Deutsche Welle: Vechiul colectivism nu isi gaseste leacul usor

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 23:06 1369 citiri

Filmul lui Cristian Mungiu "Dupa dealuri", inspirat din cazul de exorcism de la Tanacu, a suscitat inca de la avanpremiera reactii semnificative pentru o trasatura puternica a societatii romanesti post-comuniste.

Prima proiectie a filmului lui Cristian Mungiu a reeditat o veche si emblematica polemica din viata publica romaneasca. Un preot roman ortodox a declarat, dupa avanpremiera organizata la Vaslui, ca filmul lui Cristian Mungiu i se pare "o rusine" , deoarece va suscita in strainatate judecati negative despre poporul roman si biserica ortodoxa, "mai ales la comunitatile si popoarele care nu cunosc realitatile bisericii noastre". Potrivit ziarului "Adevarul", un oficial al Bisericii a evitat sa comenteze filmul, dar a dat de inteles ca pactizeaza cu opiniile critice exprimate in privinta lui, scrie Deutsche Welle.

Filmul pretinde, cu siguranta, un comentariu distinct la fel ca si cartea scriitoarei Tatiana Niculescu despre cazul Tanacu, care a stat la baza scenariului. Dar discutia despre imaginea poporului roman este mult mai larga si ea priveste tot ceea ce ce inseamna "reprezentare" a realitatii romanesti in presa, discurs politic, film sau literatura.

Citeste mai mult despre Vechiul colectivism nu isi gaseste leacul usor pe Deutsche Welle.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News