UPDATE Au inceput audierile in dosarul "Colectiv", este audiat unul dintre patronii clubului. Piedone vrea sa dea declaratii mai tarziu

Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 16:10
4961 citiri
UPDATE Au inceput audierile in dosarul "Colectiv", este audiat unul dintre patronii clubului. Piedone vrea sa dea declaratii mai tarziu
Foto: Hepta (Arhiva)

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au inceput miercuri audierile in dosarul "Colectiv", in care au fost condamnati in prima instanta fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, functionari din primarie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii.

Judecatoarea Adina Dumitrache, presedintele completului de judecata, i-a chemat pe inculpati in fata si i-a anuntat ca au dreptul sa dea declaratii, iar cine nu doreste acum va fi audiat mai tarziu, dar la "cerere", relateaza Agerpres.

Doar trei inculpati au spus ca vor sa fie audiati miercuri, iar altii, printre care si Piedone, au precizat ca vor sa dea declaratii la alt termen al procesului.

Dintre patronii clubului, Costin Mincu a anuntat ca este de acord sa fie audiat la acest termen de judecata.

Raspunzand intrebarilor puse de judecatori, Costin Mincu a relatat ca el nu si-a pus niciodata problema sa organizeze in clubul Colectiv spectacole cu artificii.

"Ne-am dorit sa facem un club de muzica live. Am cautat o firma de design acustic. Firma avea un portofoliu mare. Noi, in Colectiv, nu am organizat niciodata spectacol cu artificii. Nu mi-am pus problema niciodata sa facem spectacole de artificii. Niciodata nu ne-a cerut cineva spectacole de artificii. (...) M-a sunat un membru al trupei (Goodbye to Gravity - n.r.), care a spus ca isi vor face singuri spectacolul. (...)

Inainte cu o saptamana ne-a comunicat ca trebuie sa-l contacteze pe colegul meu, Alin George Anastasescu. Dupa aceea nu am avut nicio discutie nici cu trupa, nici cu colegul meu Alin. (...) Nu stiam la acel moment ca vor folosi flacara deschisa. Nu am bagat in contract ca nu aveau voie cu efecte pirotehnice, pentru ca nu mi-au spus", a declarat Costin Mincu.

Mincu a facut referire si la discutia avuta cu pompierii de la ISU in legatura cu avizul de Protectie si Securitate la Incendiu (PSI).

"Pe planul de evacuare era mentionat ca era interzis lucrul cu focul. Dansii au spus asa: ca sunt in control si ca in momentul in care vom depune documentele la Primarie sa ii contactam si i-am contactat. Au venit cu un teanc de documente, pe care le-am semnat. Nu am incheiat contract cu firma indicata de ei. In legatura cu autorizatia PSI nu au zis nimic", a explicat Costin Mincu.

Condamnarea si apelul

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat in 16 decembrie 2019, la opt ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul Colectiv, decizia nefiind definitiva.

Apelul in acest caz a inceput pe 18 septembrie, inaintea alegerilor locale. Instanta a stabilit urmatoarele termene de judecata in acest proces pe 30.septembrie - ora 14,00, 28 octombrie, 13 noiembrie si 25 noiembrie.

La Sectorul 5, dupa numararea a 97,30% dintre voturi, Cristian Popescu Piedone are 28,08%, Daniel Florea (PSD) - 25,64%, iar Cristian Bacanu (PNL - USR PLUS) - 25,24%.

Sentintele

In cazul Colectiv, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - au primit cate 11 ani si 8 luni inchisoare pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

Daniela Nita - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnata la 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare. In acelasi dosar, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise au primit 9 ani si 8 luni de inchisoare si, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Nita, director al firmei de artificii, a primit 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, au fost condamnati la cate 9 ani si 2 luni de inchisoare.

Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primarie, a primit 8 ani de inchisoare, Larisa Luminita Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Motoc, referent superior - 3 ani de inchisoare cu suspendare. In cazul Ramonei Motoc, instanta a dispus prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.

Daune de 50 de milioane de euro

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate sa plateasca, in solidar cu Primaria Sector 4 si ISU Bucuresti-Ilfov, daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro catre victimele incendiului din octombrie 2015.

In general, suma medie stabilita de prima instanta pe care trebuie sa o primeasca fiecare parte civila este de 250.000 de euro, dar sunt parti civile care vor incasa 500.000 euro. Cele mai mari sume stabilite ca daune morale si materiale se ridica la 1.250.000 euro si 4,2 milioane lei.

De asemenea, inculpatii, ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca mai multor spitale din Bucuresti si din tara peste 8 milioane lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate si ranite.

In motivarea deciziei de condamnare, publicata in martie 2020, judecatorul Mihai Balanescu de la Tribunalul Bucuresti sustinea ca tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activitati infractionale in lant, iar atitudinea inculpatilor nu rezida in lipsa unei educatii juridice, ci in lacomie, iresponsabilitate si ignoranta a legii.

Judecatorul considera ca atitudinea unor inculpati din acest dosar, de impiedicare a aflarii adevarului despre ce s-a intamplat la Colectiv, "denota cinism, rea-credinta si lipsa de respect" fata de cei care au murit sau au fost raniti in incendiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#piedone judecata, #piedone proces, #piedone coruptie, #piedone dosar , #primar