Mungiu: Nu e cazul sa spunem ca francezii ne detesta (Video)

Vineri, 17 Mai 2013, ora 10:32
3198 citiri
Mungiu: Nu e cazul sa spunem ca francezii ne detesta (Video)

Cristian Mungiu a declarat, referitor la parodierea sa in emisiunea franceza "Les Guignols de l'Info", ca nu este cazul ca oamenii sa considere ca francezii detesta in general romanii, ci ca realizatorii TV s-au folosit de "stereotipuri ce nu pot fi anulate cu drepturi la replica".

"Oricat de neinspirate pot fi asemenea comentarii la adresa noastra ca romani, cred ca e preferabil sa nu cadem in acelasi pacat de a generaliza: nu e cazul sa consideram ca francezii - in general - ne detesta sau ne nedreptatesc: prezenta mea in juriul Festivalului de la Cannes, distinctia pe care urmeaza sa o primesc in zilele urmatoare din partea statului francez si, nu in ultimul rand, faptul ca filmele mele sunt, totodata, difuzate de Canal+ demonstreaza contrariul", a raspuns Cristian Mungiu solicitarii de a comenta faptul ca el si Steven Spielberg au fost parodiati intr-o emisiune de satira cu marionete de pe Canal+, "Les Guignols de l'Info".

Mungiu, ironizat de francezi - Regizorul cerseste de la Steven Spielberg (Video)

In emisiunea difuzata miercuri seara pe Canal+, regizorul roman ii cere lui Spielberg (presedintele juriului de la Cannes 2013 - n.red.) o camera de filmat, spunand ca nu are bani sa o cumpere.

In plus, marioneta care il reprezinta pe Mungiu spune ca tatal sau este in inchisoare, mama lui este bolnava si el trebuie sa aiba grija de un bebelus.

"E vorba doar de folosirea intr-o emisiune de umor a unui stereotip despre romani - stereotip care nu ne face placere - si cinste -, dar pe care nu il putem anula cu drepturi la replica. Daca ne afecteaza asa de mult ce cred altii despre noi, ar trebui sa ne concentram mai degraba asupra continutului - asupra a ce avem de facut incat asemenea stereotipuri sa nu mai aiba obiect.

Cred ca cineastii - si artistii romani in general - au contribuit substantial in anii din urma la echilibrarea balantei in privinta stirilor despre Romania -, insa cum nici bunele, nici relele nu sunt pe deplin individuale sau colective - trebuie sa incercam fiecare dintre noi sa schimbam imaginea pe care o generam in ansamblu - si sa rezolvam problemele punctuale care sunt in responsabilitatea noastra.

Si e bine, cred - totodata - sa avem grija cum comunicam public despre asemenea incidente - exista riscul ca prin popularizarea si comentarea lor nefericita sa provocam un prejudiciu mai mare decat a provocat incidentul insusi", a comentat cineastul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Mungiu ironizat Franta, #Mungiu Cannes ridiculizat , #filme