Cristian Ghinea anunță finalizarea PNRR: ”Dacă nu suntem complet idioți/nu redeschidem săptămâna viitoare, va fi aprobat în septembrie”

Autor: N.G.
Vineri, 03 Septembrie 2021, ora 21:51
5071 citiri
Cristian Ghinea anunță finalizarea PNRR: ”Dacă nu suntem complet idioți/nu redeschidem săptămâna viitoare, va fi aprobat în septembrie”
Cristian Ghinea FOTO gov.ro

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, relatează pe Facebook ceea ce el numește ”cum mi-am petrecut sfârșitul guvernului”

Ghinea afirmă că această săptămâna a fost una cheie pentru finalizarea PNRR și spune că, în plină criză politică, a considerat că trebuie să finalizeze toate etapele în legătură cu acesta. Ministrul susține că PNRR ar urma să fie aprobat în luna septembrie, existând deja un calendar clar în acest sens. Potrivit acestuia, alte opt țări europene sunt în urma României în ceea ce privește PNRR.

”Documentele legale sunt trimise și agreate. Am tăiat firul potrivit. Acum PNRR e închis. Dacă nu suntem complet idioți/nu redeschidem săptămâna viitoare, va fi aprobat în septembrie”, afirmă ministrul.

Postarea ministrului Cristian Ghinea

Poate e greu de crezut, dar săptămâna asta a fost perioada cheie pentru finalizarea PNRR. Acum, nu știu care dintre detaliile acestei crize politice se vor ține minte peste un an-doi, dar PNRR este programul de guvernare + bugetare + bani pentru următorii 6 ani, așa că vom tot vorbi despre el. În plină criză politică, am considerat că trebuie să finalizez.

Calendarul e cel anunțat în iunie: aprobare în septembrie în Comisie, în octombrie în Consiliu. Negocierile din iunie - iulie trebuiau în august să fie incluse în cele 15 componente ale PNRR. Am făcut asta până pe 23 august, de atunci încoace am lucrat cu Comisia la documentele legale.

Asta înseamnă că din miile de pagini în română fiecare componentă devine un rezumat în engleză (axat pe un to do list) + un tabel cu milestone și targets, împărțite pe fiecare șase luni până în 2026. Adică ce va face statul român - zeci de legi, sute de reforme și de investiții.

Aceste documente legale trebuiau terminate săptămâ­na asta pentru ca PNRR să intre în consultarea interservice necesară înainte de Colegiul Comisarilor care va aproba planul. Luni și marți am închis definitiv componentele Apă/Canalizare, Pădurile, Valul renovării, Social, Fondul UAT și, spre mirarea multora, Energia. 7 din 15. Era bine. A fost o bubă la baraje. Am stat pe telefoane cu Tánczos Barna să decidem dacă înaintăm sau nu cu o chestie sensibilă. Marți seara ne-a venit Digitalizarea. Componentă grea. Am decis să nu merg la ședința de guvern.

Luni mersesem la ședința de Coaliție, pregătit cu schimbările noastre la PNDL 3. S-a dovedit pierdere de vreme. PNL anunță prin presă că vine la Coaliție cu o soluție pentru desființarea SIIJ. Foarte bine, zic. Deci lucrăm pe SIIJ și PNDL 3 și le dregem. Dna Scântei mă șochează. Două ore ne-a povestit că ea are o soluție, dar nu ne-o spune. Poate cel mai absurd moment al acestei Coaliții. Serios - că să spună ministrul justiției, că el ar trebui să știe. Eram acolo prim-ministrul, 2 vice-premieri, președinții Senatului și Camerei și 6 miniștri. Trăncăneam pe lângă subiect, dna Scântei era vedetă la masă: nu vrea să ne spună soluția, dar o are. Că să o spună Stelian Ion. M-am întors la minister cu senzația de Mare Trăncăneală avută frecvent lunile astea, dar de data asta la puterea a patra.

Miercuri stăm pe tabelul de la digitalizare. Nu e nimic importat pe ședința de guvern, decid să trimit un secretar de stat în locul meu, ca să terminăm. Așteptăm cu stres componenta reforma administrației și justiție. Echipa lucrează la verificat tabele și cuvinte. Vine partea de Fiscal. Grea. Sună telefonul: hai că au băgat PNDL pe ordinea de zi. Fug. Ajung deja când era pauză. Atmosferă tensionată. Dan rupe pisica. Îi spune lui Florin Cîțu că dacă face asta fără să mai discutăm pe text, fără să țină cont de propuneri, vom iniția moțiune de cenzură.

Miscări haotice, toți vorbesc cu toți. Ies să îl sun pe Dacian și dau de Florin pe hol. Hai să vorbim! Îi propun să suspende ședința până vineri și să lucrăm în câte un om de la fiecare partid și miniștrii de resort paralel la SIIJ (soluție desființare acceptată de UDMR) si PNDL (încorporare schimbări cerute de USR PLUS). Nu ar fi elegant să redau dialogul. Ni s-au alăturat Barna și Bode la discuția de pe hol.

A decis să suspende ședința doar până seara. Zic: păi hai să lucrăm acum imediat, că dacă ne vedem doar diseară e același lucru. Dan trimite tuturor imediat 2 pagini cu propunerile noastre pentru PNDL (cele apărute apoi în presă, care ar fi făcut din PNDL un program decent de investiții, pe modelul fondurilor europene) + OUG-ul rescris deja de noi cu încorporarea amendamentelor. Ne așteptam să lucrăm la SIIJ și PNDL, mai sunt câteva ore până la reluarea ședinței de guvern. Nu se întâmplă. Ședință la PNL, ieșit cu amenințări pe avize. Restul știți de la televizor.

Stelian este concediat. Nu înțeleg cum de nu vede Florin că nu ne lasă alternativă. Nici una. E kaput formula asta de guvern. Nu poți fi partid serios și accepta că te schimbă ceilalți pe rând, ca rațele pe baltă luate în cătare.

”Vorbește cu PM despre astea 3 chestii: X, Y, Z, trebuie ok de la el”, îmi scrie Septimiu. Nu îmi dau seama dacă a fost toată ziua cu nasul în tabele și nu știe de criză sau nu îi pasă sau pur și simplu nu crede că e important. Respir o clipă și realizez că ar fi iresponsabil din partea mea să fac orice altceva decât ce face Septimiu.

Ungaria are planul blocat - e aproape cert că anul ăsta nu e aprobat. Bulgaria încă nu l-a trimis oficial pentru că e din criză în criză. Am negociat tot calenda­rul, toți pașii, toate diferențele. Dacă ieșim din calendarul ăsta nu e clar când reintrăm. Nu suntem ultima țară fără plan cum sună calomnia, mai sunt încă opt în urma noastră. Dar nu avem de ce să nu terminăm.

Joi dimineață îi transmit lui Florin că îmi fac datoria și stau pe planul agreat. Îl informez detaliat cum stăm și unde mai sunt decizii de luat, ce pot rezolva cu miniștrii de linie și ce ar trebui să mai ajungă la el. Dacă ne ținem de acest calendar, planul poate fi aprobat pe XX septembrie (data nu este info publică), cum am negociat. Îmi răspunde că așa facem.

Discutăm de câteva ori la telefon joi. Îi scriu la fiecare pas. La TV e cu scandal. Telefoane la foc automat, discuții cu instituțiile, mutăm bani de la baraje la deșeuri? Milestone-ul pentru digitalizarea vămii, acceptăm ultima formă sau nu? La turism, Comisia tot întârzie să ne dea ultima formă, nu au vrut componenta asta, dar am insistat.

Mă sună Dan.

De cât timp mai ai nevoie?

Vineri seara e gata.

Ok, vineri seara.

Mă simt ca în filmele alea în care trebuie să meșterești la o bombă de pe șine și vine trenul. Fiul roșu/firul albastru. A venit calculul de la ministerul de Finanțe pe anvelopa de pensii speciale? Nimeni nu știa cât costă, apar în diverse bugete disparate. Le calculăm pentru PNRR. Un secretar de stat (PNL) de la Finanțe îmi scrie joi seară: suntem aici, lucrăm, ai totul mâine.

Moțiune, AUR, demisii. Citesc în presă că ministrul Ghinea nu vrea să plece din guvern. Băi, chiar vreau, dar după ce tai firul potrivit, după vineri. Dan îmi cumpără timp. E beștelit peste tot că ne agățăm de funcții.

Dacă nu îl închidem acum, toată munca e în pericol. Florin e on board cu ce am pus în plan, dar cine știe unde va fi Florin săptămâna viitoare și ce PM vine, care redeschide totul. Chiar cu bune intenții, cineva ar avea nevoie de 1 lună doar să înțeleagă ce e în dosar și cum am ajuns în punctul de echilibru al negocierilor pe sute de puncte. O să pierdem septembrie.

E ședința de guvern cu PNDL. Scrie presa că voi fi demis dacă nu merg. Dacă mă demite mai pot trimite Deșeurile, Cercetarea și Turismul? Cred că da, mai sunt ministru până semnează Președintele. Se termină ședința. Adoptă PNDL. Nu vor avea bani de el, nu ai de unde scoate acest spațiu bugetar, abia am făcut loc împrumuturilor din PNRR, dar asta e altă discuție. Florin iese la declarații, nu ne demite, dar ne zice cumva că suntem măgari că luăm salariul degeaba că nu mergem la muncă.

E 17.29, muncesc cu Csilla la tabelul de turism, ne omoară cu cererile de definire a rutelor tradiționale. Septimiu are confirmarea finală oficială: COM acceptă taggingul pe digital, avem pragul de digital. Îi spun lui Barny că îi las la rampe pentru deșeuri de grajd ce îi tăiasem de la baraje. Vestager mă întreabă dacă mai avem guvern, dacă suntem aici și dacă terminăm. Îi zic că da, sunt aici ca soldatul japonez. Râde.

Ora 20.10. Send. Documentele legale sunt trimise și agreate. Am tăiat firul potrivit.

Acum PNRR e închis. Dacă nu suntem complet idioți/nu redeschidem săptămâna viitoare, va fi aprobat în septembrie. As promised.

PS. Dan (acel Dan), Liana, Septimiu, Dragoș, Marius, Denisa, Nic, care au dirijat orchestrele. Alina care a organizat fondul UAT și Valul Renovării, Amalia care a muncit la Transporturi și apoi a lucrat la Energie, Ecaterina și Csilla (secretar de stat, UDMR) care a tras să avem Cultură și Turism, Monica cea veșnic morocănoasă și Corina (secretar de stat USR PLUS) care au făcut din PNRR un instrument de reformă a educației, cele două Carmen și George care au lucrat instrumentele financiare, Bogdana de la noi și Cătălin de la MCID care au făcut minunea cu cloud-ul guvernamental, Ioana de la social. Traian și dl Popescu care au făcut cele trei componente de mediu împreună cu M. Mediului. Toți oamenii ăștia și-au scos ficații de câteva luni muncind la un plan de țară. Lor le mulțumesc. Ca și oamenilor din celelalte instituții.

Dacă doar ce înseamnă PNRR s-ar face în România în următorii 6 ani, ar fi de ajuns ca a noastră clasă politică (me included) sa zică: am făcut ceva pentru România.

Dacă e cineva care a ținut cu România perioada asta e Margrethe Vestager. Femeia merită statuie în București. Acum șase ani mi-am lăsat jobul ca să intru în serviciul public. A meritat măcar și pentru asta.

A fost adoptat proiectul care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază. Până când se aplică
A fost adoptat proiectul care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază. Până când se aplică
Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul de lege care include amendamentul depus de grupul PSD la Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă 5/2024, prin care termenul de aplicare a măsurii...
Guvernul Rusiei devine tot mai agresiv înaintea Jocurilor Olimpice
Guvernul Rusiei devine tot mai agresiv înaintea Jocurilor Olimpice
Guvernul Rusiei devine din ce în ce mai agresiv faţă de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), pe măsură ce Jocurile de la Paris se apropie, a declarat marţi preşedintele CIO, Thomas Bach,...
#PNRR, #ghinea, #finalizare, #documente, #criza, #guvern , #stiri Cristian Ghinea