Cristian Preda a venit de la Bruxelles pentru a-si apara Onoarea, dar patru membri ai Consiliului au chiulit. Decizia s-a amanat

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 18:24
4957 citiri
Cristian Preda a venit de la Bruxelles pentru a-si apara Onoarea, dar patru membri ai Consiliului au chiulit. Decizia s-a amanat
Foto: Facebook / Cristian Preda

Europarlamentarul Cristian Preda a venit, miercuri, de la Bruxelles special pentru a participa la sedinta Consiliului de Onoare al ordinului Steaua Romaniei si a se apara in fata celor care vor decide daca ii va fi sau nu retrasa decoratia. La sedinta insa nu au fost prezenti decat doi membri ai Consiliului: Costin Georgescu si Constantin Degeratu.

Ceilalti membri, printre care Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu sau Mircea Geoana, au absentat.

Presedintele Consiliului, Costin Georgescu, a oferit cateva detalii de la sedinta pentru Ziare.com.

Costin Georgescu: Nu e nimic grav

"N-au fost decat doua persoane prezente, eu si cu dl Degeratu. Am discutat cu dl Preda, dar nu s-a putut lua nicio hotarare, doar ne-am cunoscut. S-a planificat o noua data pentru sedinta, dar dansul nu trebuie sa mai vina, pentru ca a depus un material cu punctul dansului de vedere. Am stabilit data dupa Paste. Parca 19 aprilie", ne-a declarat Costin Georgescu.

Presedintele Consiliului ne-a spus ca nu stie de ce nu au fost prezenti la sedinta ceilalti colegi, aproape toti membri ai PSD. "Nu stiu. Eu stiu ce gandeste fiecare?", a comentat acesta.

Intrebat ce se intampla daca nici data viitoare nu va exista cvorum de prezenta, presedintele Consiliului de Onoare a raspuns: "Daca nu se prezinta nici atunci, mai stabilim o data. E hotararea de guvern care spune ca in 60 de zile trebuie clarificata situatia".

Costin Georgescu ne-a mai dezvaluit ca in afara de sesizarea depusa, nu au mai fost aduse si alte acuzatii la adresa lui Cristian Preda.

"Nu e o treaba deosebita, nu e nimic grav. Nu e ca in cazul Laszlo Tokes sau in alte cazuri", a mai adaugat Costin Georgescu.

Ecaterina Andronescu: Eu nu as fi facut niciodata asta

La randul sau, Ecaterina Andronescu, membru al Consiliului, a declarat pentru Ziare.com ca nu a participat la sedinta pentru ca a fost la Senat.

"In acest moment am plecat de la Senat, acum s-a terminat votul, deci nu am mai ajuns la sedinta. Sa stiti ca nu am judecat niciodata acolo ca suntem PSD sau nu suntem PSD. (...) Eu am avut un vot de dat la Senat si nu am avut loc de intors", ne-a declarat Ecaterina Andronescu.

In ceea ce priveste continutul denuntului, senatorul Ecaterina Andronescu a evitat sa se pronunte ferm, dar a precizat ca ea "nu ar fi facut niciodata asta". "In momentul in care vorbesti despre tara ta, in fata celor care ar putea sa ia aceasta masura (activarea articolului 7, n.red.), eu nu as fi facut niciodata lucrul acesta. Nu spun ca este de condamnat sau nu, dar ce pot sa va spun e ca personal nu as fi facut lucrul acesta niciodata", a subliniat senatorul PSD.

Spre deosebire de presedinte, Ecaterina Andronescu nu a exclus ideea ca europarlamentarul Cristian Preda sa mai fie chemat inca o data la sedinta Consiliului.

"Astept sa ne povesteasca domnii Georgescu si Degeratu, si daca nu vor fi convingatori, avem posibilitatea sa-l mai invitam o data", ne-a explicat aceasta.

Citeste aici:

Ce spune Administratia Prezidentiala

La solicitarea Ziare.com de a oferi un punct de vedere si informatii suplimentare legate de interdictiile privind accesul presei la sedinta, Administratia Prezidentiala a facut urmatoarele precizari:

"Consiliul de onoare este constituit din membri alesi si isi desfasoara activitatea in mod autonom, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Presedintele Romaniei si Administratia Prezidentiala nu sunt implicate in deciziile luate in cadrul sedintelor Consiliului de onoare si nu coordoneaza activitatea acestora.

Potrivit normelor legale, Cancelaria Ordinelor are atributii doar in ceea ce priveste asigurarea lucrarilor de secretariat ale Consiliului de onoare si a unui spatiu de lucru, de regula la Palatul Cotroceni.

Asadar, Cancelaria Ordinelor nu este parte in luarea deciziilor si hotararilor Consiliului de onoare.

Consiliul de onoare adopta, prin vot secret, hotarari care, motivate, sunt comunicate Cancelariei Ordinelor, cu propunerea de retragere a decoratiei sau de respingere a sesizarii, dupa caz.

Cancelaria Ordinelor ia act de hotararea Consiliului de onoare si inainteaza Presedintelui Romaniei, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea ordinului national sau a medaliei respective.

Drept urmare, rolul Presedintelui Romaniei intervine abia dupa ce Consiliul de onoare a luat, in mod autonom si independent, deciziile pe care le-a considerat intemeiate".

Reamintim ca europarlamentarul Cristian Preda a fost chemat, miercuri, in fata Consiliului de onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" pentru a da explicatii pentru defaimarea tarii.

Preda este vizat de un denunt in acest sens si a fost audiat astazi, la Cotroceni, in spatele usilor inchise, desi ceruse o sedinta publica.

Ca urmare a criticilor aduse Guvernului PSD-ALDE, europarlamentarul risca sa piarda Steaua Romaniei.

  • Sa mintim din patriotism
  • Despre defaimare si "judecarea" lui Cristian Preda: Patria nu este Dragnea. De fapt, primul sanctionat ar trebui sa fie Liviu Dragnea
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
    CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
    Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
    De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
    De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
    În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
    #Cristian Preda retragere Steaua Romaniei , #europarlamentar