citiri
Cristian Preda: frica de strain a redevenit o problema foarte importanta in Europa
Foto: Facebook Cristian Preda

"Astazi, in Europa, in ceea ce institutional descriem drept Uniunea Europeana, chestiunea strainului si, mai precis, a fricii de strain a redevenit o problema politica foarte importanta.

Ea este o preocupare pentru cetateni, problema strainului si frica de straini ii priveste in foarte multe feluri pe cetateni, chestiunea raportului cu strainii se afla in retoricile politice ale tuturor fortelor politice, tratata in felurite moduri. Aceasta chestiune e si pe agenda institutiilor europene, ca e vorba despre Parlament, (...) de Comisia Europeana sau de Consiliu", a declarat Cristian Preda, sambata, la o dezbatere care a avut loc in cadrul Festivalului Ambasadelor "One World" 2017.

El a precizat ca discutia despre gestionarea problemei migrantilor a acaparat o buna parte nu doar din discutiile la nivel european, nu doar din deciziile din institutiile europene, ci si o buna parte din politica interna a celor 28 de state membre si in fiecare loc in parte forte politice de diverse feluri au construit o retorica si au propus politici referitoare la migranti.

"Ele se misca intre cele doua atitudini, intre refuzul absolut de a primi pe cineva, cu argumentul ca primirea unui strain/ musulman ar rasturna identitatea si respectiv incercarea de a primi in modul cel mai decent cu putinta refugiati", a mentionat europarlamentarul.

In opinia sa, ce este mai surprinzator e ca frica de strain a fost transferata de la frica de migranti, identificati cu musulmanii sau cu islamistii, la ceilalti europeni.

"In ultimii ani, paralel cu frica de strainul cu totul diferit, migrantul musulman (...), s-a introdus in dezbaterile politice nationale si in deciziile luate de guverne, puse pe agendele electorale, frica de ceilalti europeni. (...) Brexit e fundamental un raspuns al unei majoritati a britanicilor la frica de ceilalti europeni. Europenii de est au fost considerati indezirabili in mai mare masura decat, de pilda, un migrant din Bangladesh", a afirmat Cristian Preda.

Potrivit acestuia, s-a instalat sub o forma noua un clivaj intre est si vest, care recent, de pilda, e larg dezbatut in chestiunea muncitorilor detasati.

"Cred ca avem nevoie de curaj. Ma tem ca foarte multe dintre erorile politice comise in ultimii ani si nu doar in chestiunea refugiatilor sunt datorate lasitatii. Exista oameni politici lasi, care prefera sa minta", a spus Preda.

Gabriela Dragan, director general al Institutului European din Romania, a sustinut, la randul sau, ca lumea in care traim este a unor frici multiple.

"Avem si frici economice, sa nu ne pierdem locul de munca, si frici identitare, si frici legate de securitatea personala, (...) sunt multiple frici pe care le putem identifica in acest moment la nivelul societatii europene", a opinat Dragan.

In context, Gabriela Leu de la Reprezentanta Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) in Romania crede ca este posibil un dialog intre culturi atata vreme cat se gasesc resursele necesare pentru a crea punti, pentru a discerne intre ce e fals si adevarat, cat exista puterea de a intelege ca anumite informatii care circula in spatiul public despre refugiati sunt false.

Expozitii, proiectii cinematografice, spectacole de world music, dansuri, ateliere, gastronomie, standuri expozitionale si conferinte se afla printre evenimentele care au loc, de joi pana duminica, la cea de a treia editie a Festivalului Ambasadelor "One World" 2017.

Editia din acest an "este despre cum Bucurestiul poate deveni o lume in lume timp de patru zile", precizeaza organizatorii.

Festivalul Ambasadelor este un eveniment produs si marca Asociatia ESCU, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National si de PMB prin ARCUB, in cadrul Programului cultural Bucuresti - Oras Participativ 2017, organizat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe si al Comisiei Nationale pentru UNESCO, in parteneriat cu Primaria Sector 3, Ministerul Turismului, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Institutul Cultural Roman, Departamentul pentru Relatii Interetnice din Guvernul Romaniei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Cristian Preda frica strain Europa, #Cristian Preda straini Europa , #europarlamentar