Regizorul Cristian Mungiu, invitat sa faca parte din Academia de film care acorda Oscarul

Joi, 30 Iunie 2016, ora 17:51 8285 citiri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Regizorul roman Cristian Mungiu a fost invitat alaturi de alte 682 de persoane din industria cinematografica mondiala sa faca parte din randul membrilor cu drept de vot ai Academiei de film americane, care acorda anual premiile Oscar.

Cristian Mungiu a fost inclus in lista scenaristilor invitati sa voteze pentru Oscar, gratie scenariilor pe care le-a scris pentru filmele "Dupa dealuri/ Beyond the Hills" si "Occident", dar si pe lista regizorilor, pentru regia filmelor "Bacalaureat/ Graduation" si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile/ 4 Months, 3 Weeks and 2 Days".

Anul acesta, Cristian Mungiu a primit premiul pentru cea mai buna regie la festivalul de la Cannes.

In lista regizorilor care au mai fost invitati sa fie membri ai Academiei Americane de Film se numara cineasti de prim rang ai cinematografiei mondiale, precum Maren Ade, Nuri Bilge Ceylan, Xavier Dolan, Ari Folman, Naomi Kawase, Abdellatif Kechiche, Abbas Kiarostami, Ken Loach, Ursula Meier, Park Chan-wook, Nicolas Winding Refn, Margarethe von Trotta, Lana si Lilly Wachowski, Ryan Coogler, Scott Cooper, John Crowley, Cary Joji Fukunaga, Laszlo Nemes, Sam Taylor-Johnson si Marjane Satrapi.

Intre scenaristii invitati se numara, alaturi de Cristian Mungiu, alte nume sonore, precum Laszlo Nemes si Naomi Kawase, Josh Singer, Tina Fey si Ryan Coogler.

Infruntand criticile in privinta lipsei de diversitate in comitetul pentru acordarea premiilor Oscar, Academia de film americana a anuntat, miercuri, ca a invitat aproape 700 de noi membri, concentrandu-se pe femei si minoritati.

Astfel, 46% din invitati sunt femei si 41% sunt persoane de culoare, cu varste cuprinse intre 24 si 91 de ani, a anuntat Academia.

Daca toti cei 683 de profesionisti ai industriei cinematografice accepta invitatia, Academia de film americana va avea 7.789 de membri.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News