DNA cere arestarea lui Piedone pentru dispretul fata de dreptul la viata

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 20:14
4818 citiri
DNA cere arestarea lui Piedone pentru dispretul fata de dreptul la viata
Foto: Primaria Sectorului 4

Procurorii DNA, care au dispus retinerea fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, si a altor doua angajate ale primariei in dosarul privind incendiul de la Clubul Colectiv, invoca dispretul fata de garantarea dreptului constitutional la viata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a celor trei.

Conform documentului citat, procurorii arata ca Piedone si cele doua angajate si-au asumat incalcarea legii si implicit consecinta functionarii clubului Colectiv in conditii de nesiguranta publica.

Printre motivele pentru care se impune arestarea preventiva a celor trei, procurorii invoca dispretul manifestat fata de garantarea dreptului constitutional la viata si indiferenta profesionala si superficialitatea indeplinirii atributiilor in emiterea unor autorizatii de functionare pentru SC Colectiv SRL "fara un minim efort de verificare a documentelor depuse la dosar".

Anchetatorii arata ca inculpatii aveau obligatia de a constata ca SC Colectiv Club SRL nu poate sa desfasoare activitati de alimentatie publica in spatiul din Bucuresti, pentru ca nu exista dovada ca protectia la foc este asigurata in incinta respectiva.

"Asadar, cei 3 inculpati, in exercitarea atributiilor de serviciu, cunoscand ca, sunt incalcate conditiile legale de functionare, si-au asumat incalcarea legii si au emis autorizatia pentru SC Colectiv Club SRL, asumandu-si consecinta functionarii clubului in conditii de nesiguranta publica", sustin procurorii DNA.

Potrivit documentului citat, acordul de functionare si autorizatia de functionare au fost emise fara a exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisa de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, acest fapt incalcand "in mod flagrant" dispozitiile legii.

"Intrucat in spatiul respectiv s-au desfasurat mai multe manifestari cultural artistice la care au participat mai multe persoane, in conditii vadite de insecuritate publica, a fost pusa, permanent, in pericol viata, sanatatea si integritatea corporala a spectatorilor si persoanelor angajate, aflate in incinta clubului", se arata in referatul DNA.

De asemenea, procurorii sustin ca beneficiarul a depus cererea si documentatia in 6 noiembrie 2014, atat pentru acord de functionare, cat si pentru aviz de functionare cand erau in vigoare dispozitiile HG 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g si ale Legii nr.159/2007, astfel ca declaratia pe proprie raspundere a solicitantului nu mai putea sa fie luata in considerare de autoritatile competente sa elibereze autorizatia de functionare in anul 2015, deoarece, din anul 2007, pentru avizul PSI solicitantii aveau obligatia legala sa aduca acte doveditoare, prevederile Legii nr.159/ 2007 fiind exprese.

Totodata, procurorii spun ca cererea pentru obtinere aviz a fost depusa in 6.11.2014, iar solicitantul nu s-a prezentat in cele 50 zile legale, astfel incat trebuia sa i se anuleze acordul si avizul.

Cu toate acestea, in 14.01.2015, "prin eliberarea documentelor de functionare s-a atestat implicit, in mod neadevarat, ca nu se impune anularea si reluarea procedurii".

"Practic rezulta ca activitatea celor 3 inculpati in raport cu fisa postului fiecaruia s-a desfasurat in totala contradictie si ignorare a dispozitiilor legale imperative referitoare la securitatea la incendiu", retine DNA.

Conform procurorilor, prin eliberarea celor doua documente fara autorizarea IGSU privind securitatea la incendiu, Piedone si-a asumat implicit si consecintele functionarii clubului in conditii de nesiguranta publica.

Incendiu in Colectiv: Cristian Popescu Piedone, retinut de DNA

Incendiu in Colectiv: Cristian Popescu Piedone, urmarit penal

Incendiu in Colectiv: DNA incepe urmarirea penala cu tinta ISU si Primaria Sector 4

Fostul edil al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost retinut vineri noapte de procurorii DNA pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si fals intelectual.

In dosar au mai fost retinute Aurelia Iofciu, sef Serviciu autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4, si Luminita Larisa Ganea, functionar in cadrul aceluiasi serviciu, ambele pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si la fals intelectual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Piedone arestare Colectiv, #Piedone retinut DNA , #retinut