Cristian Mungiu, atac la Sergiu Nicolaescu: Daca doar ai calarit in filme, e bine sa fii mai rezervat in aprecieri

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 17:03 8245 citiri
Foto: AFP

Regizorul Cristian Mungiu a lansat ironii la adresa generatiei lui Sergiu Nicolescu, generatie despre care spune ca doar "a calarit in filme cu replici din cartea de istorie".

Intr-un interviu acordat Adevarul, Cristian Mungiu vorbeste despre o comparatie cu generatia "filmului comunist" si despre actorii si regizorii de marca din perioada dinainte de 1989.

Regizorul distins cu premiul "Palme d'Or" al Festivalului de la Cannes este intrebat cata nevoie este, in prezent, despre filme despre daci sau despre Mihai Viteazu, facand comentariile in contextul in care unii dintre actorii din perioada regimului comunist ii critica pe regizorii tineri, despre ale caror productii spun ca nu se ridica la nivelul filmelor regizate de Sergiu Nicolaescu.

"Eu am toata simpatia pentru actorii populari de pe vremea 'Albumului Duminical' si, sincer, nu e vina lor ca-si dau cu parerea daca sunt intrebati - insa ce competenta au ei in chestiunea cinematografica si ce relevanta au comentariile lor?

I-ati intrebat vreodata, de curiozitate, pe oamenii astia, ce filme din istoria cinematografului au vazut ei, ce carti despre arta asta au citit? Daca doar ai calarit in filme cu replici din cartea de istorie, e bine sa fii mai rezervat in aprecieri. Dar vina nu e a lor.

Se practica, din pacate, astazi, un gen de presa de tip: ala a zis asa - tu cum comentezi? N-ai vrea matale sa-l scuipi, sa-l injuri, sa-l porcai - ca sa facem si noi un pic de audienta, ca, in afara de scandal public, nimeni nu mai e interesat de nimic?", a afirmat Cristian Mungiu.

Regizorul a mai spus ca decernarea marelui premiu la Festivalul de la Cannes, din 2007, l-a prins "amortit" si ca primul lucru care i-a trecut prin cap dupa ce a primit premiul a fost "Thank God!".

Totodata, cineastul considera ca unul dintre motivele pentru care filmele romanesti nu primesc premiul Oscar este acela ca romanii nu au facut decat sporadic filme care sa impartaseasca valorile americane, dar si pentru ca statul roman nu promoveaza destul filmele romanesti si valorile culturale.

Nu in ultimul rand, regizorul este de parere ca Horia Roman Patapievici "a facut in cel mai onest mod posibil tot ce putea mai bine ca Institutul Cultural Roman sa devina in cat mai mare masura un promotor modern si eficient al culturii romane dinamice", iar progresul inregistrat de ICR sub mandatul sau "este consistent si incontestabil".

In varsta de 44 de ani, Cristian Mungiu a castigat "Palme d'Or", impreuna cu alte doua premii, la Festivalul de la Cannes din 2007, pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", fiind nominalizat inca o data la acest premiu, in 2012, cu filmul "Dupa dealuri". Pelicula este totodata si propunerea Romaniei pentru Premiile Oscar.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News