Cristian Preda, despre noii sefi ai ICR: E ca si cum Avantul Sacele decide pentru Barcelona si Bayern

Sambata, 09 Mai 2015, ora 10:45
17950 citiri
Cristian Preda, despre noii sefi ai ICR: E ca si cum Avantul Sacele decide pentru Barcelona si Bayern
Foto: Ziare.com

Europarlamentarul Cristian Preda se declara nemultumit de numirile facute pentru conducerea Institutului Cultural Roman, in opinia sa noul cuplu ce dirijeaza ICR nefiind potrivit pentru acest lucru.

In urma cu cateva zile, eurodeputatul si-a exprimat pozitia in acest sens, pe contul sau de Facebook.

"Fata culturala e regimului Ponta e hidoasa. Cel mai cinstit guvern a inceput cu propaganda caloriferului si va fi ingropat de un turnator. Soarta ICR din 2012 incoace, sau cum sa omori sincronizarea europeana a culturii romanesti...", scria pe Facebook Cristian Preda.

Acum, europarlamentarul a detaliat, pentru Ziare.com, afirmatia facuta dupa desemnarea noii conduceri a ICR - presedintele Radu Boroianu si Nicolae Breban, presedintele Consiliului Consultativ.

"Sunt sefi la ICR unii care s-au trezit sa jigneasca mari scriitori, mari filosofi, oameni care au curaj si voce publica. In loc sa se comporte decent, noii responsabili ai ICR incep prin a-i jigni pe toti cei apreciati in lume.

E ca si cum o echipa din ultima divizie de fotbal, din liga judeteana, ar decide soarta Barcelonei si a lui Bayern. Cam asa e dialogul dintre Boroianu, secundat de Breban, si Cartarescu sau Plesu. E ca si cum Avantul Sacele decide pentru Barcelona si Bayern, cam asta e raportul", a spus Cristian Preda.

Atac neasteptat pentru Iohannis din partea scriitorului Mircea Cartarescu

Acesta considera ca raportul respectiv se reproduce in multe alte domenii, nu doar in cel al Culturii, sustinand totodata ca legile si reglementarile din afaceri sunt decise si de "semi-analfabeti" aflati la putere.

"Cultura e mai usor de dezbatut public, fiindca toata lumea are aerul ca se pricepe. Dar si legile si procedurile din domeniul afacerilor sunt decise de multe ori de semi-analfabeti din ministere, din Parlament sau administratie. Soarta unor oameni care pot face business asa cum se face astazi in Europa sau in America e fixata uneori de niste incompetenti aroganti.

Cuplul Boroianu-Breban, cei care ii ocarasc pe Cartarescu, Plesu sau Liiceanu, exista si in Parlament, si-n ministere. Sunt oameni care le fac viata amara celor care ar putea sa aiba succes in business, asa cum au toti cei destepti, bine pregatiti, intreprinzatori din Spania, Italia, Franta sau America. Asta e problema, ca modelul Boroianu-Breban e reprodus in foarte multe locuri din societate", ne-a mai declarat Cristian Preda.

ICR are un nou presedinte - Senatul a votat propunerea PSD

Fostul senator liberal Radu Boroianu a fost votat, pe 28 aprilie, in plenul Senatului, pentru functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, dupa demisia lui Lilian Zamfiroiu. Boroianu a fost propunerea PSD, iar din partea PNL a fost inaintat numele lui Iulian Tanase.

Breban: Patapievici a injurat ca o haimana ordinara istoria acestui popor, Mungiu - vinovat de mizerabilism

Marti, scriitorul Nicolae Breban a spus despre Horia Roman Patapievici ca "a injurat ca o haimana ordinara istoria acestui popor" si a criticat conducerea ICR din perioada 2005 - 2012, cand presedintele institutului a fost Horia Roman Patapievici: "Patapievici nu era un om prost, din pacate s-a intamplat cu el ce se intampla cu unii care sunt umflati excesiv, i s-a parut ca este un fel de guru al culturii romanesti". De asemenea, despre Gabriel Liiceanu, Breban a spus ca este "unul care promitea sa fie filosof si intre timp i s-a stricat caruta pe drum".

Iohannis: Conducerea ICR se schimba pe sest. Ma ingrijoreaza

Aflat la Roma in acea zi, presedintele Klaus Iohannis a spus ca il ingrijoreaza faptul ca s-a schimbat conducerea ICR "pe sest" si ca institutia trebuie sa fie scoasa "din zona trocurilor politice" si introdusa "in zona diplomatiei publice".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Cristian Preda conducere ICR, #Preda Boroianu Breban, #Boroianu Breban conducere ICR, #Breban declaratii Patapiepievici , #europarlamentar