Artificiul scandalos prin care Popescu Piedone ar putea scapa de pedeapsa uriasa incasata in dosarul "Colectiv". In prima instanta, a primit 8 ani si 6 luni de inchisoare

Luni, 03 Mai 2021, ora 20:06
Autor: Iulian Birzoi
Artificiul scandalos prin care Popescu Piedone ar putea scapa de pedeapsa uriasa incasata in dosarul "Colectiv". In prima instanta, a primit 8 ani si 6 luni de inchisoareCristian Popescu Piedone este primarul Sectorului 5 FOTO Facebook/ Primaria Sectorului 5

La mai bine de cinci ani de cand s-a deschis dosarul Colectiv, procesul este aproape de decizia definitiva. Cu toate astea, o parte dintre pedepsele unora dintre inculpati ar putea fi relaxate sau chiar anulate.

Concret, pe 14 aprilie, completul de la Curtea de Apel Bucuresti format din judecatorii Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan a pus in vedere procurorilor si partilor din dosar ca la termenul din 12 mai se va pune in discutie, din oficiu, schimbarea incadrarii juridice a unor infractiuni retinute in sarcina inculpatilor condamnati in faza de fond.

Artificiul juridic a fost sesizat si de catre jurnalistul Ionel Stoica, care noteaza ca judecatorii vor sa schimbe incadrarea inclupatilor din abuz in serviciu in neglijenta in serviciu, in forma continuata si nu in concurs. Astfel, pedepsele inculpatilor ar ajunge sa fie "indulcite", iar o parte din sentinte ar putea duce in derizoriu.

Totodata, functionarii Statului Roman implicat in proces ar putea scapa de problemele penale daca se va ajunge la schimbarea incadrarii.

Ba mai mult, victimele ar putea ramane fara despagubiri, intrucat infractiunile ar putea fi catalogate drept infractiuni de serviciu, nu contra vietii. Neavand condamnati, nu se mai platesc daunele materiale si morale.

In decembrie 2019, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la Tribunalul Bucuresti la 8 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz in serviciu in dosarul Colectiv. Lista integrala a sentintelor primite de inculpatii din dosarul Colectiv.

VIDEO Piedone sustine ca judecatorul care l-a condamnat in dosarul Colectiv a executat un ordin: "Sunt nevinovat. Am fost in fata unui pluton de executie"

Scrisoarea supravietuitorilor din Colectiv: Pentru noi este tragedia care ne-a distrus vietile

Situatia a fost notata si de catre supravietuitorii incendiului din Clubul Colectiv si familiile victimelor, care reclama, intr-o scrisoare deschisa, schimbarea incadrarii juridice a faptelor inculpatilor, ceea ce ar duce la pedepse "mici si nesemnificative".

"Pentru reprezentantii sistemului judiciar, dosarul Colectiv este nimic mai mult decat un caz complicat; pentru noi, este tragedia care ne-a distrus vietile, au transmis semnatarii documentului transmis luni, 26 aprilie, adaugand ca se asteapta sa se faca dreptate.

"In cateva zile, se implinesc 5 ani si jumatate de la producerea incendiului din clubul Colectiv, cauzat de coruptie, nerespectarea legii, incompetenta si nepasare. De 5 ani si aproape 6 luni, noi, supravietuitorii, familiile noastre si familiile celor care au pierit in urma incendiului - prietenii nostri dragi - asteptam ca Justitia din Romania sa faca dreptate. Pentru reprezentantii sistemului judiciar, dosarul Colectiv este nimic mai mult decat un caz complicat, cu inrauriri incomode, a carui componenta politica jeneaza si influenteaza deopotriva. Pentru noi, insa, este tragedia care ne-a distrus vietile, oroarea care ne-a rapit persoanele iubite de langa noi si supliciul care ne-a mutilat trupurile si sufletele dincolo de recunoastere, transformandu-ne in vesnici pacienti. Pentru parinti, este groaza indescriptibila care i-a facut orfani de copii si i-a aruncat intr-un doliu perpetuu, imposibil de depasit", se arata in scrisoarea deschisa.

Potrivit scrisorii, "in schimb, dupa 5 ani si jumatate de chinuri felurite, atat fizice, cat si sufletesti, aflam din documentele emise dupa termenele apelului, ca se ia in mod serios in considerare schimbarea incadrarii juridice a infractiunilor inculpatilor, lucru care, daca s-ar infaptui, ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vina si la "indulcirea" pana la derizoriu a pedepselor acordate".

"In aceasta situatie, inculpatii s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproportionate fata de gravitatea faptelor comise si a consecintelor lor, lucru care ar arunca o umbra adanca asupra intregului proces de justitie din Romania, aratand ca nici in cazuri tragice in care vinovatia este evidenta, precum Colectiv, judecata nu pare sa se faca pe masura severitatii infractiunii, ci pe baza impingerii la extrem a legislatiei, cu scopul de a menaja, probabil, inculpatii si nicidecum de a face dreptate. O asemenea decizie de schimbare a incadrarii juridice a faptelor inculpatilor intru reducerea pedepselor acestora, nu ne-ar afecta doar pe noi, in calitate de parti in acest proces, ci s-ar rasfrange asupra tuturor actelor de justitie din Romania. Ar semnala ca, indiferent cat de grave sunt faptele si urmarile acestora, pedeapsa, in loc sa fie exemplara si sa descurajeze incalcarea legii, este doar o formalitate", se mai arata in document.

Ponta isi regreta demisia si compara tragedia din Colectiv cu decesele COVID: "Acum mor in fiecare zi, in spitale publice, mai multi oameni decat atunci"

 Articol citit de 7705 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  arsul
  03.05.2021, 20:35
  a luat spaga sa deschida clubul, tre sa plateasca
  dar in romanica judecatorii au o singura grija , pensionarea la 40 de ani si pensiile speciale , rostogolirea dosarelor de coruptie este cea mai intalnita forma de premiere si pensionare.rusine justitei maneliste .
  Pacifistul
  03.05.2021, 21:16
  Nu stiu ce sa scriu,,,dar scriu...
  Suntem ceea ce am fost si mai mult decat atat, niste izmenari ignoranti, semidocti, semianalfabeti, fiecare ,,cineva,, in cercul lui stramt, bolnav dar fuduli si increzuti...legea este pentru prostime si cativa insemnati ca sa mai pacaleasca populimea ...Piedone nu face nimic de capul lui, el este dirijat de nucleul care domina politica si care hotaraste ...intr-o tara normala cu un guvern liber, nesupus, el si altii erau la Periprava sau Chilia de mult ...mai are o condamnare unde a sfidat legea , cu suspendare, nerreabilitat asa ca , din ce am intrebat, nu poate sa primeasca iar cu suspendare , exact ca Dragnea dar, posibil, in tara asta , sa fie exonerat total de justitie si atunci ,,noi muncim, nu gandim...popor de kkciosi babuini fugiti 8 milioane afara ...
  hello
  03.05.2021, 21:40
  O rusine nationala, o mizerie de justitie si o
  adunatura de infractori, scursori ale societatii!
  eu-ca
  03.05.2021, 20:28
  Majoritatea spitalele care au acelasi aviz, au murit si nimeni nu a
  raspuns penal. Cita spaga au luat autoritatle ? Sa flosesc una di intrebarile puse la colectiv. Aceasta stire este doar sa sa mai uitam de timpeniile facute de VeVe Vasilica magicianul, care se lupta cu mafia. Uita sa numeasca unul, doar pe plicusor ca nu a raspuns la telefoanele lui. El ce a facut ptr un spital de arsi??
  RexMundi
  03.05.2021, 20:35
  serios ?
  pai pe timpul astora "noi" din 2019 au mierlit-o arsi fara numar si nimeni nu ii "deranjeaza"...