Bilanț de mandat. Cristian Popescu Piedone, de la șef de restaurant până la "retail politics" în 2024: "Eu nu vin să promit, oamenii ăștia au avut vise și speranțe"

Miercuri, 14 Februarie 2024, ora 22:10
4594 citiri
Bilanț de mandat. Cristian Popescu Piedone, de la șef de restaurant până la "retail politics" în 2024: "Eu nu vin să promit, oamenii ăștia au avut vise și speranțe"
Primarul Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone a gustat din mâncarea pentru bătrânii internați FOTO Captură Video

Ziare.com continuă seria bilanțurilor din administrația locală din Capitală cu Sectorul 5 și actualul primar, Cristian Popescu Piedone. Un personaj controversat, condamnat și mai apoi achitat, care a evitat să facă promisiuni în campania electorală, mizând pe alt tip de strategie.

Tehnica sa este una care poate fi consultată în manualele de organizare a unei campanii electorale, fiind numită "retail politics". Întâlnirea față în față cu alegătorii este o parte esențială a unei campanii, poate aduce voturi și poate fi considerată o calitate a unui politician.

Cristian Popescu Piedone stăpânește această tehnică încă dinainte de Revoluția din 1989 care l-a prins în ipostaza de șef de restaurant pe litoral. Piedone avea doar 26 de ani, dar conform CV-ului său, postat pe site-ul Primăriei Sectorului 4, el nici măcar nu începuse liceul, pe care l-a absolvit abia în 1995, când avea 32 de ani.

Sunt însă greu de cuantificat realizările unui primar care doar observă nereguli.

De asemenea, "retail politics" mai presupune întâlnirea cu alegătorii acolo unde aceștia se adună pentru o altă cauză, cum ar fi protestele. Sub aceeași umbrelă a termenului intră și participarea la podcasturi cu personaje celebre, pentru sporirea popularității.

Este prin definiție strict diferențiată de participarea la dezbateri TV cu oponenții sau de prezentarea faptelor concrete.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

"În primul rând, eu nu vin să promit, oamenii ăștia au avut vise și speranțe. Eu vin să îndeplinesc aceste dorințe și vise. Pe mine oamenii m-au propulsat, nu partidele. Eu vin să mă apuc de treaba, vin să le demonstrez că biroul meu este strada, că nu trebuie să stea în audiență trei-patru-cinci ore, doi ani, și nici atunci să nu fi primit. Pe mine mă vor găsi pe stradă, la ședințele asociațiilor de proprietari și peste tot, pentru că sunt produsul lor", spunea Cristian Popescu Piedone în cadrul unui interviu la malul marii după ce a câștigat alegerile din 2020.

Video integral mai jos:

Realitatea însă ne arată că primarul care verifică tot a ratat să verifice un club care a produs cea mai mare tragedie din istoria recentă a României și a și plătit cu un an și o lună de închisoare, înainte de a face recurs.

Cristian Popescu-Piedone a fost inițial condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare decisă de Tribunalul Bucureşti pentru tragedia de la Clubul Colectiv.

Creșe și grădinițe, școli, dar și "Ce faci păpușă?"

Pe partea de verificare a funcționării instituțiilor de stat, Cristian Popescu Piedone pare că excelează. Recent, primăria Sectorului 5 anunța că în urma unor verificări efectuate la solicitarea edilului Cristian Popescu Piedone s-a constatat că aproape 60 de şcoli nu au autorizaţie ISU.

Pe de altă parte, acesta dă dovadă de derapaje care nu sunt conforme cu legile privind hărțuirea morală în vigoare în România.

Cristian Popescu Piedone a postat imagini video de la o vizită la un centru de primire în regim de urgență în care edilul a avut un comportament nepotrivit față de o minoră și de angajate.

Clipul începe cu mai mulți minori din centru care îl îmbrățișează pe Piedone, apoi el intră în clădire unde se întâlnește cu angajate, dar și cu o copilă de 15 ani.

„Ce faci, păpușă? Tu ești aici în centru? Și ești gravidă? E gravidă? Câți ani are? Păi și cum a rămas gravidă?”, spune Piedone.

Potrivit Hotnews.ro acesta a și fost reclamat pentru acest comportament de către organizația FILIA, care subliniază că primarul Sectorului 5 s-a adresat nepotrivit minorei.

Deși se observă clar în imagini că aceasta nu și-a dat acordul să fie filmată și chiar se ascunde, Piedone postează totuși imaginile în care se vede clar fața fetei în vârstă de 15 ani.

În plină pandemie, înainte de a intra în închisoare, primarul Sectorului 5 a dispus retragerea tuturor măştilor livrate anul trecut către şcolile din sector deoarece nu corespundeau normelor.

Măştile fuseseră livrate cu un an înainte, în plină criză, de către Economat Sector 5 SRL. În şcoli mai erau peste un milion 500 de mii de măşti neconforme dintr-un total de aproape 5 milioane distribuite când și țările occidentale se confruntau cu lipsa ofertei.

Din nou, primarul care verifică constant lucrurile a omis aspecte importante ale unei achiziții.

Iată însă ce promitea primarul în campanie:

"Pentru voi m-am înscris în aceasta cursă, pentru copiii voștri și pentru sectorul acesta care merită să iasă la lumină! Copiii din Sectorul 5 merită să crească frumos și în siguranță! Seniorii din Sectorul 5 merită să trăiască decent după o viață de munca! Voi toți meritați să fiți tratați cu respect! V-am cerut să aveți încredere în mine și nu m-ați dezamăgit! Vă promit că nici eu nu vă voi dezamăgi!

Mă apuc de treaba! Meritați să trăiți într-un sector în care părerea voastră contează, în care sunteți ascultați! Lucrurile se vor schimba, dragi prieteni! Voi fi 24/24 printre voi, împreună vom găsi rezolvare la problemele care vă macină de atâta amar de vreme. Vin către primărie! Vin cu poporul, cu locuitorii din sectorul 5! Primăria este de fapt a oamenilor!", spunea Piedone într-o postare pe Facebook.

S-a mediatizat intens faptul că victimele din cazul Colectiv erau tineri care ascultau un anumit gen de muzică. Lipsa de responsabilitate a autorităților a fost la vremea respectivă ”iertată” de o anumită parte a populației care a argumentat, într-un mod extrem de crud, că tinerii nu erau prezenți la o manifestare acceptată de creștinism. Proaspăt ales primar, Piedone nu se sfiește să joace această carte.

"Iar voi, necuraților, plecați acasă! Ați făcut suficient rău!", a transmis Cristian Popescu Piedone, pe Facebook, după ce a aflat rezultatul alegerilor din 2020.

Ce s-a petrecut în timpul anului de închisoare

Organizarea unor alegeri pentru un alt primar a fost o provocare în anul în care Piedone a fost încarcerat.

Prefectura a ajuns la concluzia că dacă acestea s-ar fi organizat în urma achitării primarului Sectorului 5 s-ar fi produs un conflict de natură juridică.

"În ordine: A intervenit o hotărâre definitivă de condamnare a lui Piedone la o pedeapsă cu executare. Prin efectul legii, prefectul de atunci adică, am constatat ca încetat de drept mandatul de primar ca urmare a hotărârii de condamnare. Astăzi acea hotărâre a fost desființată cu efect ex tunc, adică de atunci. Practic, ea nu a existat niciodată, prin urmare, și ordinul prefectului, ca urmare a hotărârii de astăzi a rămas fără obiect. Astfel încât, dacă Piedone dorește, face o simplă cerere la prefectura Bucureștiului.

Prefectul constată încetat, ca urmare a hotărârii de achitare, ordinul prin care s-a constatat pierderea calității de primar, și va reveni în Primăria Sectorului 5 până la următoarele alegeri.

”Bine a fost că nu s-au mai organizat alegeri pentru că acum ar fi fost o situație foarte complicată.”, spunea în vara anului trecut prefectul de atunci, Toni Greblă, pentru impact.ro.

Alegerile au fost doar anunțate, însă nu au avut loc. Deputat din partea PP-USL, partidul al cărui fondator este Dan Voiculescu, este și fiul actualului primar. Vlad Popescu și-a anunțat candidatura la Primăria Sectorului 5 din partea partidului PP- USL când încă nici nu se stabilise o dată pentru alegeri.

Alături de oameni

După ieșirea din închisoare, Cristian Popescu Piedone a fost prezent la toate manifestările organizate de primărie, fie că vorbim de sărbătorirea anilor de căsnicie, de sărbătoarea de Crăciun a unor anumite categorii de angajați, de anveloparea unor blocuri, unde a avut și obiecții, sau pur și simplu când oamenii se plimbau prin parc.

Chiar și oameni politici importanți la debut de mandat au garantat pentru Popescu Piedone.

Florin Cîțu, pe vremea când era premier, a deschis anul școlar alături de acesta. Primarul Sectorului 5 se afla în stânga sa și Popescu Piedone l-a amintit pe Facebook într-o postare pe Cîțu.

"Si… dacă finalul poveștii noastre de astăzi este cu primul ministru al României în peisaj… este TOCMAI pentru că ne ajută să facem imposibilul… posibil! În administrația locală nu este loc de politică, dragii mei! Aici… este despre oameni! Și despre investiții! Iar Florin a făcut destulă școală, cât să știe exact ce înseamnă ȘCOALA ANULUI 2021!”, a scris primarul Sectorului 5 pe Facebook după debutul anului școlar.

Biroul în stradă de după ieșirea din închisoare, de altfel, a funcționat cu zeci de postări săptămânale și zeci de mii de vizualizări.

Cum s-a întors Piedone la Primărie? Angajați mulțumiți și salarii mari

Legislația din România prevede că, dacă este absolvit de vină, un primar poate să își reia funcția. În cazul lui Popescu Piedone, magistrații au admis recursul în casație și, după achitare, Prefectura Capitalei a anunţat că fostul primar al Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone are dreptul să îşi reia mandatul, fără nicio restricție legală.

Pe lângă clipurile în care este alături sufletește de angajații de la salubritate sau în care mănâncă alături de constructorii care anvelopează clădiri, primarul se gândește și la salariile angajaților din primărie.

În luna decembrie a anului trecut, Cristian Popescu Piedone a încercat forțarea majorării salariilor angajaților din Primăria Sectorului 5 și a modificării organigramei, acțiuni ce au fost contestate de către consilierii USR Sector 5.

Chiar ieri, Tribunalul București a emis o hotărâre fermă, suspendând aceste acțiuni ale Primarului Piedone, recunoscând nelegalitatea lor.

"Aceste acțiuni ale primarului Piedone sunt inacceptabile și încalcă principiile fundamentale ale statului de drept și ale democrației.

Vom continua să ne opunem ferm oricăror încercări de subminare a legii și de încălcare a deciziilor justiției.

Sectorul 5 merită o administrație transparentă și responsabilă, iar noi suntem hotărâți să luptăm pentru acest ideal," declară Alexandru Dimitriu, candidatul USR la Primăria Sectorului 5.

Bilanț de mandat. Nicușor Dan, primarul Capitalei: Între planuri de lungă durată și “greaua moștenire”
20.03.2024 03:00 - Bilanț de mandat. Nicușor Dan, primarul Capitalei: Între planuri de lungă durată și “greaua moștenire”
Nicușor Dan, actual primar al Capitalei, își propunea în campania din 2020 schimbări radicale ale unor probleme care par a nu se mai termina pentru bucureșteni: furnizarea agentului termic,...
Bilanț de mandat. Clotilde Armand, scandal constant în Consiliul Sectorului 1 și decizii controversate privind alocările bugetare
14.03.2024 03:25 - Bilanț de mandat. Clotilde Armand, scandal constant în Consiliul Sectorului 1 și decizii controversate privind alocările bugetare
Clotilde Armand și-a anunțat deja candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1 din București. La începutul anului 2024, edilul a făcut inclusiv o proprie evaluare a activității sale, în...
Bilanț de mandat. Edilul care și-a dat în judecată propria instituție: "Primarul Radu Mihaiu a pierdut procesul cu cetățeanul Radu Mihaiu"
06.03.2024 21:30 - Bilanț de mandat. Edilul care și-a dat în judecată propria instituție: "Primarul Radu Mihaiu a pierdut procesul cu cetățeanul Radu Mihaiu"
Radu Mihaiu (46 de ani) este una dintre marile surprize ale alegerilor locale din 2020. Venit din societatea civilă și având o notorietate nesemnificativă la vremea respectivă, a reușit să...
Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
29.02.2024 03:40 - Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, se află la al treilea mandat și a anunțat deja că intenționează să își continue activitatea în administrația locală. Numele său a fost...
Bilanț de mandat. Cristian Popescu Piedone, de la șef de restaurant până la "retail politics" în 2024: "Eu nu vin să promit, oamenii ăștia au avut vise și speranțe"
14.02.2024 22:10 - Bilanț de mandat. Cristian Popescu Piedone, de la șef de restaurant până la "retail politics" în 2024: "Eu nu vin să promit, oamenii ăștia au avut vise și speranțe"
Ziare.com continuă seria bilanțurilor din administrația locală din Capitală cu Sectorul 5 și actualul primar, Cristian Popescu Piedone. Un personaj controversat, condamnat și mai apoi...
Bilanț de mandat: A promis, dar a și făcut? Câte puncte a bifat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6
07.02.2024 19:00 - Bilanț de mandat: A promis, dar a și făcut? Câte puncte a bifat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6
Campaniile electorale vin la pachet cu o stivă de promisiuni, candidații sperând că în acest fel vor convinge cetățenii să pună ștampila pe ei în ziua alegerilor. Cu toate acestea, după...
#Cristian Popescu Piedone, #Colectiv dosar vinovati judecata, #sector 5, #bilant mandat , #stiri Cristian Popescu Piedone