Procesul "Colectiv" prinde viteza in instanta: prima sedinta - maraton, urmatorul termen - peste sase zile!

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 10 Noiembrie 2018, ora 14:48
13377 citiri
Procesul "Colectiv" prinde viteza in instanta: prima sedinta - maraton, urmatorul termen - peste sase zile!
Foto: Facebook/Cristian Popescu Piedone

Judecatorul Mihai Balanescu de la Tribunalul Bucuresti pare ca vrea sa solutioneze rapid celebrul dosar Colectiv. Intr-o sedinta maraton, care a durat aproape sase ore, magistratul a audiat primii 12 martori din acest caz. Urmatorul termen: peste 6 zile!

Mihai Balanescu a dat viitorul termen foarte scurt, saptamana viitoare, pe 15 noiembrie. Urmeaza sa fie audiati alti 13 martori, care erau citati pentru vineri, dar nu s-au prezentat. "Martorii sa fie citati cu mandat de aducere", a cerut ferm judecatorul. De altfel, el a amanat discutarea altor probe pana vor fi finalizate o parte din audieri.

Mihai Balanescu a preluat judecarea acestui dosar dupa ce judecatorul Valeriu Mihail Terceanu s-a pensionat la finalul lunii august. El a intrat pentru prima data in dosar pe 22 octombrie, data la care cei trei patroni ai clubului Colectiv au aratat ca isi mentin declaratiile date in fata judecatorului care s-a pensionat, instanta fiind de acord.

Inculpatii, in picioare in fata salii

Balanescu insista ca toti inculpatii prezenti in sala de judecata sa stea in fata salii in picioare, sa vada desfasurarea procesului.

La termenul de vineri au fost audiati ca martori mai multi functionari din cadrul Primariei si a Consiliului Local Sector 4, Politia Locala Sector 4, Prefectura Bucuresti, consilieri locali si afaceristi. Este vorba de martori care sunt citati in rechizitoriul DNA facut in cazul fostului primar Cristian Popescu Piedone.

In acest caz sunt conexate trei dosare: al fostului edil, al patronilor clubului Colectiv si al celor doi inspectori ISU. Dintre inculpati, doar fostul edil nu a fost prezent la termenul de astazi.

Care a fost miza audierilor

Judecatorul a incercat sa inteleaga de la martori modul in care a fost eliberat acordul de functionare si autorizatia de functionare pentru SC Colectiv Club SRL, desi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

De asemenea, el a incercat sa vada detaliile emiterii a doua Hotarari ale Consiliului Local al Sectorului 4, 20/2012 si 22/2012. Potrivit HCL al PS4 nr. 20/2012, pentru eliberarea autorizatiei de functionare sunt necesare, printre altele, dovada detinerii spatiului, declaratia pe propria raspundere privind incadrarea pe tipuri a unitatilor de alimentatie publica, contract de salubrizare si ultima chitanta de plata si autorizatie de mediu in cazul in care capacitatea localului este mai mare de 100 de locuri. Printre documentele cerute nu este si un aviz al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) privind respectarea normelor de prevenirea si stingerea incendiilor (PSI).

Autorizatiile, eliberate fara documentatie

Una dintre cele mai interesante declaratii a apartinut lui Doru Adrian Ghitcuta, seful Serviciului Autorizari din Primaria Sectorului 4. Acesta a declarat ca firmele nu aveau nevoie de autorizatii PSI de la Primarie pentru a putea functiona.

El a explicat ca fostul primar Cristian Popescu-Piedone aproba autorizatii de functionare pentru diversi agenti economici fara sa vada documentatia in baza carora se cereau aceste autorizatii.

"Cand mergeam la sedintele din Primarie, am vazut pe masa primarului (Cristian Popescu-Piedone, n.r.) mape cu acorduri si autorizatii fara a avea atasate documente. Documentatia era foarte mare pentru un asemenea acord. Documentatia ajungea la seful serviciului autorizari, dar nu ajungea si la primar. In opinia mea, o firma putea sa functioneze si fara acord de functionare de la Primarie, in baza unei inregistrari la Registrul Comertului.

Daca era vorba de un spatiu alimentar sau spatiu aglomerat, avea nevoie de autorizare de la Primarie. O banca nu are nevoie de autorizare de la Primarie. La fel jocurile de noroc sau cazinourile, care iau autorizatii de la Ministerul Finantelor. Agentii economici trebuiau sa aiba autorizatie PSI, dar aceasta era obligatia agentului economic. Nimeni nu verifica daca un agent economic avea autorizatie PSI", a declarat Doru Adrian Ghitcuta.

Situatia s-a schimbat dupa incendiu

Martorul a recunoscut ca, dupa ce un agent economic obtinea autorizatie de functionare pentru un spatiu, nimeni de la Primarie nu mergea pe teren sa controleze acel agent economic.

"Dupa depunerea cererii la Serviciul Autorizari, nu se deplasa nimeni la fata locului sa faca control. Atributii in acest sens avea Politia Locala, dar dupa ce se emitea acordul de functionare. Politia Locala nu avea insa atributii de control in legatura cu respectarea suprafetei", a precizat Ghitcuta.

"Dupa momentul Colectiv, nimeni din primarie nu mai voia sa semneze acorduri de functionare si autorizari. Au fost modificate cele doua hotarari ale Consiliului Local si s-au adaugat alte cerinte, printre care si autorizarea PSI. In prezent, la Primaria Sectorului 4 se cere autorizare PSI", a afirmat directorul din Primarie.

Politia nu intreba de avizele PSI

Doi dintre sefii Politiei Locale din Sectorul 4 au dat detalii interesante privind controalele pe care le faceau la agentii economici.

Unul dintre acestia a explicat ca pana la incendiul din Colectiv, politistii locali nu cereau firmelor la care erau in inspectie avizul PSI. Ulterior el a cerut verbal subordonatilor ca daca la un control nu gaseste la o societate avizul PSI sa se faca o nota de constatare si sa se sesizeze ISU.

Aurel Necula Ciochina a lucrat la Directia Inspectie si Control din Politia Locala. "Echipele de inspectie si control nu verificau existenta autorizatiei PSI, la agentii controlati. Verificau alte autorizatii. In opinia mea, verificarea autorizatiei PSI intra in competenta ISU. Echipa de control nici nu putea sa constate existenta acesteia, deoarece nu avea baza legala sa intrebe", a declarat acesta.

Dupa incendiu insa, situatia s-a schimbat si agentii intrebau despre acest aviz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Colectiv Mihai Balanescu, #Colectiv Piedone, #Colectiv proces, #martori colectiv , #stiri Cristian Popescu Piedone