Cristian Preda: Caut aliati pentru o politica in favoarea capitalismului

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 14:02
1491 citiri
Cristian Preda: Caut aliati pentru o politica in favoarea capitalismului

Europarlamentarul PDL Cristian Preda comenteaza miscarile publice din ultimile zece zile, impotriva proiectului de la Rosia Montana, dar si balbele politicienilor pe acest subiect.

In final, democrat-liberalul sugereaza ca este in favoarea exploatarii miniere de la Rosia Montana, precizand ca el cauta "aliati pentru o politica in favoarea capitalismului".

Evolutia din ultimele saptamani a dosarului Rosia Montana e semnificativa din mai multe puncte de vedere, sustine Cristian Preda pe blogul personal.

Evenimentele recente, mentioneaza europarlamentarul, "au vadit capacitatea de mobilizare civica a publicului, care profita de pe urma delegitimarii politicului".

"Manifestatiile de acum au fost la fel de eclectice ca si cele din iarna lui 2012, asa ca deocamdata nu se poate sti daca asistam la geneza unui curent politic. E insa semnificativ ca membrii clasei politice nu sunt alarmati de cele petrecute, preferand - din teama, din calcul sau din lasitate - sa aplaude timid ce se produce in jurul lor, ca si cum ar putea ascunde astfel ca e vorba de o contestare a propriei lor conditii", mai noteaza Cristian Preda.

El mai remarca si ca, in ciuda "discursului care stigmatiza - in maniera uneori stalinista - capitalismul, corporatiile, cumpararea constiintelor politicienilor etc., nu exista, de fapt, o forta politica orientata clar spre sustinerea intereselor industriale si cu atat mai putin o forta politica pro-capitalism".

Politicianul care se sperie cand aude "cianura"

Cristian Preda mai atrage atentia ca un om politic care se sperie cand aude cuvantul "cianura" nu va putea sustine vreun proiect industrial pe termen mediu.

"Or, una dintre problemele cele mai grave ale Romaniei e re-industrializarea. Uitati-va cat de importante sunt exporturile industriale pentru Romania si veti intelege ca economia noastra nu va putea supravietui din ecologie", adauga democrat-liberalul, subliniind ca "balbaiala clasei politice in aceasta privinta a fost consensuala".

"Niciun politician roman n-a indraznit sa afirme in ultimele saptamani: 'vreau exploatarea capitalista a resurselor naturale'. Nu e insa sigur ca majoritatea cetatenilor e incantata de ecologia care se manifesta agitand peturi pe caldaram.

In ceea ce ma priveste, caut aliati pentru o politica in favoarea capitalismului", conchide Preda.

D.R.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Cristian Preda capitalism, #Preda pro Rosia Montana, #Rosia Montana capitalism proteste , #PDL