New York Times: Filmul lui Mungiu "Dupa dealuri", realist si captivant

Vineri, 08 Martie 2013, ora 16:27
2841 citiri
New York Times: Filmul lui Mungiu "Dupa dealuri", realist si captivant
Foto: guardian.co.uk

Filmul "Dupa dealuri" al regizorului Cristian Mungiu surprinde, intr-un mod realist si captivant, viata rurala din Romania in timpul iernii, insa are si aspecte din magia unui basm antic.

Ecranizarea prezinta povestea a doua fete orfane, una cu un caracter intunecat, alta mai blanda, ale caror destine se intalnesc, cu toate ca viata lor a evoluat diferit pana in acel moment, se arata intr-o cronica a prestigioasei publicatii The New York Times

Filmul "Dupa dealuri" va rula in cinematografele din SUA, incepand cu 8 martie

Una dintre aceste doua fete a ajuns sub o vraja puternica si malefica, sau poate chiar amandoua, dezvaluie criticii de film americani. Alina (Cristina Flutur), agitata si in deriva, pare afectata de o boala mintala asemanatoare cu o influenta demonica. Prietena ei Voichita (Cosmina Stratan) parca nu o mai recunoaste. Intre timp, Voichita se retrage la o manastire, sub indrumarea unui preot care, in viziunea Alinei, seamana cu un vrajitor carismatic, dar rauvoitor.

Nominalizari la Oscar 2013: Dupa Dealuri, filmul lui Mungiu, nu e nominalizat

Fiecare dintre cele doua tinere vrea sa o salveze pe cealalata. Alina isi doreste ca Voichita sa renunte la religia ei si sa fuga impreuna in Germania, in timp ce Voichita isi doreste ca prietena ei sa-si gaseasca spiritualitatea, dedicandu-se muncii si rugaciunii. Improbabilitatea unui final fericit este ceea ce ii confera filmului atat de mult suspans, apreciaza The New York Times.

"Dupa dealuri" a castigat numeroase premii internationale

Lungmetrajul "Dupa dealuri" a avut premiera la Festivalul de la Cannes, in primavara anului trecut. Pelicula semnata de Cristian Mungiu a castigat numeroase premii internationale, printre care Premiul Astor de Oro la cea de-a 27-a editie a Festivalului International de Film de la Mar del Plata (Argentina) si Premiul Special al Juriului la cea de-a 50-a editie a Festivalului International de Film de la Gijon (Spania). De asemenea, filmul regizorului roman a mai obtinut Premiul publicului, stabilit pe baza de vot, in sectiunea Balcan Survey a Festivalului International de Film de la Salonic.

"Dupa dealuri" a reusit chiar performanta de a intra pe lista scurta, care cuprindea noua filme, a nominalizarilor Oscar din 2013, la categoria Cel mai bun film strain. Numai cinci productii au fost cuprinse pe lista finala, iar ecranizarea lui Mungiu nu s-a numarat printre acestea. Totusi, a fost pentru prima data cand filmul unui regizor roman a fost inclus pe lista scurta de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar.

Filmul care l-a facut celebru pe Cristian Mungiu a fost "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", lansat in anul 2007, prin selectarea sa de catre juriul Festivalului de Film de la Cannes. In luna mai a aceluiasi an, presedintele Traian Basescu i-a conferit, printr-un decret Ordinul National "Steaua Romaniei" gradul de Cavaler regizorului roman, pentru promovarea la nivel mondial a cinematografiei nationale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cronica Dupa dealuri, #cronica New York Times Dupa dealuri, #cronica Mungiu, #Cristian Mungiu Dupa Dealuri , #filme