Mungiu, suparat: Mic entuziasm patriotic, ca s-a luat un premiu, dar filmul nu intereseaza

Marti, 29 Mai 2012, ora 16:41 2437 citiri
Foto: Ziarelive

Regizorul si scenaristul Cristian Mungiu, premiat la Cannes pentru filmul "Dupa dealuri", este nemultumit de faptul ca doar in momentul in care peliculele romanesti primesc distinctii pe plan international sunt bagate in seama.

"E o recunoastere, e o forma de respect, e un fel de confirmare de care avem cu totii nevoie (sa primesti un premiu), insa, in cele din urma, filmul nu e mai bun pentru ca ia un premiu, filmul e acelasi. Ce vedem insa in momentul de fata e ca doar premiile misca un pic acul atentiei pentru cinema in Romania si, ca atare, noi depindem intotdeauna de acest gen de recunoastere, ca sa capatam atentia pe care o dorim si pentru filmele noastre", a spus Mungiu, la RFI Romania.

Mungiu, criticat si laudat in presa internationala dupa succesul de la Cannes

Regizorul declara ca este preocupat mai putin de ce spune presa despre filmul sau.

"N-am apucat sa parcurg presa, ca sa am o parere foarte precisa. In al doilea rand, sunt intr-un moment al carierei in care ma preocup mai putin de ce se scrie in presa. Ma bucur foarte tare ca se vorbeste despre film (...) si in final e normal ca punctele de vedere sa fie diferite, e foarte bine sa fie diferite.

Ce-mi doresc foarte tare e sa se depaseasca nivelul asta de discutie despre premiere, asta e un mic eveniment si sa se ajunga, cum e in Franta, la o discutie un pic mai mult despre obiect, despre ce are filmul de spus, ca maniera de cinema", a explicat Mungiu.

El se declara nemultumit si de faptul ca filmul sau va intra in cinematografele romanesti de-abia la toamna.

Cristian Mungiu, premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu

"Asta nu e o situatie nici dorita, nici fericita. Pur si simplu ne arata ca intre momentul pe care-l traim acum, de mic entuziasm dintr-asta patriotic, de fapt ca s-a luat un premiu, ca filmul nu intereseaza prea mult, dupa cum va dati seama... Sapte zile sau zece zile cat am fost in competitie la Cannes nu s-a scris nimic despre film.

Entuziasmul vine pentru faptul ca s-a obtinut ceva, nu e nici macar clar ce s-a obtinut, dar s-a obtinut ceva public. Problema e ca atunci cand revenim in tara, o luam de la capat cu problemele de fond pe care le avem si care nu se schimba (...).

Noi, daca mergem maine sa verificam daca e loc in sali pentru filmul asta, o sa constatam ca nu e loc deocamdata si ca nici nu e foarte mult interes, pentru ca incetul cu incetul s-a pierdut educatia celor care puteau sa-l vada si sa aprecieze un asemenea film. Drept pentru care o sa trebuiasca sa asteptam cateva luni de zile si sa vedem cand gasim o programare favorabila si asta-i motivul pentru care filmul va fi difuzat abia de la toamna", explica Mungiu.

Citeste mai mult despre Mungiu, suparat: Mic entuziasm patriotic, ca s-a luat un premiu, dar filmul nu intereseaza pe RFI.ro Romania

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News