Cristian Preda: Alegeri pentru prezidentiabil, dupa Paste. Europarlamentarele, un test

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 17:21
2741 citiri
Cristian Preda: Alegeri pentru prezidentiabil, dupa Paste. Europarlamentarele, un test

Europarlamentarul PDL Cristian Preda considera ca PDL ar trebui sa organizeze alegeri interne pentru gasirea unui candidat la prezidentialele din 2014 imediat dupa Paste, pentru ca propunerea USL, Crin Antonescu, are deja un avans important pentru prima functie in stat.

"Astept ca discutia in partid sa aiba loc pentru stabilirea unei proceduri care sa conduca la gasirea unui prezidentiabil. Cred ca aceasta discutie e urgenta, nu cred ca poate fi amanata, nici pentru la toamna, trebuie facuta acum.

Asa cum am mai spus-o, cred ca trebuie propus in BPN, conform statutului, un regulament de functionare a Guvernului Alternativa si convocat un CNC care sa aprobe. La fel si pentru prezidentiabil, CNC-ul va decide. Trebuie facuta o procedura pentru alegeri interne.

Se puteau face regulamentele pentru Guvernul Alternativa si pentru alegerea prezidentiabilului pana in Paste si, dupa Paste, sa se porneasca la treaba, nu cred ca e justificata vreo amanare. Mai multi membri ai partidului, si eu, si Blaga, si altii, suntem de acord ca e nevoie de alegeri preliminare.Cred ca e datoria BPN sa elaboreze un set de proceduri", a spus Preda pentru Ziare.com.

"Eu le-as face imediat dupa Paste - in luna mai, iunie, inceputul lui iulie. Cred ca o discutie de o luna si jumatate in interiorul partidului pe aplicarea acestor proceduri e arhisuficienta", a adaugat europarlamentarul.

Antonescu are avans, PDL nici n-a pornit

Cristian Preda spune ca liderul PNL Crin Antonescu, care va fi sustinut de USL, a strabatut deja, daca ar fi vorba de o cursa de atletism, 150 din cei 400 de metri.

"Nu inteleg de ce trebuie amanata aceasta discutie, in conditiile in care Antonescu e de mult proclamat. E ca si cum la o cursa de 400 de metri ii dai un avans de 150 de metri adversarului tau. Antonescu deja alearga la aceasta cursa, e pe pista, si noi inca n-am stabilit cum ajungem la linia de start", a mai comentat profesorul de stiinte politice.

Un alt candidat al dreptei ar putea lua fata PDL

Intrebat daca e posibil sa apara un candidat din partea Miscarii Populare, Preda a raspuns ca nu stie, insa ca oricum exista pericolul unei alte candidaturi de dreapta.

"Daca PDL intarzie prea mult, s-ar putea sa se iveasca din alte parti candidati. Mi-e greu sa vorbesc pentru Miscarea Populara, dar mai devreme sau mai tarziu, inainte de inceperea vacantei de vara, va trebui profilata aceasta competite pentru ca Antonescu, bajbait cum e el, cu greselile pe care le face, avanseaza totusi pe pista, fiind singur, si asta e problema.

Drumul e liber in acest moment, trebuie ca in cel mai scurt timp posibil sa avem o competite, nu o reproducere a situatiei totalitare, doar in totalitarism ai un candidat", crede Preda.

"Vreau sa stiu incotro mergem. In acest moment, nu doar PDL, ci centru-dreapta, sufera foarte mult pentru ca stanga are un candidat si acest candidat e sustinut de o masina mediatica enorma cu care ne-am confrunta mult mai bine daca am avea un contracandidat pentru Antonescu.

Ca si alti colegi ai mei, cred ca PDL are o sansa pentru a reprezenta centru-dreapta, dar cred ca publicul nu mai are rabdare. Daca lucrurile sunt in continuare asa cum sunt astazi, daca PDL vrea sa suscite conflicte interne, unii dintre colegii nostri din PDL nu vor mai avea la randul lor rabdare, presiunea publica e prea mare", a mai comentat Preda.

Intrebat si daca Blaga ar fi un prezidentiabil bun, in conditiile in care a spus ca ar putea candida, Preda a raspuns: Nu vreau sa fac pronosticuri - orice membru de partid are bastonul de maresal in ranita. Ar fi nimerit ca toate persoanele din partid care cred ca pot sa-si puna o amprenta asupra dezbaterii si sa participe cu sanse la competitie ar trebui s-o faca".

Europarlamentarele, testul prezidentialelor

Cristian Preda spune ca prezidentiabilul dreptei ar trebui sa conduca o lista de centru-dreapta la europarlamentare, care se vor desfasura inaintea competitiei pentru prima functie in stat.

"Nu e exclus ca in mai anul viitor, cand vom avea alegerile europarlamentare, sa avem o anticipare a cursei prezidentiale. Nu stiu daca Antonescu va avea curajul sa conduca lista propriului partid la alegerile pentru Parlamentul European, dar cred ca un candidat al centrului dreapta ar putea s-o faca pentru a reprezenta aceasta sensibilitate, ar fi un test in vederea prezidentialelor", considera Preda.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Cristian Preda prezidentiabil PDL, #Cristian Preda alegeri primare PDL , #PDL
Comentarii
Poza maxi
maxi
rank 5
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5
Pe asta nu-l baga nimeni in seama, vorbeste singur.