#Colectiv: Cum se apara Piedone: Da vina pe subalterni si spune ca semna ca primarul

Joi, 05 Mai 2016, ora 22:09
4353 citiri
#Colectiv: Cum se apara Piedone: Da vina pe subalterni si spune ca semna ca primarul
Foto: Arhiva/Ziare.com

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a dat vina pe subordonatii sai pentru autorizarea clubului Colectiv, sustin procurorii DNA in rechizitoriul prin care l-au trimis in judecata pentru abuz in serviciu.

"Eu primesc de la Serviciul de specialitate doua mape - una cu acorduri si una cu autorizari si nu pot preciza acum daca au fost situatii in care eu am semnat in aceeasi zi si acorduri si autorizatia pentru aceeasi societate. Eu nu ma uit pe denumirea societatii si semnez doar si pun stampila...", a aratat Piedone in declaratia data la DNA, conform News.ro.

Piedone, trimis in judecata in dosarul #Colectiv: 90 de persoane cer despagubiri de zeci de milioane de euro (Video)

In replica, anchetatorii sustin ca "principalul raspunzator de autorizarea clubului a fost primarul Popescu Cristian Victor Piedone, care a asumat prin semnarea acordului si autorizatiei functionarea SC Colectiv Club SRL ca spatiu de alimentatie publica, desi absenta autorizatiei si a planului de securitate la incendiu il obligau sa respinga cererea de deschidere a clubului pentru public", se arata in documentul procurorilor.

Anchetatorii mai spun ca, daca ar fi existat un singur control in cele 10 luni de functionare, s-ar fi descoperit neregulile din documente.

"Indeplinirea cel putin a unui control, in cele 10 luni de la autorizare si pana la tragedie, i-ar fi permis primarului sa constate ca SC Club Colectiv SRL nu putea sustine activitati de alimentatie publica, de tip bar, club, nici macar pentru situatia in care clientii fumau, deoarece incinta clubului era un spatiu inchis, impropriu. Aceste imprejurari demonstreaza ca evenimente publice, concerte la care clientii sa asiste la focuri de artificii aveau un potential de risc evident", se mai arata in rechizitoriu.

Procurorii sustin ca "hotararile de Consiliu local la nivelul Sectorului 4 al municipiului Bucuresti, ca si regulamentele stufoase au proliferat in perioada in care inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a detinut functia de primar, au fost in exces si pentru obiective conjuncturale sau justificate doar de necesitatea ca anumite masuri populiste sa fie asimilate cu primarul, legea devenind un instrument de interpretare care alterneaza si care este trecut generic (acordarea de autorizatii de functionare pentru diverse activitati".

Intr-o alta declaratie de inculpat, Piedone a sustinut ca sunt mii de baruri pe raza sectorului 4, "insa nu a aratat ca acele mii de autorizari se refereau la spatii pentru care nu era necesar aviz PSI", mai arata DNA.

Memorialul #Colectiv: Piedone se spala de maini si spune ca pe vremea lui nu erau 64 de victime

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 la data faptelor, pentru doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, prin care a vatamat interesele legitime ale unor persoane fizice si ale Sectorului 4.

In acelasi dosar vor fi judecate Aurelia Iofciu, fost sef al Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4, pentru doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, Luminita Larisa Ganea, consilier superior in cadrul Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 Bucuresti la data faptelor, si Sandra Ramona Motoc, referent superior in acelasi serviciu, ambele pentru complicitate la abuz in serviciu.

Fostul primar al sectorului 4 mai este acuzat ca, in 30 ianuarie 2015, cu sprijinul inculpatelor Aurelia Iofciu si Sandra Ramona Motoc, a emis, cu incalcarea dispozitiilor legale, acordul de functionare si autorizatia de functionare pentru o alta societate comerciala, pentru desfasurarea activitatilor de alimentatie publica, desi restaurantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

"Emiterea acordului si autorizatiei in folosul functionarii clubului fara autorizarea de securitate la incendiu a determinat: un folos necuvenit pentru societatea respectiva, in cuantum de 147.133 lei; punerea permanent in pericol a vietii, sanatatii, integritatii corporale a persoanelor, angajatilor care s-au aflat in incinta restaurantului in perioada ianuarie - 30 octombrie 2015 prin acceptarea functionarii acestui club in lipsa masurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmarilor in caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienti si angajati", au precizat procurorii.

In acest dosar, 90 persoane s-au constituit parti civile, dintre care 27 au fost ranite in clubul Colectiv si 63 sunt mostenitori sau succesori ai celor decedati in incendiul din 30 octombrie 2015. Acestia cer intre 30.000 de euro si doua milioane de euro pentru prejudiciile morale si materiale suferite in urma tragediei din clubul Colectiv.

Procurorii au instituit sechestru asigurator pe bunuri mobile si imobile ale lui Cristian Popescu Piedone, ale Aureliei Iofciu, si ale Sandrei Motoc, pentru recuperarea prejudiciului.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucuresti, procurorii propunand mentinerea masurilor asiguratorii dispuse in cauza.

Piedone scapa de cautiunea de 1,5 milioane de lei (Video)

In 7 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea au fost arestati de Tribunalul Bucuresti, fiind pusi in libertate patru zile mai tarziu, de Curtea de Apel Bucuresti. In 8 ianuarie 2015, Cristian Popescu Piedone a fost scos de sub control judiciar pe cautiune, in urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucuresti.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Piedone rechizitoriu, #Piedone autorizatie Colectiv, #Piedone proces acuzatii, #Piedone proces Colectiv , #primar