Dosarul Colectiv: Instanța decide astăzi dacă schimbă sau nu încadrările juridice ale inculpaților. Miză mare pentru Piedone

Miercuri, 03 Noiembrie 2021, ora 07:00
2600 citiri
Dosarul Colectiv: Instanța decide astăzi dacă schimbă sau nu încadrările juridice ale inculpaților. Miză mare pentru Piedone
Piedone a fost condamnat în 2019 la 8 ani și 6 luni de închisoare FOTO/ Ionuț Mureșan

Curtea de Apel București se pronunță, miercuri, cu privire la schimbarea de încadrare juridică a inculpaților din Dosarul Colectiv, fapt de natură a-i scăpa pe unii dintre aceștia de o parte dintre acuzații.

De exemplu, edilul Cristian Popescu Piedone ar putea scapă de o serie de capete de acuzare pentru abuz în serviciu (care ar putea să fie transformate în neglijență în serviciu), însă nu și de cele de ucidere din culpă în formă agravantă și vătămare corporală din culpă în formă agravată.

Schimbarea de încadrare juridică pentru faptele inculpaților din Dosarul Colectiv va avea consecințe directe asupra pedepselor aplicate, în cazul în care și instanța de apel îi va găsi vinovați.

În Dosarul Colectiv, decizia definitivă va fi pronunțată de Curtea de Apel București. Mai exact, decizia o va da un complet format din jud. Adina Pretoria Dumitrache (președinte de complet), jud. Carmen Găină și jud. Andrei Iugan.

Pe data de 20 octombrie instanța a luat în discuție schimbarea încadrărilor juridice a inculpaților din Dosarul Colectiv, iar judecătorii au anunțat că se vor pronunța miercuri, 3 noiembrie. Următorul termen a fost fixat pe data de 17 noiembrie când, cel mai probabil, vor avea loc dezbaterile finale.

Cererile de schimbarea a încadrărilor juridice au fost formulate atât la sesizarea din oficiu a instanței, cât și la solicitarea inculpaților.

Cu ce acuzații ar putea rămâne Piedone

Potrivit informațiilor prezentate pe portalul instanțelor de judecată, dacă judecătorii vor admite schimbarea de încadrare juridică, Piedone se alege cu:

  • eliminarea art. 309 C.pen. în raport cu o infracţiune de abuz în serviciu.
  • două infracţiuni de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin.1 C.pen. (eliminarea art. 309 şi a art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000).
  • două infracţiuni de neglijenţă în serviciu prev. de art. 298 C.pen.
  • abuz în serviciu în formă continuată prev. de art. 297 alin.1 C.pen. cu aplicarea art. 35 C.pen. (două acte materiale) – (cu eliminarea art. 13 ind.2 din Legea nr.78/2000, a art. 309 C.pen. şi cu reţinerea art. 35 C.pen. (două acte materiale).
  • infracţiunea de vătămare corporală din culpă în formă agravată prev. de art. 196 alin.3 şi 4 C.pen.
  • infracţiunea de ucidere din culpă în formă agravată prev. de art. 192 alin.2 şi 3 C.pen.
  • abuz în serviciu prev. de art. 297 alin.1 C.pen. şi infracţiunea de vătămare corporală din culpă în formă agravată prev. de art. 196 alin.3 şi 4 C.pen. şi infracţiunea de ucidere din culpă în formă agravată prev. de art. 192 alin.2 şi 3 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL), şi infracţiunea de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin.1 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL).
  • infracţiunea de neglijenţă în serviciu prev. de art. 298 alin.1 C.pen. şi infracţiunea de vătămare corporală din culpă în formă agravată prev. de art. 196 alin.3 şi 4 C.pen. şi infracţiunea de ucidere din culpă în formă agravată prev. de art. 192 alin.2 şi 3 C.pen. (autorizaţia SC Colectiv Club SRL), şi infracţiunea de neglijenţă în serviciu prev. de art. 298 C.pen (autorizaţia SC Noran Prompt SRL).

Ce pedeapsă riscă Piedone după schimbarea de încadrare

Pentru a exemplifica ce pedeapsă riscă Cristian Popescu Piedone – cu precizarea că acesta ar putea să fie și achitat – redăm limitele de pedeapsă ale infracțiunilor reținute în cazul edilului:

  • Abuzul în serviciu – de la 2 la 7 ani de închisoare
  • Uciderea din culpă – de la 2 la 7 ani. Dacă magistrații vor reține și aliniatul 3 al Art. 192 din Codul penal, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.
  • Neglijența în serviciu – de la 3 luni la 3 ani închisoare sau amendă
  • Vătămarea corporală din culpă – închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În caz de condamnare, pedepsele pentru fiecare faptă se vor contopi, urmând ca Piedone să execute pedeapsa cea mai grea în care ar putea intra și un eventual spor, daca instanța va considera că acesta este necesar.

Condamnările din Dosarul Colectiv pronunțate de prima instanță

Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cristian Popescu Piedone, edil al Sectorului 4 la momentul incendiului din Clubul Colectiv, în prezent primar la Sectorul 5, a fost condamnat, pe 16 decembrie 2019, de Tribunalul București la 8 ani și 6 luni de închisoare. Alături de el au fost condamnate Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4) – 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani de închisoare, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Daniela Niţă (între timp decedată) – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodby to Gravity. O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune. Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club de a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșire din club, iar mulți au rămas blocați. În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Cristian Popescu Piedone Colectiv, #Curtea Apel Bucuresti, #Colectiv dosar vinovati judecata , #stiri Cristian Popescu Piedone