Cristi Preda, despre ambasadorii propusi si marele absent: Plesu a avut mana mai buna decat Nastase

Vineri, 08 Mai 2015, ora 22:46
7736 citiri
Cristi Preda, despre ambasadorii propusi si marele absent: Plesu a avut mana mai buna decat Nastase
Foto: Ziare.com

Europarlamentarul Cristian Preda este de parere ca fostul ministru de Externe si ambasador al Romaniei Teodor Baconschi ar fi trebuit sa faca parte din lista de nume propuse pentru functii de diplomati romani, insa subliniaza ca acesta "nu e selectat de Nastase, ci de Plesu".

Despre propunerile pentru posturile de ambasador, eurodeputatul a declarat, pentru Ziare.com, ca sunt doua categorii de persoane, avand cuvinte de lauda mai ales pentru Emil Hurezeanu.

"In prima sunt diplomatii de cariera, care sunt mutati dintr-o ambasada intr-alta. E o miscare normala in sistemul diplomatic, chiar daca ei nu mai trec prin centrala MAE, ci pleaca direct de la un post important la un alt post important.

Si e o a doua categorie, cea constituita din personalitati publice - Emil Hurezeanu, Adrian Cioroianu, chiar daca si ei sunt diferiti. Cioroianu a fost ministru de Externe, in timp ce Hurezeanu n-a fost vreodata implicat in diplomatie, dar e un foarte bun cunoscator al politicii externe.

As adauga ca Hurezeanu cunoaste foarte bine si tara unde merge, Germania, si tara pe care o va reprezenta. In plus, e un domn. Cred, de aceea, ca va face o treaba foarte buna", a declarat Cristian Preda.

Noul ambasador Emil Hurezeanu face lumina: Este cetatean roman?

Despre diplomatii romani care si-au inceput cariera imediat dupa Revolutie, printre care ii enumera pe Ion Jinga, Mihnea Motoc si Bogdan Mazuru, europarlamentarul considera ca acestia "sunt acum la maturitate".

"E o problema, si a observat-o, cred, si Mihai Razvan Ungureanu, cu generatia care vine dupa cea care a intrat in '90 in Ministerul de Externe. Numele pe care le-am citat sunt doar unele din aceasta generatie.

Cei care sunt cu 10 ani mai tineri n-au ajuns inca sa aiba forta acestei generatii, care a fost recrutata de Adrian Nastase, cand era ministru de Externe, in 1990. Ei sunt acum in posturile importante.

Pe de alta parte, apropos de MAE, observ ca, desi a fost scandaloasa organizarea alegerilor in foarte multe ambasade, nu s-a intamplat absolut nimic! S-a gasit un 'acar Paun' la Bucuresti, dar niciunul dintre sefi nu a fost considerat responsabil pentru haosul de atunci", mai remarca europarlamentarul.

MAE risca sa ajunga in colaps. Am putea avea doar ambasadori pensionari - explicatiile lui MRU

De asemenea, acesta afirma despre fostul sef SRI George Maior, propus ambasador in Statele Unite, ca "e un om care stie diplomatia".

"George Maior a fost deja in serviciul diplomatic, inainte de a intra in politica si apoi in SRI. Washington este un post foarte important. Nu putem sti daca asta va fi o trambulina politica pentru Maior sau va fi reluarea unei cariere pe care o incepuse acum vreo 15-20 de ani", sustine eurodeputatul.

Cristian Preda precizeaza ca au fost numiri agreate de toate partile si ca n-a fost o disputa cum s-a mai intamplat in anii trecuti, aratand insa ca pe lista ar fi trebuit sa fie inca un nume.

"E pacat ca nu il vad pe aceasta lista pe Teodor Baconschi, care cred ca ar putea sa fie din nou un foarte bun ambasador intr-o mare capitala. Teodor Baconschi este unul dintre cei mai experimentati si cultivati diplomati romani. E adevarat, nu e selectat de Nastase, in 1990, e selectat de Andrei Plesu 10 ani mai tarziu.

Dar eu cred ca Andrei Plesu a avut mana mai buna decat Adrian Nastase, atunci cand a facut selectia celor care au intrat in MAE cand el era ministru. M-as bucura sa il vad pe Teodor Baconschi intr-un post important. El e doar un exemplu. Mai sunt multi alti care ar putea sa reprezinte foarte bine Romania intr-o importanta capitala europeana", ne-a mai declarat europarlamentarul.

George Maior, ambasador in SUA, Emil Hurezeanu - in Germania, Adrian Cioroianu - la UNESCO (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, numirea fostului sef al SRI George Maior in functia de ambasador al Romaniei in Statele Unite. Totodata, jurnalistul Emil Hurezeanu a fost desemnat ambasador al tarii noastre in Germania, iar fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu va fi ambasador si delegat permanent pe langa UNESCO.

Urmariti, sambata, un interviu pe larg cu Cristian Preda, despre frica lui Victor Ponta in cazul Dan Sova, votul preferential - un sistem electoral folosit in Romania imediat dupa Marea Unire, Traian Basescu si lipsa de opozitie a PNL.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Cristian Preda ambasadori, #Cristian Preda Baconschi, #Cristian Preda George Maior, #propuneri ambasadori, #Maior Hurezeanu ambasadori , #europarlamentar